Saurik eist domeinnaam Cydia.com op via rechtszaak (jailbreak)

24 augustus 2011, 14:52 · Gonny van der Zwaag

saurikJailbreak-ondernemer Jay Freeman wil de domeinnaam Cydia.com hebben. Omdat dit op normale wijze niet gelukt is, heeft Freeman besloten om juridische stappen te ondernemen. In maart probeerde Freeman, die beter bekend is onder zijn bijnaam Saurik, het domein in handen te krijgen. Dat lukte echter niet, omdat het domein al 6 jaar eerder werd geregistreerd, op het moment dat er nog geen iPhone en geen jailbreakscene was. Saurik vindt echter dat hij recht heeft op het domeinnaam: Cydia is een naam die onlosmakelijk met jailbreaken is verbonden. Zijn bedrijf SaurikIT LLC is al wel eigenaar van de merknaam Cydia en Saurik meende daarom ook de domeinnaam te kunnen opeisen.

De huidige eigenaar gebruikt het domein niet actief. Toen Saurik de eigenaar benaderde met een verzoek, installeerde hij er een ‘Apple-forum’ op maar die wordt niet actief gebruikt. Volgens een tekst op de website moest het forum offline worden gehaald omdat het werd bestookt met kwaadaardige aanvallen en spam. Volgens Saurik roept zo’n Apple-forum juist verwarring op.

De tekst van de aanklacht is te vinden in een PDF-document. Momenteel gebruikt Saurik het domein cydia.saurik.com voor zijn activiteiten. In zijn aanklacht eist hij het domein Cydia.com op, wil dat Verisign het domein overzet en dat alle juridische kosten worden vergoed door de huidige eigenaar.

Lees meer over Jailbreak in ons dossier: Jailbreak.
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture en drijvende kracht achter de redactie. Ze is gek op productiviteitsapps en apps waarmee je fit kunt worden.

Gerelateerde berichten

35 reacties

 • Mauze
  2 years

  Tja als je het niet probeert weet je het niet :-)

  Antwoord Quote

 • Kasper Lannoo
  2 years

  Een bezoekje aan http://www.cydia.com levert dit moois op:

  Information
  Due to massive malicious attacks and overwhelming spam activities recently by hackers, our forum unfortunately has to be temporary suspended for major maintenance, please check back later. We are sorry for the inconvenience.

  :D

  Antwoord Quote

 • Larzzz
  2 years

  “en dat alle juridische kosten worden vergoed door de huidige eigenaar.”.

  Dit is toch wel een WTF.
  Dat hij de domeinnaam krijgt toegewezen, oké. Maar dat de huidige eigenaar alle kosten van de rechtszaak moet vergoeden, krankzinnig. (vind ik)

  Antwoord Quote

 • kliko
  2 years

  Domein was al geregistreerd voordat Freeman met Cydia begon. Jammer voor Freeman denk?

  Antwoord Quote

 • nick
  2 years

  Ben t met kliko eens.

  @larzzz: idd, HIJ begint toch een rechtzaak? en dan nog, hij was te laat. Hij zoekt maar een andere domeinnaam.

  Antwoord Quote

 • Paul
  2 years

  Origineel geplaatst door Larzzz
  “en dat alle juridische kosten worden vergoed door de huidige eigenaar.”.Dit is toch wel een WTF. Dat hij de domeinnaam krijgt toegewezen, oké. Maar dat de huidige eigenaar alle kosten van de rechtszaak moet vergoeden, krankzinnig. (vind ik)

  Meestal is dat wel normaal hoor, dat de verliezende partij de kosten voor de rechtzaak betaalt. maar in dit geval vind ik dat je gelijk hebt

  Antwoord Quote

 • Martijnie
  2 years

  Wat ziet hij er op die foto toch uit als een viezelig, hippie-achtig kluizenaartje. :x

  Antwoord Quote

 • ppl
  2 years

  @Larzzz: dat is de normaalste zaak van de wereld: de verliezer betaald. Immers, als de ander had meegewerkt had jij die onkosten niet hoeven te maken. Jij hebt dus onnodig kosten moeten maken en dan is het niet meer dan billijk dat de ander dat vergoedt. In Nederland is dat standaard bij een rechtszaak hoewel het daar alleen om de kosten van de rechtszaak zelf en dus niet de advocaat, reiskosten, etc. gaat. Dat moet volgens mij weer apart in een schadeclaim worden gedaan.

  In dit geval speelt mee dat de domeinnaam al eerder bestond maar dat Saurik wel het merkrecht heeft op Cydia. Wie van de twee gelijk krijgt in deze is lastig.

  Antwoord Quote

 • BA
  2 years

  Iemand anders was gewoon eerder met de website, dus baardmans moet gewoon niet denken dat hij hem zomaar even kan opeisen omdat hij toevallig de merknaam Cydia in handen heeft.

  Antwoord Quote

 • Yoeri
  2 years

  Volgens mij zal Freeman er ook wel voor iets tussen zitten dat die site werd bestookt door hackers met spam. Lijkt mij anders toch iets te toevallig.

  Ik kan het niet helpen maar wat zijn die amerikanen toch echte kinders soms van mentaliteit. Hij was te laat, punt andere lijn. Als hij die naam nu nog wil dan moet hij die maar afkomen en de prijs ervoor betalen. Zo zijn er een 10-tal jaar terug (en ook bij het starten van de iPhone hysterie) een hoop domeinnamen geregistreerd puur en alleen met de hoop er ooit munt uit te kunnen slaan.

  Antwoord Quote

 • Daejji
  2 years

  Zielig gestoord menneke..hij was te laat. Simpel. Of flink dokken of andere naam kiezen.

  Antwoord Quote

 • Rick
  2 years

  Begrijpelijk maar om dan ook de proces kosten aan de legale eigenaar te willen doorberekenen gaat te ver.

  Antwoord Quote

 • Bart274
  2 years

  Eens benieuwd wie er zal winnen. In mijn ogen zou Freeman geen kans mogen maken, die andere persoon was gewoon eerst. Als hij die website echt wilt dan zal hij er gewoon voldoende voor moeten betalen. Hij kan de eigenaar volgens mij zelfs niets maken omdat hij niets op zijn website zet wat doet denken aan Cydia of wat ermee concurreert. Dat hij recht heeft op dat domein omdat de eigenaar er nu niets mee doet slaagt helemaal op niets, als ik zie dat mijn buurman een brommer heeft maar altijd met de auto rijdt kan ik hem toch ook geen proces aanspannen om dan zijn brommer op te eisen. Maar ook in België geldt dat de verliezer van een rechtzaak alle kosten moet betalen.

  Origineel geplaatst door Yoeri
  Volgens mij zal Freeman er ook wel voor iets tussen zitten dat die site werd bestookt door hackers met spam. Lijkt mij anders toch iets te toevallig.

  De eigenaar zal wss gewoon die boodschap online hebben gezet als uitvlucht om geen forum te moeten onderhouden ;)

  Antwoord Quote

 • huplahoi
  2 years

  Vind het op zich al zielig, dat hij-die-jailbreakt nu plots de wet langs zijn kant wil…

  (en hierbij spreek ik me niet uit over jailbreaken of niet)

  Antwoord Quote

 • Rutger
  2 years

  Haalde apple zelf ook niet zo’n soort gelijke truc uit met icloud.com?

  Antwoord Quote

 • martndev
  2 years

  siedieja.com ?

  Antwoord Quote

 • martijn
  2 years

  Volgens mij heeft die kerel nog nooit van een kapper gehoord. of hij zo druk met jailbreaken dat hij daar geen tijd meer voor heeft.

  Maar goed vind het erg triest wat hij nu aan het doen is. Vraag gewoon of je zijn domein naam mag over kopen. Maar nee we willen het voor niks en dan liefst nog geld toe.
  Maar goed denk niet dat hij het zal gaan winnen.

  Antwoord Quote

 • Bert
  2 years

  Volgens mij heeft Apple icloud.com gewoon gekocht. En ook al staat er op http://www.cydia.com geen relevante site online, het kan wel zijn dat de eigenaar de mailadressen gebruikt.

  En van die man op de foto wordt je inderdaad niet vrolijk.

  Antwoord Quote

 • 2 years

  @martndev: siedieja.com is ook al vastgelegd:-)

  Antwoord Quote

 • Dennis
  2 years

  Als die nou zichzelf eerst een gaat scheren en naar de kapper gaat maakt die misschien meer kans bij de rechter XD

  Antwoord Quote

 • JeanJacque
  2 years

  Heb er best respect voor wat Saurik allemaal doet en voor elkaar krijgt, let alone zijn programming skills. Maar ongekend wat ziet die jongen er uit :)

  Antwoord Quote

 • 2 years

  Freeman verliest dit! Domain is eerder geregd dan dan zijn onderneming, dus hij kan er naar fluiten!

  Antwoord Quote

 • Ruben.cc
  2 years

  Ik heb een pesthekel aan gasten die domeinnamen registreren en er niks mee doen, alleen maar in de hoop dat ooit iemand anders de naam graag wil hebben en er dan belachelijk veel geld voor gaan vragen. Maar misschien gebruikt de huidige eigenaar het inderdaad wel ergens anders voor. Heb zelf ook een aantal domeinnamen waar verder geen website op staat, maar die wel worden gebruikt voor bijvoorbeeld nameservers en andere niet WWW zaken.

  Ik ben erg benieuwd wat de “achtergrond” van de rechtzaak is en of Saurik bijvoorbeeld geprobeerd heeft de domeinnaam voor een schappelijk bedrag over te nemen en er misschien inderdaad een absurd bedrag voor werd gevraagd of dat hij zich gewoon als een kleuter gedraagt die niet kan hebben dat een ander eerder was.

  Weet iemand misschien ook hoe/waarom hij de naam Cydia gebruikt? Als je een beetje ondernemer bent check je in deze tijd toch eerst of de domeinnaam nog vrij is voor het bedrijf dat je wilt gaan runnen en anders gebruik je toch een andere naam voor je zaken?

  Antwoord Quote

 • Kevin
  2 years

  @Ruben.cc: Je kunt er een pesthekel aan hebben, maar handel is handel ;)

  Antwoord Quote

 • Gert
  2 years

  Kan hij het niet gewoon jailbreaken of zo? Geintje, ik zeg portemonee trekken en ze komen er vast wel uit.

  Antwoord Quote

 • hij weer...
  2 years

  De wereld van het grote geld, jailbreakers lopen nu zo binnen dat ze zelf maar rechtzaken durven te beginnen. Zoals de Chinezen claimen: Copyright = right to copy

  Antwoord Quote

 • frankhan
  2 years

  Origineel geplaatst door hij weer…
  De wereld van het grote geld, jailbreakers lopen nu zo binnen dat ze zelf maar rechtzaken durven te beginnen. Zoals de Chinezen claimen: Copyright = right to copy

  Wat heeft dit met een domein claim te maken?

  Antwoord Quote

 • Kevin
  2 years

  Dat kneusje spoort echt niet.

  No way in Hell dat ie dit gaat winnen. Laat hem z’n baard scheren.

  Hij heeft echt lef. Juridische kosten ook nog eens vragen? Poeh, ga toch een end fietsen.

  Antwoord Quote

 • Kogel
  2 years

  Hoe deze meneer er uit ziet is in het geheel niet relevant. Wel dat hij de eigenaar is van het merk. Zomaar domeinnamen registreren in de hoop om ze voor veel geld te verkopen kan niet meer. Als het duidelijk een merknaam is die aan iemand anders toebehoort dan mag dat niet zomaar en zal de rechter saurik gelijk geven. Als het om een website gaat als http://www.komkommersoep.nl is dat anders maar je kan niet zomaar http://www.Apple.cn registreren als Apple dat zelf nog niet had gedaan. Dan kan Apple dat gewoon opeisen.

  Antwoord Quote

 • Ruben.cc
  2 years

  Dan zal ik straks misschien ook wel de lul zijn met mijn commodore.com.co domein. :-(

  Antwoord Quote

 • Peter
  2 years

  Saurik is zo’n rad dude met dat shirt en baard… :D

  Antwoord Quote

 • Bubbly
  2 years

  @frankhan: Hij heeft de naam gekopieerd, dat bedoelt poster ermee.

  @Kogel: Integendeel, als jij haast zo onverzorgd komt opdagen zul je bij een twijfelachtige zaak niet het streepje voor hebben, maar juist tegen. Natuurlijk is het zijn keus om er zo uit te zien en kan een flinke baard er ook prima uitzien, maar in dit geval ziet het er niet uit. Ik heb ook nog niet een foto van hem gezien waar hij met/zonder baard er slick uitzag. De rechter is niet blind.

  Trouwens, volgens mij heb je een deel van het artikel over het hoofd gezien, heb het even dik gedrukt voor je..

  Jailbreak-ondernemer Jay Freeman wil de domeinnaam Cydia.com hebben. Omdat dit op normale wijze niet gelukt is, heeft Freeman besloten om juridische stappen te ondernemen. In maart probeerde Freeman, die beter bekend is onder zijn bijnaam Saurik, het domein in handen te krijgen. Dat lukte echter niet, omdat het domein al 6 jaar eerder werd geregistreerd, op het moment dat er nog geen iPhone en geen jailbreakscene was. Saurik vindt echter dat hij recht heeft op het domeinnaam: Cydia is een naam die onlosmakelijk met jailbreaken is verbonden. Zijn bedrijf SaurikIT LLC is al wel eigenaar van de merknaam Cydia en Saurik meende daarom ook de domeinnaam te kunnen opeisen.

  Dat wilt zeggen, dat wat jij hier daarover zei in dit geval niet van toepassing is, al heb je wel gewoon gelijk.

  Antwoord Quote

 • Maarten
  2 years

  ach wat leuk weer een die mee wil liften op het geld wat Apple verdient :)
  en nu een die die uit de jaren 60 is overgestraald.
  peace man, lol

  Antwoord Quote

 • tom
  2 years

  waarom neemt hij dan ook niet gelijk cydia.co ? je hoeft alleen maar een m te vergeten en je zit op de verkeerde website…

  Antwoord Quote

 • Kogel
  2 years

  @Bubbly: ik heb geen rechten gestudeerd maar wat ik bedoel is dat het echt niet zo is dat je meteen zielig bent als je een domein opeist. In het artikel wordt gesproken over de ‘normale weg’ maar niet uitgelegd wat die is. Het is toch vrij normaal om dan naar de rechter te gaan en dan os het dus maar de vraag wie wint. Echt niet per definitie de eerste.

  En mijn opmerking over uiterlijk bedoelde ik mee dat dat op zich niet relevant is voor het gelijk in deze zaak.

  Maar wij zullen zien. Ik ben benieuwd.

  Antwoord Quote

Comments are closed.