Backup van foto’s maken op iPhone, iPad en iPod touch

26 juni 2013, 17:40 · Gonny van der Zwaag

Dankzij de iPhone hoef je geen losse camera meer op zak te hebben. Tijdens de vakantie, een feestje en belangrijke gebeurtenissen in het leven is de iPhone vaak de enige camera die je meeneemt. Maar wat als die dierbare foto’s door een ongelukje verloren gaan? We leggen daarom in dit artikel uit hoe je backups maakt van foto’s die op iPhone, iPad of iPod touch maakt.

Er zijn meerdere manieren om backups van foto’s te maken. Tijdens het maken van een backup van je iPhone, iPad of iPod touch wordt automatisch al een backup van alle foto’s gemaakt. Maar soms wil je wat extra mogelijkheden om te zorgen dat foto’s ook tussentijds veilig worden bewaard. We beginnen met de standaardmethode die Apple aanbiedt, namelijk het maken van backups via Fotostream. Daarna volgen de oplossingen van Amazon, Flickr en Dropbox. We besluiten het artikel met het maken van backups op een externe harddisk.

Foto’s backuppen met Fotostream

Apple biedt voor het maken van foto-backups de optie Fotostream. Via Instellingen > iCloud kun je Fotostream inschakelen. De laatste foto’s die je hebt gemaakt worden automatisch op iCloud bewaard. Dit kost geen dataverkeer, want het uploaden gebeurt alleen als er een Wi-Fi-netwerk beschikbaar is. En je hoeft ook niet bang te zijn dat iCloud vol raakt, want de foto’s die je bewaart gaan niet af van de 5 GB gratis dataopslag die je bij iCloud krijgt. Fotostream bewaart de duizend meest recente foto’s op je apparaat. Dat moet genoeg zijn bij een niet te langdurige vakantie. De foto’s worden 30 dagen bewaard, ook lang genoeg voor de gemiddelde vakantie.

photostreamEr gelden wel wat beperkingen voor Fotostream: je mag maximaal 1.000 foto’s per uur, 10.000 foto’s per dag of 25.000 foto’s per maand uploaden. Ga je over één van deze limieten heen, dan wordt het uploaden tijdelijk stilgelegd en pas hervat als je weer binnen de limiet valt.

Bij Fotostream hoef je dus niet bang te zijn dat je je datalimiet overschrijdt, omdat de foto’s alleen via Wi-Fi worden geüpload. Bij Gedeelde Fotostreams is de situatie anders: die maakt ook gebruik van het 3G-netwerk, waardoor je ongemerkt je datalimiet kunt bereiken.

Foto’s backuppen met Amazon Cloud Drive Photos

amazon-cloud-icoonEen recent alternatief is Amazon Cloud Drive Photos. Met deze gratis online dienst met bijbehorende app maak je een online backup van alle foto’s die je hebt gemaakt. Je krijgt 5 GB gratis opslag en kunt dit uitbreiden naar 20 GB of zelfs 500 GB per jaar. Alle foto’s die je uploadt zijn toegankelijk vanaf je iPhone of iPad, maar ook vanaf een computer of willekeurige webbrowser. De bijbehorende app is tegelijk bedoeld als fotoalbum, om te bladeren door de foto’s die online beschikbaar zijn.

Downloaden: Amazon Cloud Drive Photos (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Foto’s backuppen met Flickr

flickr iphoneFlickr kondigde in mei 2013 aan dat ze iedereen 1 terabyte gratis opslagruimte geven. En omdat Flickr helemaal gespecialiseerd is in het opslaan van foto’s is het voor het maken van een backup van vakantiefoto’s een natuurlijke match. Opslag van 1 terabyte is gelijk aan ongeveer ruim 500.000 foto’s in een resolutie van 6,5 megapixels. Ruim voldoende dus en met de bijbehorende Flickr-app kun je je foto’s meteen voorzien van een gezellig filter.

Let op dat je in de instellingen kiest voor ‘Upload on Wi-Fi only’, zodat je databundel niet ongemerkt op raakt. Flickr is wel iets meer gericht op het openbaar maken van je foto’s. Terwijl Dropbox en Fotostream vooral zijn bedoeld voor het maken van een privébackup, komen de foto’s die je met Flickr maakt standaard op de website terecht, waar ze door iedereen kunnen worden gezien. Bij het uploaden van een foto kun je de privacy-instellingen aanpassen. Een ander punt is dat Flickr niet zo geschikt is voor batch-upload van foto’s: je zult alle foto’s via de app moeten maken of een (omslachtig) uploadproces via de app moeten doen. Bij Fotostream gaat dat automatisch.

Downloaden: Flickr (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Foto’s backuppen met Dropbox

dropbox iphone appDropbox is bedoeld als online opslagdienst, maar is ook uitstekend geschikt voor het uploaden van foto’s. Je krijgt standaard 2 GB opslagruimte en nog eens tot 3 GB extra opslagruimte als je de foto-uploadfunctie gebruikt. De Dropbox-app zorgt ervoor dat alle foto’s en video’s automatisch naar Dropbox worden gestuurd. Dat maakt het wel erg gemakkelijk om foto’s en video’s op te slaan, want je hebt er geen omkijken naar. Vanuit Dropbox kun je de foto’s ook weer gemakkelijk delen met vrienden, zelfs meerdere foto’s tegelijk. Dat geldt overigens ook voor video’s. Het gebruik van Dropbox heeft bovendien als voordeel dat je geen e-mailberichten met grote bijlagen naar vrienden hoeft te sturen, waardoor het mailsysteem verstopt raakt. Bij Dropbox stuur je alleen het linkje en de vriend die het ontvangt kan de foto’s meteen bekijken.

Downloaden: Dropbox (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Foto’s backuppen naar een harddisk

seagate wireless plusHet maken van online backup van je foto’s is het meest zekere. De kans is klein dat jouw iPhone kapot gaat en dat tegelijkertijd de servers van Apple of Amazon worden opgeblazen. Toch kun je ook redenen hebben om backups te maken op een fysieke harddisk, bijvoorbeeld omdat je al een harddisk hebt gekocht die nog voldoende capaciteit heeft.

Elke harddisk is geschikt, maar wil je ook draadloos foto’s backuppen op een harddisk dan kun je bijvoorbeeld de Seagate Wireless Plus kopen. Deze heeft 1 terabyte capaciteit en een bijbehorende app waarmee je bestanden en foto’s kunt uploaden. Het Seagate-apparaat zorgt zelf voor een draadloos netwerk, dat je op twee manieren kunt gebruiken. De ene mogelijkheid is het streamen van bestanden vanaf de harddisk naar iOS, zodat je tijdens de vakanties een flinke filmcollectie kunt meenemen. De tweede optie is om foto’s en video’s van de iPhone naar de Wireless Plus te kopiëren en zodoende een backup te maken.

Er zijn meer aanbieders van harddisks en andere opslagmedia waarbij je via een iOS-app backups van foto’s en video’s kunt maken, maar we noemen hier even Seagate omdat het de meest bekende fabrikant is. Een alternatief is de Wi-Drive van Kingston.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.