Nuimo met muziek en gekoppelde iPhone.

Review: Nuimo van Senic is een slim apparaatje voor Hue, Sonos en meer

De Nuimo van de Duitse startup Senic is een slim apparaatje dat meerdere producten in huis kan bedienen, zoals je Hue-lampen, Sonos-speaker en meer. Maar hoe handig is zo'n all-in-one apparaatje? Wij probeerden hem uit.

Er komen steeds meer apparaten bij die je met je iPhone kunt bedienen. Het nadeel hiervan is dat al deze spullen (zoals speakers en lampen) vaak een eigen app hebben, waardoor er geen centrale plek is om alles mee te bedienen. HomeKit is daar een goede oplossing voor, maar veel apparaten werken niet samen met Apple’s systeem. De Nuimo van Senic lost dat op, met een apparaatje waarmee je je Philips Hue-lampen, Sonos-speakers en Apple Music kunt bedienen. Hoe handig is dat? Je leest het in onze review.

Nuimo met Bluetooth-logo.

Nuimo voor meerdere apparaten in huis

De Nuimo is ontstaan als Kickstarterproject en wist al snel voldoende geld op te halen. Hij is beschikbaar in zowel wit als zwart en kost momenteel $199 via de website van de maker. Begin deze zomer zijn de eerste exemplaren naar vroege kopers verstuurd. Eén daarvan was iCulture-lezer Jelle, die zijn exemplaar een tijdje ter beschikking stelde om te reviewen.

De Nuimo is afkomstig van de Duitse startup Senic. Het doel met de Nuimo was om een simpel apparaatje te maken dat fungeert als alternatief voor je smartphone voor de bediening van je muziek, speakers en lampen. Dat is precies wat de Nuimo is: een extern apparaatje zodat je je verbonden apparaten zonder smartphone kunt bedienen.

De Nuimo ondersteunt meerdere inputmogelijkheden. Het apparaatje zelf is vrij klein en compact, maar er zijn genoeg mogelijkheden qua bediening. De buitenste ring van de Nuimo is te draaien en dit wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld het volume van het gekoppelde apparaat aan te passen. De bovenkant bevat verder een grote knop die je in kunt drukken, maar is tegelijkertijd een touchpad die veegbewegingen kan waarnemen. Tot slot kun je de Nuimo ook bedienen zonder hem aan te hoeven raken, want het apparaatje kan veegbewgingen constateren die je er vlak boven uitvoert. Zo kun je bijvoorbeeld het geluid harder of zachter zetten door je hand erboven te houden en deze vervolgens omhoog te bewegen. Je kunt de Nuimo gewoon ergens op tafel leggen, maar ook aan de muur hangen met de bijgeleverde magnetische verbindingsplaat.

Nuimo van Senic met iOS-app. Controls van Nuimo van Senic in iOS-app.

Nuimo instellen met een app

Toch is de Nuimo een niet geheel op zichzelf staand product, want om hem te kunnen gebruiken heb je dus wel een app nodig. De app is verkrijgbaar op iOS, maar ook voor de Mac. Het koppelen van de Nuimo met je iPhone, iPad of Mac gaat via Bluetooth, dus het apparaat moet wel altijd binnen bereik zijn. Via de Nuimo-app stel je vervolgens in welke diensten je eraan wil koppelen. In het geval van iOS heb je op dit moment de keuze uit slechts vier diensten: Apple Music, LIFX-lampen, Sonos-speakers en de Philips Hue-verlichting. Wij hebben de Nuimo getest met Apple Music, Sonos en Philips Hue.

Nuimo en Philips Hue

Het nadeel van de Nuimo is dat deze verbinding maakt met je Philips Hue-lampen door middel van je iPhone of iPad. Deze moeten dus altijd in de buurt zijn om je lampen te kunnen bedienen. De mogelijkheden zijn echter wel wat beperkt. Je stelt in welke lampen je aan de Nuimo wil koppelen, waarna je vervolgens de standaard configuratie kunt gebruiken voor de daadwerkelijke bediening. Drukken op de knop bovenop zet de lampen aan of uit en naar links of rechts vegen een bepaalde kleur in kunt stellen. Als je meerdere lampen gekoppeld hebt, kun je echter niet bepalen welke lamp welke kleur krijgt. Wel handig is de draaischijf van de Nuimo om de helderheid aan te passen. Daarnaast kun je ook nog met handbewegingen een specifieke kleur kiezen. Echter is veruit de leukste manier om je hand verticaal boven de Nuimo te bewegen om je helderheid in te stellen. Dit geeft een soort futuristisch gevoel en is leuk om een paar keer te gebruiken. Echt functioneel is het echter niet.

De Nuimo is wel een handig apparaatje als je even snel de helderheid van al je lampen aan wil passen, maar Philips heeft daar zelf veel goedkopere oplossingen voor in de vorm van de Hue Dimmer. Ook de Hue Tap om bepaalde scènes te activeren is goedkoper en eigenlijk praktischer dan de Nuimo.

Nuimo met muziek en gekoppelde iPhone.

Nuimo met Apple Music en Sonos

We hebben de Nuimo ook uitgebreid getest in combinatie met Apple Music. Het is vrij eenvoudig om deze te koppelen. Waar je bij je Philips Hue-lampen nog op de knop van je Hue-bridge moet drukken, is het bij Apple Music slechts een kwestie van toevoegen in de Nuimo-app. Daarna kun je de Nuimo gebruiken om je muziek op je iPhone starten. Maar hoe handig is dit? Je kunt met de Nuimo geen specifiek nummer kiezen, maar alleen het afspelen starten, pauzeren of naar het vorige of volgende nummer gaan. Als je bepaalde muziek wil luisteren, zul je toch je iPhone of iPad erbij moeten pakken om de muziek te selecteren. Sterker nog, het is eigenlijk onhandiger om muziek die via je iPhone afgespeeld wordt, te bedienen met een ander apparaatje dan je iPhone zelf.

De bediening met Sonos werkt nagenoeg hetzelfde. Afspelen, pauzeren en het volume aanpassen doe je met de inputmogelijkheden die de Nuimo biedt. Bij de Sonos komt de Nuimo wel goed van pas, zeker omdat de Sonos-app lang niet altijd mee wil werken. Snel even het volgende nummer afspelen of het volume van je speaker harder zetten, gaat met de Nuimo wel eenvoudig.

Nuimo en de Mac

Naast je iOS-device kun je de Nuimo ook koppelen aan je Mac en hier heb je wat meer vrijheid wat betreft het koppelen. Los van het bedienen van je iTunes-muziek, kun je elke willekeurige app koppelen aan de Nuimo en daar zelf shortcuts voor maken. Hierdoor wordt de Nuimo meer een soort alternatieve muis dan een apparaatje dat ergens op een tafel ligt of aan de muur hangt. De Nuimo werkt met apps van Adobe om bijvoorbeeld foto’s te bewerken, maar ook met Safari. In Safari kun je met de Nuimo bijvoorbeeld een tabblad openen, ertussen wisselen of scrollen. Leuk en aardig, maar in de praktijk lang niet zo handig als werken met je muis. Aangezien je je muis toch in je rechterhand vast hebt, waarom dan nog de Nuimo in je linkerhand erbij pakken voor simpele taken als scrollen of tussen tabladen wisselen?

Nuimo van Senic voor de Mac.

Je kunt de Nuimo praktisch in elke app instellen die je op je Mac hebt staan. Je kunt aan elke actie die je met de Nuimo kunt doen, een snelkoppeling koppelen. In WhatsApp zorgt de combinatie Command + N bijvoorbeeld voor een nieuwe chat en dit kun je met de Nuimo koppelen aan bijvoorbeeld een veeg naar rechts. Het is fijn dat de vrijheid zo groot is dat dat je dit allemaal zelf in kunt stellen, maar het is zelden sneller dan gewoon via je toetsenbord, muis of trackpad. Op de Mac is de Nuimo vooral een extra apparaatje op je bureau die veel taken niet zozeer makkelijker of sneller maakt.

Binnenkort meer functies voor de Nuimo

Zoals eerder gezegd zijn de functies van de Nuimo in combinatie met iOS op dit moment wat beperkt. Op de website wordt veel meer ondersteuning genoemd voor bijvoorbeeld de Apple TV en de Nest, maar dit is op dit moment nog niet beschikbaar. De ontwikkelaar heeft ons laten weten dat ondersteuning voor de Apple TV binnenkort toegevoegd wordt. Dat neemt echter niet weg dat het aanbod op dit moment nog wat karig is. Verder worden ook nog diensten als YouTube en Vimeo genoemd, terwijl een koppeling met Bose ook in het verschiet ligt.

Nuimo en de Mac met toetsenbord en muis.

Conclusie Nuimo

De Nuimo is een leuke gadget en geeft je vooral op de Mac veel vrijheid met het koppelen van apps, maar in veel gevallen is het gebruik ervan lang niet altijd praktisch. Voor de bediening van je Hue-lampen zijn goedkopere alternatieven, zoals Philips’ eigen accessoires. Je kunt ook geen scènes activeren, maar alleen bepaalde kleuren aanzetten. Voor Apple Music is het op je iPhone of iPad niet praktisch, omdat je toch je iOS-apparaat erbij moet pakken om de muziek te kiezen. Bij de Sonos-speakers is de Nuimo wel een handig extraatje, maar dat komt voornamelijk omdat de Sonos-app lang niet altijd even handig is. Snel je geluid harder of zachter zetten gaat met de Nuimo dan heel eenvoudig.

Op de Mac wordt de Nuimo een totaal ander product. Waar het in combinatie met een iOS-toestel vooral een slim apparaatje is om andere spullen in huis te bedienen, is het op de Mac meer een soort alternatief van de muis. Je kunt er je cursor niet mee verplaatsen, maar je bedient er wel enkele apps mee zoals de programma’s van Adobe. Ook in een app als Safari werkt de Nuimo, maar erg praktisch is dit niet. In de meeste gevallen is het gebruik van je toetsenbord, muis of trackpad veel eenvoudiger, waardoor de Nuimo geen killerproduct is dat je in huis moet halen.

Pluspunten

  • Mooi strak apparaatje met veel bedieningsopties
  • Eenvoudig in te stellen met Hue, Apple Music en Sonos
  • Veel keuzevrijheid op de Mac

Minpunten

  • In de praktijk niet altijd even praktisch
  • Ondersteuning voor aantal producten nog beperkt
  • Behoorlijk prijzig

De Nuimo die wij gebruikt hebben voor deze review is tijdelijk beschikbaar gesteld door iCulture-lezer Jelle. Daarvoor nog hartelijk dank!

Bekijk ook

Nuimo-schakelaar bedient je Apple TV, Philips Hue, Sonos en meer

De platte Nuimo-schakelaar is een universeel apparaatje waarmee je onder andere je Sonos-speaker, Philips Hue-lampen en Apple TV mee kunt bedienen. De schakelaar is nu te bestellen en wordt geleverd in juni.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos