ZAGG InvisibleShield versus Bodyguardz voor iPhone 4: welke is beter? (review)

Review van ZAGG InvisibleShield en Bodyguardz, twee plakfolies voor de iPhone 4 waarmee je de iPhone kunt beschermen en tegelijk het antenneprobleem oplost. Je iPhone blijft door de folie volledig zichtbaar.

In discussies over hoesjes voor de iPhone 4 is al regelmatig de tip voorbijgekomen, dat je veel beter plakfolie kunt nemen. Persoonlijk ben ik het daarmee eens: de Bumper-case was in het begin leuk vanwege de hype die eromheen hing. Maar er zit wel een opvallend ‘ding’ rondom je iPhone, waardoor je het mooie design niet meer ziet. Met plakfolie zoals ZAGG InvisibleShield en Bodyguards kun je de iPhone 4 bijna onzichtbaar beschermen. De folie is bestand tegen spijkers, sleutels en messen. Maar welke van de twee is nu het beste?


InvisibleShield en Bodyguardz zijn op het eerste gezicht hetzelfde: extreem dunne en duurzame plakfolie. Na het opplakken van de folie kun je makkelijk een jaar ermee vooruit. Haal je later de plakfolie weer van het scherm, dan ziet je iPhone er als nieuw uit. Ideaal dus als je zuinig bent op je iPhone of je toestel later nog tweedehands wilt verkopen.

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

Uitvoeringen

ZAGG InvisibleShield is verkrijgbaar in vijf uitvoeringen voor de iPhone 4:

  • Full Body Maximum Coverage: voor- en achterkant plus zijkanten ($24,99)
  • Full Body Easy Install: voor- en achterkant ($24,99 bij webshop fabrikant, €23,99 in Nederland)
  • 4FIX: alleen zijkanten ($9,99)
  • Back Coverage: alleen achterkant ($14,99)
  • Front Coverage: alleen voorkant ($14,99)

Bodyguardz heeft voor de iPhone 4 drie pakketten:

  • Full Body Protector: voor- en achterkant plus zijkanten ($24,95 bij webshop fabrikant, €22,95 in Nederland)
  • Screen Protector: alleen voorkant ($14,95)
  • Back Protector: alleen achterkant ($16,95)

Qua prijs maakt het dus niet zoveel verschil. Qua inhoud wel, want Bodyguardz levert in elke verpakking dubbele inhoud mee, waarmee je dus twee iPhones kunt beplakken. De prijzen zijn eigenlijk absurd als je bedenkt dat je alleen een paar stickers krijgt. Dat heeft een reden: de fabrikanten zijn erg soepel in hun leveringsvoorwaarden: je kunt 45 dagen na aankoop je geld terugkrijgen als het niet bevalt, hebt levenslang recht op een vervangend product voor hetzelfde apparaat en doen niet moeilijk als je klaagt dat je de folie hebt stukgetrokken (wat vrijwel onmogelijk is) of er maar niet in slaagt om de folie bubbeltjesvrij op te plakken. Mooi opplakken is een hele kunst, dus je betaalt als zorgvuldige plakker mee aan de klunzigheid van andere kopers. Gelukkig kun je op internet regelmatig kortingscodes vinden of kun je (bij Bodyguards) de verpakking delen met een andere gebruiker. Voor $12,50 volledige bescherming is eigenlijk een prima prijs.

Ter vergelijking hieronder een foto met beide folies. Om de herkenbaarheid te vergroten: de iPhone met de rode rand is voorzien van Bodyguardz, de andere is voorzien van InvisibleShield. Twee weken na aanbrengen zit de folie er aan de voorzijde nog steeds strak op.

folie-vergelijking

Kijk je dichtbij, dan zijn er na verloop van tijd wel wat putjes (dus geen belletjes) ontstaan:

putjes

In de verpakking

Bij beide fabrikanten vind je in de verpakking een flesje met vloeistof, een kaartje om luchtbellen te kunnen wegwrijven (‘squeegee’) en instructies om de plakfolie aan te brengen. Het belangrijkste verschil zit in de squeegee: bij InvisibleShield is dat een zwart stukje rubber, terwijl je bij Bodyguardz een hardplastic ‘creditcard’ krijgt. De rubber uitvoering is veel prettiger in gebruik: het materiaal is veel flexibeler en je kunt er redelijk wat kracht mee zetten zonder dat je in de plakfolie zit te ‘hakken’. Bij de hardplastic kaart moet je oppassen dat je de folie niet plaatselijk oprekt, wanneer je iets te hard de bubbels probeert weg te wrijven. Bij InvisibleShield krijg je er ook nog een microvezel-poetsdoekje bij.

Het is dus een afweging: ofwel je kiest Bodyguardz met 2 plaksets ofwel je kiest InvisibleShield met een betere squeegee en een poetsdoekje.

Aanbrengen

Het aanbrengen van zo’n stuk folie is niet voor iedereen weggelegd: je moet er rustig voor gaan zitten, niet bang zijn dat je iPhone nat wordt en vooral niet bang zijn als er na het aanbrengen nog wat bruisbelletjes zichtbaar zijn. Die verdwijnen na 24 uur vanzelf. Wat je wel moet weghalen zijn de grotere hobbels en bobbels. Dit zijn grotere opeenhopingen van vocht die je makkelijk met een kaartje kunt wegwrijven.

aanbrengen

Het is zaak om daarbij voldoende poetsdoekjes bij de hand te hebben. Ik heb de iPhones eerst vetvrij gemaakt met vochtige doekjes (brilpoetsdoekje kan ook). Daarna heb ik met het multivezeldoekje flink zitten poetsen, om te voorkomen dat er vochtstrepen en stofjes op het scherm te zien zijn. Voor het plakken heb ik nog een paar keer gepoetst om losse stofjes weg te halen. Een optie is om in een vochtige omgeving te gaan zitten, bijvoorbeeld de badkamer.

Vervolgens spuit je de spray op je handen en op de folie, trekt de folie los en bespuit ook deze met de vloeistof. Spuiten op een afstand van ca. 30 centimeter is het best, om te voorkomen dat je grote druppels krijgt. Daarna plaats je de folie op het scherm en verschuift het enigszins, zodat de openingen op de juiste plaats zitten. Nadeel bij Invisibleshields is dat je uitsnijdingen voor camera en homeknop handmatig zult moeten uitscheuren, terwijl je tijdens het plakken eigenlijk niet teveel met de folie wilt zitten prutsen. Bij Bodyguardz zijn alle uitsnijdingen vooraf al gemaakt. Het opplakken gaat daardoor veel sneller. Het ziet er op onderstaande foto misschien kansloos uit, maar geen paniek: het komt goed.

aanbrengen

Binnen een minuut ben je klaar met het opplakken en weghalen van de grootste vochtbelletjes. De microscopisch kleine bruisbelletjes verdwijnen na een paar dagen vanzelf. Wat je wel moet weghalen zijn de wat grotere bubbels. Daar kun je nog makkelijk een kwartier zoet mee zijn. Zoals gezegd werkt het zwarte rubbertje van InvisibleShield het beste, omdat je er meer kracht mee kunt zetten om de bubbels weg te duwen, zonder dat de folie verschuift of uitrekt. Vooral rondom de camera-opening kun je niet teveel kracht zetten. Niet dat de folie meteen uitscheurt, maar door de opening is de folie daar wel iets kwetsbaarder.

Hieronder een voor- en nadeel van de InvisibleShield in beeld: de zwarte rubberen kaart om bubbels weg te strijken is veel handiger. Maar het uitscheuren van de uitsnijdingen voor camera en homeknop is een lastig gedoe:

invisibleshield

Uitvoering van InvisibleShield en Bodyguardz

invisibleshield bodyguardz cameraDe twee plakfolies zijn vrijwel hetzelfde. De belangrijkste verschillen:

  • Bij Invisibleshield moet je de openingen nog uit de folie scheuren, zoals gezegd.
  • De uitsnijding van de camera-opening is verschillend, zie de foto hiernaast.

De Bodyguardz hebben een driehoekige uitsnijding (rechts op de foto), die ik zelf het prettigst vindt omdat je makkelijker met de kaart eromheen kunt squeegen. De uitsnijding van InvisibleShield bestaat uit twee elkaar overlappende cirkels.

Folie aan de zijkanten

bodyguardz-zijkantBij beide fabrikanten kun je een pakket kopen met extra folie voor de zijkanten. Het idee daarachter is dat je geen last meer hebt van het antenneprobleem. In feite zou je daarbij genoeg hebben aan een ‘pleister’ van een paar centimeter lengte, maar beide fabrikanten hebben ervoor gekozen om folie te leveren om rondom te plakken.

De manier waarop is me bij beide fabrikanten een beetje tegengevallen. Je krijgt in feite 6 à 7 miniplakkertjes die je rondom de openingen en knoppen moet plakken. Vooral bij de volumeknoppen ziet dat er nogal knullig uit (zie foto). Het was mooier geweest als de fabrikanten hadden gekozen voor een wat dikkere folie, zoals de eerder besproken vinyl sticker van Laptat. Die gaat rondom de knoppen waardoor je geen lappendeken van losse plakkertjes krijgt.

De folie zou ook helpen tegen het antenneprobleem van de iPhone. Mocht je daar last van hebben, dan voorkomt de folie inderdaad aanraking van de metalen rand.

Ultieme test: opnieuw plakken

Volgens mij gaat het opplakken van deze folie vaak mis, omdat mensen denken dat het project mislukt is: ze zien belletjes onder de folie, halen het er weer af en proberen het nog een stuk of 10 keer opnieuw. Ondertussen raakt je folie besmeurd met vingerafdrukken en voorbij dwarrelende stofjes. Omdat ik bij BodyGuardz toch twee folies heb, leek het me wel een goed idee om de eenmaal aangebrachte folie ruw van het scherm te trekken en daarna weer op te plakken. Zo kon ik meteen zien in hoeverre er lijmresten achterblijven op het scherm. Over dat laatste kan ik kort zijn: er blijft totaal geen lijm achter.

Ik dacht dat ik de folie bij het lostrekken uit vorm had getrokken. Het lijkt erop alsof je de folie erg ver uitrekt, zeker bij de opening voor de camera. Vervolgens heb ik de folie weer flink ingespoten met de meegeleverde spray en weer opgeplakt. De folie heeft z’n normale vorm weer aangenomen en na het opplakken en (opnieuw) wegvegen van vochtbelletjes zit de folie er weer strak op. Niet te vaak doen dus, maar mocht het nodig zijn dan kan het wel.

Gebruikservaring

Je zou misschien denken dat beide folies uit dezelfde fabriek komen (3M?), maar er is wel degelijk verschil te merken. Nu ik een tijdje beide folies naast elkaar heb gebruikt, merk je dat de folie van InvisibleShield stroever is. Ook zuigt het zich iets sneller vast aan oppervlakken, vooral bij hoge temperaturen. Op een terrasje leek het alsof de folie van InvisibleShield aan de tafel was vastgekleefd. De folie begon na twee weken aan de achterkant (de rand langs de connector) ook wat los te laten en om te krullen. De BodyGuardz zat na twee weken nog steeds superstrak erop.

Bij de BodyGuardz had ik het probleem met vastkleven bij hoge temperaturen niet, maar ik merkte wel een ander effect: als ik de iPhone op het glazen scherm van de iPad leg, plakt de iPhone er enigszins aan vast. Dat heeft waarschijnlijk te maken door electrostatische lading door het wrijven van de folie over het iPad-scherm.

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

Beide fabrikanten doen veel moeite om duidelijk te maken hoe sterk de folie is:

https://www.youtube.com/watch?v=LDQzCPx_g0c

Conclusie

Welke van deze twee plakfolies moet je kiezen? Er zullen mensen zijn die zweren bij een bepaald merk, maar als je naar het totale aanbod kijkt ben je met de BodyGuardz het beste af. De BodyGuardz is net iets goedkoper en levert meer waar voor je geld: folie voor twéé iPhones en ook de zijkanten zijn bedekt. Bij InvisibleShield krijg je folie voor slechts één iPhone en optioneel beplakking voor de zijkant (bij aanschaf van het Maximum Coverage-pakket).
Wat kwaliteit betreft is de BodyGuardz me beter bevallen: je hoeft bij het aanbrengen geen onderdelen uit te scheuren, de folie liet na 2 weken niet los langs de randjes (InvisibleShield wel), de folie is gladder (makkelijker in je zak te steken) en je iPhone kleeft minder snel vast bij hete oppervlakken.

ZAGG InvisibleShield

zagg

  • Fabrikant: ZAGG
  • Prijs: €23,99
  • Geschikt voor: iPhone 4
  • Cijfer: 8

Pluspunten:

  • Betere squeegee (kaartje om belletjes weg te vegen): flexibeler en je kunt er meer kracht mee zetten.
  • Poetsdoekje meegeleverd.
  • Meer keuze uit leverbare pakketten (met/zonder antennestrip, etc).

Minpunten:

  • Materiaal voor slechts één iPhone.
  • Randjes raken los, folie kleeft aan tafel vast bij hoge temperaturen.
  • Stroever, minder makkelijk in je zak te steken.

BodyGuardz

bodyguardz

  • Fabrikant: BodyGuardz
  • Prijs: €22,99
  • Geschikt voor: iPhone 4
  • Cijfer: 8,5

Pluspunten:

  • Materiaal voor twee iPhones.
  • Duurzamer, na 2 weken nog geen gebruikssporen.
  • Gladder, daardoor makkelijk in je zak te steken.
  • Goedkoper (bij aanschaf in Nederland).

Minpunten:

  • Geen poetsdoekje meegeleverd.
  • Squeegee voegt niets toe, je kan net zo goed een bankpas pakken.

Lees de 91 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »