Samsung Pay vs Apple Pay: wie heeft de beste oplossing?

Samsung gaat vanaf de zomer Samsung Pay aanbieden, een contactloze betaalmethode als concurrent van Apple Pay. Welk bedrijf heeft de beste oplossing, Samsung of Apple?

visapaywaveAls Apple iets aankondigt, weet je dat fast follower Samsung kort daarop volgt met iets soortgelijks. De gisteren aangekondigde Galaxy S6 heeft net als de iPhone 6 een behuizing van glas en metaal, dezelfde afgeronde zijkanten, dezelfde antennestrepen en vanaf nu ook met niet-verwisselbare batterij. Zelfs het geheugenkaartslot heeft Samsung net als Apple achterwege gelaten. Gelukkig zien de voor- en achterkant van het nieuwe toestel er wel herkenbaar anders uit en zit er ook iets nieuws in: draadloos opladen, bijvoorbeeld met een IKEA-tafeltje. Maar er was nóg iets wat onze aandacht trok tijdens de aankondigingen van Samsung op Mobile World Congress in Barcelona: Samsung gaat in mobiele betalingen. De dienst heet Samsung Pay, bijna hetzelfde als Apple Pay.

Magneetstrips

De nieuwe betaaldienst van Samsung legt echter wel iets andere accenten. Samsung Pay gebruikt NFC-technologie, net als Apple Pay. Maar ze vullen dat aan met magnetic secure transmission (MST) van LoopPay. Daarmee wordt het mogelijk om op twee manieren te betalen: contactloos zoals Apple Pay, maar ook met oude betaalterminals die nog niet voor NFC zijn aangepast. Amerikaanse banken werken vaak nog met pasjes met magneetstrip, maar zijn wel bezig om die gaandeweg te vervangen door pasjes met een slimme chip. Daarmee kun je versleutelde data naar een betaalterminal sturen.

Goed om te weten: Nederlandse en Belgische banken gebruiken vrijwel geen pasjes met magneetstrips meer, maar in de VS is dit nog wel gangbaar.

Samsung hoeft alleen te zorgen dat de Galaxy S6 en S6 Edge in staat zijn om de versleutelde data vanuit het beveiligde element in de toestellen uit te wisselen met de betaalterminal. Dat kan via NFC of magnetisch, afhankelijk van het type betaalterminal dat in de winkel staat. ‘Domme’ transacties worden daarmee een graadje slimmer en veiliger. Zelfs bij een oude kaartlezer kan Samsung Pay werken met tokens, de eenmalig gebruikte codenummers die voorkomen dat iemand afgetapte data opnieuw kan gebruiken voor een betaling. Samsung heeft het zelf niet uitgevonden; ze maken alleen gebruik van MST-technologie van LoopPay. Voorheen was daarvoor een telefoonhoesje nodig, maar vanaf de Galaxy S6 zit het ingebouwd in het toestel.

Lees ook: Dossier Apple Pay

Samenwerking met banken

Samsung heeft als partners MasterCard en VISA, samen met vier grote Amerikaanse banken: JP Morgan Chase, Bank of America, Citibank en US Bank. Daarmee lijken ze te hebben geleerd van Apple’s eerdere ervaringen: in plaats van concurreren met de banken, geven ze banken de mogelijkheid om volop mee te doen. Het heeft als voordeel dat je als gebruiker geen apart tegoed hoeft te storten op een nieuwe rekening, zoals bij SmartPass. Je betaalt gewoon met je bestaande bankrekening of creditcard. Als dan ook nog bijna alle bank- en creditcard-organisaties meedoen, wordt het wel erg makkelijk om het eens te proberen.

Op papier heeft Samsung de betere oplossing, zeker nu ze de vingerafdrukscanner in de toestellen hebben verbeterd. Je moet nu drukken op de thuisknop en hoeft niet meer te swipen. Dat maakt de bediening een stuk prettiger. Samsung’s oplossing heeft als belangrijkste voordeel dat het op veel meer betaalterminals werkt. Maar in welke mate kunnen ze ervan profiteren? Het duurt nog tot de zomer totdat Samsung Pay beschikbaar komt, terwijl Apple dan al driekwart jaar voorsprong heeft met mobiel betalen. Onder de doelgroep van Apple (mensen die bij dure ketens zoals Whole Foods Market kopen), is Apple Pay behoorlijk doorgedrongen. Of de doelgroep van Samsung ook zo snel bezig gaat met contactloos betalen, is nog maar de vraag.

Haastwerk

Los daarvan speelt ook de ontwikkeling dat winkeliers in rap tempo bezig zijn hun verouderde betaalsystemen met magneetstriplezers te vervangen. In veel winkels komen nieuwe betaalterminals voor het lezen van chipkaarten te staan. Als je toch al bezig bent met het vervangen van de betaalterminals, dan is het een kleine moeite om meteen eentje met NFC te laten installeren. Over twee jaar zullen de meeste winkels een NFC-betaalterminal hebben staan. Samsung heeft dus anderhalf jaar de tijd om Apple in te halen – als ze op tijd van start kunnen gaan. Want opvallend was, dat Samsung tijdens de aankondiging van de nieuwe toestellen op het podium nog geen demo van Samsung Pay liet zien. De benodigde app staat ook nog niet op de toestellen. Sterker nog: Samsung heeft nog maar twee weken geleden LoopPay overgenomen, dus het lijkt erop dat Samsung Pay een functie is die de fabrikant nog op het laatste moment aan de toestellen heeft toegevoegd en die nog lang niet operationeel is. Het wordt haastwerk om aanstaande zomer klaar te zijn.

Conclusie Samsung Pay vs Apple Pay

Samsung’s oplossing is breder toepasbaar en ook geschikt voor oudere betaalterminals met magneetstrip. Maar het is een halfbakken oplossing waarbij Samsung bijna een jaar achterstand op Apple heeft. De betaalterminals met magneetstrip verdwijnen in rap tempo uit de winkels, waardoor Samsung’s grootste pluspunt al snel wegvalt. Uiteindelijk zal het op aantal partners en adoptie van gebruikers aankomen en op dat punt heeft Apple een fikse voorsprong.

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.