Tim Cook: ‘Grootste techbedrijven ter wereld misbruiken je data’

Tim Cook heeft zich kritisch uitgelaten over de privacyvoorwaarden van concurrenten zoals Google. Hij wil dat Apple nooit een bedrijf wordt dat data van klanten doorverkoopt aan adverteerders.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook privacy speechTim Cook heeft zich kritisch uitgelaten over de privacyvoorwaarden van andere bedrijven. Volgens de Apple-CEO proberen de meest succesvolle bedrijven in Silicon Valley om je te overtuigen om al je persoonlijke data aan ze te geven, om vervolgens daar geld aan te verdienen. Dat is iets waar Tim Cook niet aan mee wil doen. Hij vertelde dit in een speech bij de Champions of Freedom Awards.


Tim Cook heeft zich in het verleden al een paar keer uitgesproken over Apple’s privacywaarden. In een open brief verzekerde hij bijvoorbeeld dat gebruikersdata nooit zal worden gebruikt om geld aan te verdienen. Dit is echter voor het eerst dat Cook zo kritisch uit de hoek komt richting concurrenten. Hij sprak tijdens de awardshow via een videoverbinding:

Ik spreek met jullie vanuit Silicon Valley, waar een paar van de meest prominente en succesvolle bedrijven hun klanten overtuigen om persoonlijke informatie te delen. Ze verzamelen ieder klein weetje dat ze over je kunnen ontdekken en proberen hier geld uit te trekken. Wij vinden het fout om dit te doen. En ik wil niet dat Apple zo’n soort bedrijf wordt.

"Die zogenaamd gratis diensten zijn leuk, maar niet het delen van al je data waard."

Hoewel Cook de concurrentie niet bij naam noemt, is het vrij duidelijk dat hij verwijst naar Google. Zo uitte hij indirect zelfs kritiek op Google Foto’s, een nieuwe fotodienst met onbeperkte opslag die vorige week werd geïntroduceerd:

Wij denken dat klanten de volledige controle over hun informatie moeten hebben. Die zogenaamd gratis diensten zijn misschien leuk, maar wij denken dat ze het niet waard zijn om je e-mail, zoekgeschiedenis en nu zelfs je familiefoto’s voor op te geven, voor god weet wat voor advertentiedoeleinden. We denken dat klanten dit op een dag ook zullen inzien.

Lees ook: Google Foto’s versus iCloud Foto’s: wat zijn de verschillen?

In de Verenigde Staten probeert de overheid te voorkomen dat burgers hun gegevens goed kunen versleutelen. Iets waar Cook zich zorgen over zegt te maken:

We denken dat dit ontzettend gevaarlijk is. We bieden al jaren versleutelmethodes in onze producten en blijven dat ook gewoon doen. We vinden het een essentiële functie voor onze klanten, zodat ze hun data veilig kunnen houden. Diensten zoals iMessage en FaceTime zijn al tijden versleuteld, omdat de inhoud van je berichten en videochats niemand iets aangaat.

Dat is volgens Cook niet alleen omdat de overheid je data kan misbruiken. Hij zegt dat als bijvoorbeeld de NSA je berichten kan onderscheppen, dat een crimineel dat ook zou kunnen. Het verzwakken of zelfs verwijderen van versleuteling zou daarom de veiligheid van Apple-gebruikers volledig wegnemen.

Apple wordt in de speech van Cook op slimme wijze neergezet: als een bedrijf dat geen geld wil verdienen aan de verkoop van je data, maar aan de verkoop van apparaten en abonnementen op diensten. Wil je dat je data veilig blijft? Dan denkt Cook dat je beter voor Apple kunt kiezen. Het beschrijft ook precies waarom bijvoorbeeld iCloud Foto’s geld vraagt voor bepaalde opslagopties, terwijl Google Foto’s onbeperkt gratis data aanbiedt.

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.