Sophos waarschuwt voor phishingmail over iPhone 5

·

tumblr-postVaste lezers van iPhoneclub weten natuurlijk, dat Apple de iPhone 5 nog niet heeft aangekondigd en dat er ook geen technische details bekend zijn. Maar ben je iemand die gemakkelijk in nepmailtjes trapt, dan loop je risico om te worden gefopt. Beveigingsbedrijf Sophos waarschuwt voor een phishingmail die momenteel circuleert. Daarin wordt beweerd dat Apple en blogdienst Tumblr de handen ineen hebben geslagen om iedereen een gratis iPhone 5 te geven. Ook vermeldt het mailtje enkele technische specificaties: 4G-ondersteuning, een verbeterde batterijduur en een beter scherm met 3D-functies. Ook zou je straks FaceTime via het 3G-netwerk kunnen gebruiken.

De bewering dat alle gebruikers een iPhone 5 krijgen, moet bij een gewone sterveling al reden zijn om af te haken. Apple organiseert nooit promotieacties met externe partijen en het weggeven van een nog onaangekondigd product slaat nergens op:

We are happy to announce that Tumblr and Apple have joined together in a promotion to giveaway FREE iPhone 5’s to each one of our users!

Als je je gegevens achterlaat, kom je er al snel achter dat de iPhone 5 lang op zich kan laten wachten. Klik je de actie weg, dan proberen de datadieven je nog over te halen met een iPhone-winactie waarvan er duizenden op internet te vinden zijn. Ook daarbij gaat het om maar één ding: zoveel mogelijk persoonlijke gegevens verzamelen.

Eerder waarschuwde Sophos al voor iPhone 5 winacties op Facebook en iPhone 5G-spamberichten waarmee malware voor Windows werd verspreid. Het is ook zeker niet de eerste keer dat phishers zich op Apple-gebruikers richten.

tumblr-scam

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

6 reacties

 1. door ik

  Het is eigenlijk wel heel erg dom als je daar in trapt. Waarom een gratis iPhone 5 met samenwerking van Apple, terwijl Apple er nog heen woord oer heft gezegd???

 2. door wout

  je moet echt wel mega idioot zijn mocht je dat geloven

 3. door @rno

  Ook hierin heb je zelfs met Facebook te maken haha

 4. door Dennis

  Er zijn ook mensen die gerust al hun gegevens invoeren wanneer ze en mailtje van de bank krijgen.
  Beter dit bericht beetje door te posten dan af te geven op ‘domme mensen’.
  Goed dat het even gemeld wordt hier. Ik zal het even doorgeven zodat een aantal ‘mega idioten’ er nu niet intrappen.

 5. door Frankie

  Oh… die wil ik!!
  Waar moet ik klikken?
  ;)

 6. door vivstick

  Een 3D scherm. Gaaf!
  ;)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.