SOS op Reis Tags: medische gegevens snel scannen met je iPhone

·

sos international info tagHet Nederlandse SOS op Reis verkoopt een speciaal label met QR-code, die je met lijm, een clip of klittenband aan bijvoorbeeld je sporthelm, schoenen of kleding kunt bevestigen. Door deze code te scannen krijgt iemand meteen toegang tot alle medische gegevens die jij met de dienst hebt gedeeld. Hierdoor weet een hulpverlener meteen wie jouw huisarts is, of je allergisch bent voor bepaalde middelen en waar je bent verzekerd. Deze informatie kan van pas komen als iemand je bij een ongeval buiten bewustzijn aantreft. De QR-code kun je met iedere scanner-app op je iPhone uitlezen.

Ze verwijzen naar een link op sosopreis.nl, waar jij je informatie hebt ingevuld. Deze informatie kun je aanpassen door de code te scannen en je unieke wachtwoord in te vullen.

SOS op Reis

Voor de minder extreme situaties heeft SOS op Reis ook de Return-tag, die je bijvoorbeeld op belangrijke pasjes kunt plakken. Door deze te scannen met een iPhone kom je erachter waar de bezitter van de tag woont, zodat je hem makkelijk terug kunt sturen.

SOS op Reis heeft eerder al een speciale iPhone-applicatie uitgebracht, waarin de contactinformatie van verzekeraars, ziekenhuizen en andere instanties zijn verzameld zodat je makkelijk contact kunt opnemen met deze partijen in het buitenland. Deze app kan ook een geautomatiseerde melding met je gegevens naar een partij versturen.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

12 reacties

 1. door ronny

  Vooral interessant vind ik die tag voor je bezittingen -of pasjes zoals jullie schrijven. Maar dan moet je met de scan natuurlijk niet bij de prive gegevens van de eigenaar komen maar bijv bij een postbus (werkadres) waar gevonden voorwerpen naartoe gestuurd kunnen worden. Wellicht iets voor de ontwikkelaars??

 2. door Jack van Dooren

  @ronny: De tag voor je bezittingen heet de RETURN tag. De enige info die deze tag toont zijn je 06, alternatief 06 en emailadres. Laat je bijv. Je digitale camera op een terras liggen, kan de vinder je direct bellen. Verlies je je iPhone, dan kan de vinder je bereiken via je email adres of alternatief 06 nummer.

 3. door Cassius

  @ronny: He, dit systeem lijkt verdomd veel op het conTagged.us systeem, daar kan je als vinder het gevonden voorwerp wat voorzien is van een QR code, scannen en kom je via het geavanceerde systeem in contact via mail of sms met de eigenaar. Het voordeel hierbij is dat de gegevens van de eigenaar anoniem zijn en dus niet op straat ligt. Kijk anders even op http://contagged.us

 4. door dietrich

  Hoe zit het dan met de privacy? Dat dokters mijn gegevens kunnen zien vind ik niet erg, maar ik wil niet dat iedereen met een qr-scanner dit ook kan.

 5. door Edwin ®

  Origineel geplaatst door dietrich
  Hoe zit het dan met de privacy? Dat dokters mijn gegevens kunnen zien vind ik niet erg, maar ik wil niet dat iedereen met een qr-scanner dit ook kan.

  Daar heb je wel een punt.
  Ik gebruik RoadId, een wat modernere vorm van de oude metalen lagere school-plaatjes.
  Ook heel tevreden mee.

 6. door ronny

  @Cassius: Dank. Dat is inderdaad een mooi systeem!

 7. door Jack van Dooren

  @Cassius: Het doel van conTagged.us en SOS International RETURN Tag is hetzelfde. Eigenaar en vinder met elkaar in contact brengen. We hebben ervoor gekozen dat de vinder direct beschikt over het 06 nummer (max. 2 nummers) en e-mail adres van de eigenaar, zodat de vinder direct kan bellen of mailen met de eigenaar. Stel je hebt iemands digitale camera gevonden op een terrasje, dan is de kans groot dat de eigenaar nog in de buurt is en de camera binnen een paar minuten weer terug is waar hij hoort. Een ander verschil is de prijsstelling. Bij de SOS International RETURN Tag betaal je eenmalig een bedrag en hoef je geen abonnement af te sluiten

  @dietrich: Bij de SOS International INFO Tag bepaal jij welke informatie je wilt delen en waarop je de Tag bevestigt. Sommige van onze klanten kiezen ervoor de Tag juist in het zicht te bevestigen. Denk aan fiets/scooterhelm, sportschoenen. Andere uit het zicht in de portemonnee. Omdat je de INFO Tag met klittenband kunt bevestigen, kun je deze ieder moment verplaatsen van bijvoorbeeld sportschoenen naar je autosleutels.

 8. door Karin de Groen

  Bij de SOS tag gaat het er toch ook om dat de betreffende gegevens bekend worden als er iets met je aan de hand is. De code zal alleen gelezen worden als je zelf niet meer in staat bent om te antwoorden. Als je “bij” bent kun je zelf vragen beantwoorden. Ik gebruik de tag tijdens het sporten en mijn werk en vind het juist een fijn idee da alle benodigde info beschikbaar is als ik zelf ze niet kan geven

 9. @Jack van Dooren: SOS International en conTagged.us hebben inderdaad hetzelfde doel, maar kennen subtiele verschillen. De klanten hebben te kennen gegeven dat privacy een belangrijk item is. Gegevens zijn daarom niet zichtbaar voor een vinder. Het geautomatiseerde systeem waarschuwt de klant en verstrekt de gegevens van de vinder. De eigenaar onderneemt actie. Wat betreft de prijs, dat klopt. Wij werken met een abonnementsvorm. Daarvoor krijg je echter 13 zelfklevende tags en verschillende bagage- en sleuteltags.

 10. door Cassius

  @ronny: graag gedaan, mocht je iets dergelijks overwegen dan is een goed vergelijk van dergelijke systemen altijd nuttig, dacht ik zo.

 11. door Cassius

  @Jack van Dooren: Zoals ik het op hun site zie klopt het dat het doel van conTagged.us en SOS hetzelfde is.
  In het geval van conTagged.us meldt de vinder de vondst en wordt de eigenaar op de hoogte gebracht via mail of via sms. De verdere actie ligt dus bij de eigenaar en niet bij de vinder. Ik zie idd op hun site dat je voor 1 euro p/m meerdere stickers krijgt (> 10) in verschillende formaten. Om zoveel stickers te krijgen bij SOS heb je bij contagged.us volgens mij een 2 jarig abonnement. maar eigenlijk wil ik het daar niet over hebben, het was meer bedoeld om te laten zien dat er meer op de markt is.

 12. door Rene Hoepen

  Medische gegevens ben ik altijd wel erg voorzichtig mee, geloof niet dat ik dit heel snel zou gebruiken, ben toch meer gesteld op mijn privacy. Het terugbezorgen van spullen is natuurlijk al erg oud, ik heb al meer dan 15 jaar een sleutelhanger van de bank waarmee mijn sleutels al 2x zijn terug gekomen, volgens mij kun je er ook die stickers bestellen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.