Spark: gebruik eigen lampen in iPhone-bedienbare fitting

·

SparkAan iPhone-bestuurbare lampen is op het moment geen gebrek: naast Philips die onlangs de Hue-lamp introduceerde, zijn ook de makers van de LIFX bezig met hun alternatief. Een klein nadeel: de LED-lampen zijn nog relatief duur, waardoor de aanschaf van een gespecialiseerde lamp soms riskant lijkt. Zodra hij kapot gaat moet je immers een nieuwe bestellen. De Spark probeert dit probleem voor je op te lossen: dit apparaat bevat een aantal functies die je in andere slimme lampen vindt, maar laat je een eigen lamp gebruiken. Hierdoor kun je een kapotte lamp gewoon vervangen.

De Spark is in de praktijk een apparaat dat je tussen jouw lampaansluiting en de fitting van je lamp schroeft. Via Wi-Fi maakt de Spark verbinding met je netwerk, waardoor je hem met een iPhone-app kunt besturen. Je moet wel een dimbare lamp in de Spark schroeven.

Vanuit de app van Spark kun je bijvoorbeeld lichten in- of uitschakelen, de lichtintensiteit aanpassen en je lampen ‘s ochtends langzaam aan laten gaan. Een API maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om applicaties te maken die op andere manieren van de lampen gebruikmaken. De Spark mist echter wel een functie die je wel in bijvoorbeeld de Philips Hue vindt: je kunt de kleur van de lampen niet aanpassen, omdat je standaard dimbare lampen gebruikt.

Spark 2

Wil je een Spark in huis halen, dan moet je op Kickstarter minstens 74 dollar doneren, omgerekend zo’n 58 euro. Dit is inclusief verzendkosten – en iets minder dan een aparte Philips Hue-lamp, die in de online Apple Store 60 euro kost. De Spark wordt pas verstuurd nadat het Kickstarter-project succesvol is afgerond. De makers hopen 250.000 dollar in te zamelen. Lukt dit ze niet, dan wordt er ook geen geld van je creditcard gehaald.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

8 reacties

 1. door Ro

  Helaas. Als dit nou 10 euro had gekost dan had ik er mijn hele huis mee vol gehangen. Maar dit is te duur om dat te doen. En aan 1 of 2 van die lampen heb ik niks.

  Ik vind het missen van de kleurtjes niet zo erg, anders wordt het 1 grootte disco in huis.

 2. door Peer

  Met deze prijs koop ik wel de Hue.
  Beetje te duur! Jammer gemiste kans met de concurrentie

 3. door Flieps

  Klinkt veelbelovend, maar voor EUR 60 had ik een setje van 4 stuks willen hebben. Dan kan je je hele huiskamer in een keer doen.

 4. door iFajar

  Beetje duur inderdaad… Ik had er maximaal €20,- voor over gehad. Maar ik denk wel dat dit goedkoper wordt naarmate de productie steeds hoger wordt. Ik wacht wel af!

 5. door Erelid

  Ach, ze waren al binnen met crowdfunding?

 6. door peter

  Wah snap de constructie niet….. blijf wel bij me HomeWizard veel meer mogelijk en inbouw mogelijkheden…

 7. door Wim

  Wat een prachtconcept. En hoezo duur? zuinige Nederlanders zijn we weer hoor. Het welbekende dubbeltje. Als iets nieuw is en werkt dan mag dat best iets kosten.

  Hij is goedkoper dan de Hue en als een lamp stuk is, verwissel je hem. Als de andere aanbieders stuk gaan is je hele product stuk. (en we weten van de Ambilight dat het nogal eens stuk kan gaan en dan zit je ook nog eens weken zonder je product)

 8. door brutus

  Als dit je wat lijkt, zoek dan eens op “Homewizard”. Zoals Peter ook al aangeeft. Veel meer mogelijkheden dan alleen een lampie aan en uit zetten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.