Sinds iOS 4.3 altijd wachtwoord vereist bij in app-aankopen

·

smurfs villageSinds de lancering van de Smurfen-game voor de iPhone staan in app-aankopen in een kwaad daglicht. Smurfberries hebben ouders al handenvol geld gekost, omdat bleek dat kinderen wel heel makkelijk op de koopknop drukten. Met ingang van iOS 4.3 is dat veranderd: bij in app-aankopen moet je voortaan altijd een wachtwoord invoeren. Het probleem trad op omdat je na het kopen van een app (waarbij je je wachtwoord invoert) een tijdsperiode van 15 minuten hebt om nog meer aankopen te doen.

Kinderen bleken die 15 minuten te gebruiken om zoveel mogelijk smurfberries te kopen. Spelletjes als Smurfs’ Village en Tap Zoo staan daarom ook hoog in de lijst van applicaties die het meeste geld opleveren. Dat leidde al tot protesten van ouders en toezichthoudende instanties.

Het probleem was vooral groot bij de Smurfen-game omdat het om grote bedragen gaat: voor een wagon met smurfberries moet je €79,99 betalen. Apple heeft nu laten weten dat iOS 4.3 vereist dat je altijd een wachtwoord invoert voor in app-aankopen, ook wanneer je recent nog een aankoop hebt gedaan. Ouders konden via de instellingen voor ouderlijk toezicht al veel langer op de iPhone aangeven dat in app-aankopen niet waren toegestaan, maar dat bleek niet voldoende. Veel ouders wisten niet dat de instelling bestond of schakelden deze niet in. Vanaf nu is het afgelopen met de ongewild gekochte smurfberries, want woordvoerster Trudy Muller van Apple geeft aan:

With iOS 4.3, in addition to a password being required to purchase an app on the App Store, a reentry of your password is now required when making an in-app purchase.

Het enige probleem is nu nog dat ouders hun wachtwoord laten rondslingeren of aan hun kinderen geven.

Via: Washington Post

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

21 reacties

 1. door Frits

  Nu die Smurfen App nog de store uit****** en we zijn er…maar dat doen ze natuurlijk nooit ivm de 30% opbrengst

 2. door Enlil

  Die surfberries moeten wel heel lekker zijn wil je er 80 euro voor betalen;)

 3. door Mman250

  **** kinderen, nu moet ik 10x me wachtwoord in gaan vullen als ik een paar strips koop!

 4. door GamerGames

  Een addon kopen kost zo’n 15 sec tijd…
  Dus inpreciepe kunnen ze je voor €80×60= €4800 euro aan schulden opleveren… :p

 5. door Esteban

  Tik op Wikipedia eens ‘oplichting’ in. Swindlers’ Village voldoet griezelig aan alle eigenschappen..

 6. door Frankie

  Ik vraag me af waarom ouders hun kinderen überhaupt op hun iphones laten spelen.
  Smurfberries….. schei toch uit!

 7. door Marcianow

  Origineel geplaatst door EstebanTik op Wikipedia eens ‘oplichting’ in. Swindlers’ Village voldoet griezelig aan alle eigenschappen..

  Swindlers?

 8. door Sabina

  Zo.. hoe uitgekookt slim is dat. Maak een spel dat kinderen geweldig vinden, maak de te kopen addons lekker duur en kassa! €80 voor een ‘wagon smurfberries’ ?! Echt ongelooflijk! Daar koop je in real life gewoon dikke sneakers van!

 9. door @rno

  € 80,00 voor sneakers? Doe mij maar smurfberries.
  Ouders mogen nu wel gaan oppassen dat de kinderen met de iPhone of iPad gaan gooien omdat’t spelletje te lang gaat duren. Is’t ene probleem opgelost komt’t andere weer.

 10. door Yoba

  @Ouders: Laat kinderen toch lekker buiten spelen. Is leuker, gezonder en blijkbaar goedkoper.

  @Ontwikkelaars van dergelijke apps: Schaam jullie! Als een stelletje aasgieren, zulke bedragen vragen voor wat pixels! Echt, jullie zijn het gezicht van je vader vergeten!

  @Apple: Een heler is niet beter dan de steler.

  @Allen: Hebben jullie ook griep?
  Ik wel. En dat maakt me wat chagerijnig. Sorry hoor.

 11. door Michel

  Als je gewoon je kind onder de duim hebt gebeurt zoiets niet vaak toch?
  Zie zulke dingen steeds vaker dat kinderen niet kunnen luisteren….

 12. door Richard

  Je moet kinderen verdorie niet met die dure gadgets laten spelen! Ik ken stapels kinderen van 5 of 6 die met een iPad mogen spelen, Belachelijk.

 13. door Marco van den Hout

  Gaan ze dit ook nog oplossen voor bijvoorbeeld de iPhone 3G?

 14. door Timen

  Ik vind het de eigen verantwoordelijk van de ouders als zij het wachtwoord rond laten slingeren… Zo kan je wel bezig blijven, nog even en er moet via de camera gecontroleerd worden of het daadwerkelijk wel de “ouder” is… Maar deze maatregel is wel goed denk ik! Alleen hoe zit dat met 3G gebruikers? Die kunnen niet updaten naar 4.3…

 15. door Aus

  @Timen: Ik neem aan dat het rond laten slingeren een ;) is.
  3G, tja die (en de 2G) gebruiken mijn kinderen om mee te spelen. Wifi wel uit natuurlijk. Aan de andere kant spelen ze ook met mijn Samsung Galaxy S en Palm Pre en ik ben nog nooit iets geks op mijn creditcard afschrift tegengekomen.

 16. door Judith

  Mijn zoon van 7 heeft de oude Phone van mij. Is soort spelcomputer voor hem. Speelt overigens ook veel buiten. Maar na downloaden talking Gina heeft hij – onbewust- Ijsjes en aardbeien voor het beest gekocht. À €4. Zag het ineens op afschrijving. Falen! Hoe kom ik op ouderlijk toezicht iPhone 3G? Instellingen en dan?

 17. door evad1st

  wel vreemd dat er voornamelijk op de smurfen geageerd wordt…. er zijn meerdere van dit soort spellen ( o.a. trade nations) Apple doet wel erg zijn best om zijn gebruikers van sexueel getint materiaal, maar als ze er geld mee kunnen verdienen mag in een keer wel erg veel dan zouden ze hun principes ook eens op moeten bezien…

 18. door Remco

  Je kan natuurlijk altijd via instellingen uitloggen uit de store… Het overkwam mij bijna in een of andere gratis pokergame. Kon klikken op piramide chips ad $99 had niet door dat dit echte aankoop was toen scherm veranderde! Sh*t dacht ik, maar gelukkig werd gevraagd: do you want to buy a piramide of chips for $99. Je raadt mn antwoord al… Game beloond met direct delete. Pfieuw…

 19. door Pim Brussee

  Heb nu 4.3 maar kan nog steeds meerdere App’s kopen met eenmaal het wachtwoord in te geven. ???

 20. Origineel geplaatst door Michel
  Als je gewoon je kind onder de duim hebt gebeurt zoiets niet vaak toch? Zie zulke dingen steeds vaker dat kinderen niet kunnen luisteren….

  +1

  Kinderen moeten alles kunnen tegenwoordig, want vroeger hadden ‘we’ dat allemaal niet. Ze worden opgevoed als prinsen en prinsessen totdat ze zich zo gaan gedragen, dan worden de ouders boos en mag ik langskomen om een cursus opvoeding te geven.

 21. door Rens

  Origineel geplaatst door Arthur Alexander Hofman-Klünder:

  1

  Kinderen moeten alles kunnen tegenwoordig, want vroeger hadden ‘we’ dat allemaal niet. Ze worden opgevoed als prinsen en prinsessen totdat ze zich zo gaan gedragen, dan worden de ouders boos en mag ik langskomen om een cursus opvoeding te geven.

  -2

  Je begrijpt er echt niets van. Mij is het ook overkomen. Smurfen gedownload en kind van 6 ging er mee spelen, zoals zo vaak. Die kan dus niet lezen en weet dus niet eens wat het doet. Oftewel: heeft niets met opvoeding te maken. In haar spelenthousiasme heeft ze her en der wat lopen clicken Doordat het wachtwoord nog open stond voor 15 minuten heeft ze totaal onbewust voor 13 euro spullen gekocht. Ok, ik heb er van geleerd en in-app purchases uitgezet nu. Maar je trapt er snel in, terecht dat Apple nu maatregelen neemt. Overigens kreeg ik de 13 euro meteen terug nadat ik een klacht bij Apple had ingediend.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.