Synaptics’ visie op touchscreen-telefoons: knijpen en swipen

·

ClearPadSynaptics is het bedrijf dat de technologie voor trackpads, touchscreens en verwante aanraaktechnologie voor bedrijven zoals Apple heeft ontwikkeld. Dankzij de iPhone zijn touchscreen-telefoons gemeengoed geworden, maar Synaptics denkt alweer na over de volgende stap. Onder de naam Fuse laten ze zien hoe de volgende generatie touchscreen-telefoon er volgens hen uit gaat zien: het wordt een soort knijpbare spons, waarbij je het toestel kunt aanraken en strelen. Synaptics werkte samen met The Astonishing Tribe, die niet alleen de Fuse-gebruikersinterface, maar ook die van Android en Sony Ericsson heeft ontwikkeld.

De volgende generatie telefoons heeft niet alleen een aanraakgevoelig scherm, maar heeft ook een naadloos verwerkte touchpad aan de achterkant en extra accelerometers om de knijpbeweging te detecteren.

Door de achterkant van de telefoon te strelen blader je omlaag, zonder dat je vinger het zicht op het scherm belemmert. Door de iPhone te kantelen kun je ook bepaalde acties uitvoeren, zodat je met één hand makkelijker de telefoon kunt bedienen. Het uiterlijk van de telefoon is nog een prototype en zal niet snel in de winkel komen. Toch zullen we de technologie die in het toestel is verwerkt uiteindelijk wel eens in toestellen gaan zien.

Synaptics brengt ook een reeks toestellen op de markt (waaronder de hierboven getoonde ClearPad 3000), bedoeld om de technologie te demonstreren. Dit apparaat heeft een multitouchscreen die je met 10 vingers tegelijk kunt bedienen.

Via: Persbericht Synaptics

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

17 reacties

 1. door sander

  Next year? Dream on.

 2. door shorty007

  nee denk t ook niet idd haha misschien over 5 jaar ofso….

 3. door galip91

  Tilt to scroll is gewoon softwarematig en kan ook gewoon voor de iPhone worden geprogrammeerd…

  En knijpen in je telefoon om iets te selecteren? Hoop niet dat dat de opvolger wordt van multitouch. Slaat nergens op.
  En telefoons krijgen dan zo een ‘knijplaag’ eromheen wat alleen maar lelijk is.

  Zie liever zoiets: http://www.youtube.com/watch?v=mUdDhWfpqxg
  (Het zou zooo vet zijn als de iPhone 4g dit zou implementeren)

 4. door robbert

  dat knijpen lijkt me zwaar iritant

 5. door NMS

  Leuke visie, maar sluit niet op mijn visie aan.

 6. door sNicker

  haha, dat selecteren via de achterkant in dat filmpje… xD
  Kijk eens hoe stil hij z’n hand kan houden! :lol:

  Maar tuurlijk is er nog heel veel mogelijk met de mobiele telefoon, dingen die je nu misschien nog niet eens kan bedenken!
  Bekijk voor de grap dit filmpje eens. En dat kunnen ze nu dus al! (Is ook nog verre van perfect, maar toch mooi om te zien! :D)
  We hebben het mooiste nog lang niet gezien :)

 7. door Danny Bevers

  Geef mij maar de xphone! die heeft tenminste gekeken naar de toekomst deze alleen maar naar knijpen.

 8. door Monsta

  Voor standaard dingen zoals zakelijke apps, mail checken, door interface heen gaan zie ik dit niet echt zitten. (tenzij je er een massive spierballen van krijgt) Enige wat je dan doet is de standaard ‘OK’ (enter of spatie) functie vervangen.

  Het voorbeeld vind ik tevens erg mager. In het artikel staat ‘met 10 vingers’, dus ben wel benieuwd naar wat die andere vijf vingers gaan betekenen in de toekomst. Voor games zie ik wel enkele mogelijkheden.. maar beperkt.. wie weet kunnen we straks met 2 telefoons digitaal koeien melken. Wohoo!

  * edit, had de scroll functie nog niet ontdekt. Dit geeft andere mogelijkheden idd. Doet me nu denken aan de nieuwe Apple Magic Mouse. Hmm.. hier kom ik misschien op terug.

 9. door 4saus

  ik ben benieuwd wat apple gaat doen nu de concurrentie op dit vlak erg sterk begint te worden.

  apple heeft iets unieks in handen dat niet nagemaakt kan worden door patenten maar men zit niet stil. Dat moge duidelijk wezen.

  Apple zal met de volgende Phone het uiterlijk en de functies moeten verranderen. en zo ook de software weer een flinke stap de toekomst in moeten knallen.

  ik weet niet of de tilt to scroll in elke situatie handig is en of de knijp interface de oplossing is voor apple in de iphone maar er zal toch iets moeten gebeuren.

  de iphone is kwa interface een beetje saai geworden
  tijd voor iets nieuws. Zelfs met alle jailbrake mogelijkheden is er van de iphone niks spannends meer te maken op interface gebied behalve wat geile skins en tweaks opgebied van multitasking.

  ik had gehoopt dat de community al zover had geweest dat ze een eigen nieuwe interface zouden bouwen net als HTC sense is bovenop windows mobile.

 10. door Ryan23

  k vind tilten in games al irritant, dus dit is al helemaal niks für mich!!

 11. door kuotje

  lelijk, en niet functioneel?
  kramp in je hand aan het einde van de avond.

 12. door SD

  Weet je, op zich allemaal leuk en aardig.
  Maar kunnen ze deze ontwikkeling niet allemaal overslaan.
  En ook voice control overslaan. En meteen gaan investeren en bouwen op mind control.
  Want zo vertragen we dat allemaal.

  En nu dan gewoon met de huidige techniek doorgaan. Gewoon 5 tot 10 jaar ofzo, en daarna mind control…
  zodat we niet de voice control en weet ik veel iris selective control ofzo hoeven te rotzooien.

 13. door rodajo

  @galip91: @sNicker:

  Zal wel de iPhone 14G of zoiets worden dan. Ze had het in het filmpje over over 10 jaar. het zag er wel geweldig uit. Bring it on :-)

 14. door Jelmer

  Volgens mij is het scherm er later in verwerkt, het beweegt ten opzichte van het toestel.
  lijkt me nep.

 15. To boldly go where no phone has gone before

 16. door Wessel Meijer

  De fijne kneepjes van het vak. Ik zie het wel zitten; vooral de bediening van het scherm aan de achterkant vind ik erg handig.

 17. door Applemaster

  dat scrollen heeft LG al langer, alleen is het dan niet touch, maar een soort clickwheel :P

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.