Nest-thermostaat in Nederland – praktijktest van slimme thermostaat met iPhone-koppeling

04 juni 2012, 20:15 · Redactie

nest-thermostaatDit is een gastbijdrage van Taco Ekkel (@TacoE), ontwikkelaar van de iPhone-app Good Move en één van de eerste kopers van de Nest-thermostaat. Taco vertelt in dit artikel over zijn ervaringen met de Nest: hoe hij het apparaat werkend kreeg en waar je rekening mee moet houden als je er ook eentje wilt kopen. Apple biedt de Nest sinds kort aan via de (Amerikaanse) Apple Store, waardoor het verleidelijk wordt om er eentje te kopen. Maar niet alles werkt zoals je verwacht…

Apple heeft de afgelopen decennia een enorme focus gelegd op industrieel ontwerp en die focus op design stelt hoge eisen aan de hardware. Het is daardoor geen verrassing dat er binnen Apple getalenteerde hardware engineers rondlopen. Eén van die engineers is Tony Fadell, die de afdeling leidde die de iPod gemaakt heeft. De know-how die hij opgedaan heeft, heeft hij toegepast op een niche die rijp was voor vernieuwing: kamerthermostaten. Niet echt interessant zou je zeggen – totdat je hoort dat er alleen al in de VS elk jaar tien miljoen van worden verkocht, op een totaal van 250 miljoen thermostaten.

Het resultaat kondigde Fadell eind vorig jaar aan: Nest, de ‘learning thermostat’. Net als de iPod lijkt Nest een sprong voorwaarts te betekenen in het betreffende marktsegment, onder andere door het ondergeschikt maken van technologie aan een primaire focus op gebruikservaring en -gemak.

nest iphone app

Die Nest wilden we natuurlijk! Echter, Nest wordt alleen in de VS geleverd, en dan nog maar mondjesmaat ook. Wegens tijdig inschrijven en regelmatig in de VS verblijven kon ik vroeg de handen leggen op een exemplaar en een paar maanden geleden kwam ‘ie binnen. In een mooie doos, met bijgeleverde mini-designschroevendraaier.

nest leerfunctieInstalleren is even opletten: er zijn nogal wat CV-bedradingssystemen en Nest ondersteunt gebruik buiten Noord-Amerika niet. Wat rondbellen naar installateurs en CV-fabrikanten hielp om de goeie draden te vinden. Twee tips bij het aansluiten: allereerst kan CV-bedrading in Nederland niet-solide zijn (d.w.z. uit meerdere dunne koperen draadjes bestaan i.p.v. één dikkere). De aansluitingen van Nest detecteren die ‘stranded wire’ niet altijd; in dat geval moet je de CV-draden verbinden met solide draad en die aansluiten op Nest. Ten tweede: Nest haalt zijn energie uit de bedrading. Als je maar twee draden hebt, zal Nest die moeten verbinden om energie te krijgen als zijn batterij leeg is, en zal daardoor de CV heel kort aanzetten — ook als het niet nodig is. Dit ‘pulsen’ doen overigens meer thermostaten. Ik heb er zelf nog geen last van gehad maar iemand anders wel. Hij heeft een elegante oplossingen gevonden door een powerconverter naast z’n CV te hangen.

Pluspunten van de Nest

Installatie kan wat gedoe zijn, dus. Is Nest dat waard? De voor- en nadelen op een rijtje, met om te beginnen de redenen om een Nest te willen:

 • Uiterlijk. Designgewijs haalt Nest niet het eenzame niveau van de iPod – daarvoor is de vorm net niet iconisch genoeg, reageert de bediening op de ring net iets te traag, is het plastic aan de zijkant is net iets te cheapo en grijs. Maar vergeleken met de alternatieven is het een enorme sprong voorwaarts. Het ronde, vloeiend geanimeerde display is prachtig om te zien.
 • Zelflerend. Er zijn andere thermostaten die ook “de ruimte leren” (na enkele weken weten hoelang het duurt om een ruimte op te warmen), maar Nest maakt daarnaast automatisch een schema en past het voortdurend aan, gebaseerd enkel op wanneer je ‘m hoger of lager zet.
 • Energiebesparend. Nest detecteert je aanwezigheid en zal uitgaan als er niemand thuis is. En als je de temperatuur expres wat lager zet dan je gebruikelijk doet, waardeert Nest dat door een groen blaadje te laten zien. En: Nest belooft dat het zelflerend gedrag ook helpt besparen, vooral als je niet zelf alles precies instelt.
 • Verbonden met internet. Via je browser of een mobiele app kun je de temperatuur eenvoudig zien en aanpassen. Verrassend leuk, en handig om ‘m al reizend weer aan te zetten als je terugkomt van vakantie.
 • “Wordt beter zonder een nieuwe te kopen”. Meer en meer apparaten zijn tegenwoordig eigenlijk kleine computers met internetverbinding en sensors. Hoewel het irritant kan zijn dat alles om je heen ‘updating…’ zegt, is de winst potentieel groot. Een recente update bijvoorbeeld maakte Nest substantieel beter — zonder de afvalberg te vergroten door een nieuw apparaat te kopen.

Minpunten van de Nest

Er zijn ook redenen om Nest niet te willen:

 • Nest is niet de goedkoopste thermostaat: 250 dollar plus kosten en moeite om ‘m naar Nederland te krijgen, plus eventueel nog 40 euro voor een powerconverter.
 • Mogelijk niet compatibel met je CV-ketel. En op dit moment is er geen officiële, ondersteunde manier om te controleren of Nest zou werken bij jou thuis. Aanschaf is daarmee, als je geen CV-expert bent, enigszins een gok.
 • Geen Nederlandse weerinformatie. Je woonplaats moet je instellen door een Amerikaanse postcode in te vullen. Nest haalt dan weersinformatie op voor die plek, die dus niet klopt met het lokale Nederlandse weer. Nest schijnt deze informatie te gebruiken bij verwarmen of koelen, hoewel ik nog geen raar gedrag heb kunnen ontdekken.
 • Afgestemd op Amerikaanse tijdzones. Omdat de tijd ook gebonden is aan die postcode, draait Nest alleen op Amerikaanse tijdzones. Je moet bij het programmeren dus voortdurend tijdzones omrekenen. Overkomelijk maar irritant.
 • Onhandige locatie. In sommige huizen is de plek waar de CV-bedrading uit de muur komt een onhandige plek om de temperatuur te meten (vol in de zon bijvoorbeeld, of in de keuken). Nest heeft, in tegenstelling tot enkele concurrerende modellen, geen mogelijkheid om de temperatuur elders te meten.

nest wegEen aantrekkelijk apparaatje voor early adopters en productontwerp-freaks kortom — maar als je geen vertrouwen hebt in je gadget-klus-skills, kun je wellicht beter nog eventjes wachten.

Net als Apple doet Nest geen enkele aankondigingen over toekomstplannen, dus wanneer Nest in Europa landt, is de vraag.

En over toekomstplannen gesproken: onlangs hebben de geeks van Sparkfun een Nest uit elkaar geschroefd en meenden ze een Zigbee te herkennen: een chipje om kleine lokale netwerkjes mee te maken. Gaat Nest het aanbod uitbreiden met andere gadgets die via Nest met het internet in verbinding staan? Hoe dan ook ligt het in de verwachting dat Nest met een API gaat komen, en daarmee wordt “the internet of things” steeds meer realiteit.

Onderwerpen
door Redactie

De redactie van iCulture informeert je dagelijks over het relevante Apple-nieuws en de beste apps. We zorgen dat jij altijd op de hoogte bent, filteren de geruchten en testen nieuwe apps altijd zelf, zodat jij het maximale uit je iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en Apple-diensten kunt halen.

Gerelateerde berichten

26 reacties

 • Redhead
  2 years

  Erg leuk artikel. Ben zelf al een tijdje aan het kijken of ik hem ga aanschaffen. Zit alleen ook met het aansluiten op de bedrading, wat dus een common probleem is.

  Wellicht is er plek op het iCulture forum voor Nest-enthousiasts? Want mis bijvoorbeeld nu een overzicht welke Europese (of Nederlanse) ketels wel worden ondersteunt en welke niet bijvoorbeeld. Of wellicht kan het artikel uitgebreid worden met meer informatie hierover?

  Antwoord Quote

 • cat
  2 years

  Ik heb altijd begrepen dat Europa en vooral Nederland ver voorloopt op de USA als het gaat om energiezuinigheid. De HR ketels zijn hier veel verder ontwikkeld en ingeburgerd. Mijn HR ketel werkt met een modulerende thermostaat en dat kan de (huidige) NEST niet.

  Weet iemand of dat veel uitmaakt anders is de NEST wel mooi maar span je energetisch het paard achter de wagen!!

  Antwoord Quote

 • Donstil
  2 years

  De Eneco Toon werkt voor zover ik had begrepen ook met een powerconverter, dat lijkt allemaal prima te werken namelijk.

  De Nest is een leuk ding maar in mijn ogen alweer van de troon gestoten door apparaten als de Toon, deze werken wel keurig in Nederland, doen een stuk meer dan alleen je cv aansturen en zien er door het enorme kleuren scherm eigenlijk flitsender uit. Misschien is een Toon minder elegant maar voor een Gadget freak wel interessanter.

  Antwoord Quote

 • Thaan
  2 years

  Ik snap niet helemaal waarom je zo’n gedoe met die bedrading hebt.
  Ik heb de Nest al sinds de eerste batch en kan je uit ervaring zeggen dat het toch echt niet zo lastig is.

  1. Je kan je Nest gewoon via USB opladen mocht dat nodig zijn. Gewoon losklikken en aansluiten die hap.

  2. Je kan Nest.com een foto van je bedrading mailen en zij helpen je verder.

  3. Nest verteld je zelf wel wat er fout zit.

  4. Gewoon logisch nadenken en naar de bedrading van je oude thermostaat kijken. Had je G en H aangesloten en nu alleen een Gn en een Hn op je Nest? Gewoon doen dan.

  Antwoord Quote

 • michel
  2 years

  Mooi verslag, zou wel handig zijn om het te kunnen bestellen….
  Vraag me wel af hoe hij meet of er iemand thuis is.
  Thanks IPC/@TacoE

  Antwoord Quote

 • hoi
  2 years

  @Thaan: Vraag me af of Nest je verder helpt als ze weten dat je niet uit de VS komt.

  Antwoord Quote

 • Brinta
  2 years

  Leuk ding, ik vraag me een aantal zaken af:
  - Hoe weet dat ding dat je weg bent? Dat wordt namelijk gemeld in het artikel.
  - Daarnaast leert ie van je acties. Kun je dat ook gewoon afzetten en alles manueel doen?
  Ik wil nl niet hebben dat ie aanspringt omdat hij vindt dat dat moet, omdat ie dat geleerd heeft.

  Leuk dat je die overal kunt aansturen, maar ik wil deze hoogstens aanzetten als ik snel thuis kom (dat zou hij moeten weten wegens het learning mechanisme?) Maar voor de rest moet ie uitstaan als ik er niet ben.

  Hoe werkt dat zo’n beetje?

  Antwoord Quote

 • john
  2 years

  @Brinta: Misschien kun je hem leren niks te doen doen..

  Antwoord Quote

 • 2 years

  Ik vind bovenstaand artikel nog vrij positief. Zelf omschrijf ik het toch iets kritischer. Gezien de reacties ben ik niet bepaald de enige….

  Antwoord Quote

 • Ray
  2 years

  @Brinta: Het zou zo maar dat er een bewegingsmelder in zit die je kan afstellen op hoogte dus dat je huisdieren b.v. wel vrij rond kunnen lopen. Het is ook pure luxe om je huis al op afstand te verwarmen voor je thuis komt en ook om niet op te hoeven staan om te veranderen van temparatuur. Ik vind het zelf wel wat hebben om via mijn iphone alles te kunnen bedienen.

  Antwoord Quote

 • Brinta
  2 years

  @john: Wellicht, maar je wilt niet hebben dat ie de temp ineens gaat verhogen omdat hij dat ergens geleerd heeft.

  Of erger… de boel beginnen verwarmen omdat je op dinsdag niet thuis bent, terwijl je de vorige 4 dinsdagen wel thuis was.

  Antwoord Quote

 • ihb
  2 years

  Sensors
  •Temperature
  •Humidity
  •Proximity
  •Far-field activity
  •Near-field activity
  •Ambient light

  Activity sensors
  Nest’s activity sensors have a 150° wide-angle view so Nest knows when to set itself to Auto-Away.

  http://support.nest.com/customer/portal/articles/178864-what-is-auto-away-

  Antwoord Quote

 • ramonusadonus
  2 years

  Ti’s leuk om voorop te lopen met coole gadgets. Echter met de NEST thermostaat heeft het weinig zin hier in NL of zelfs Europa.
  Zoals al eerder is aangegeven zijn onze CV ketels een stuk geavanceerder dan die in de US.
  Opentherm en modulerende ketels kennen ze daar bijna niet.
  Maw als je een nest aansluit op een dergelijk systeem zal deze bij aanslaan direct op vol vermogen overgaan.

  Niet echt kostenvriendelijk en ecologisch.

  Antwoord Quote

 • Ray
  2 years

  @Brinta: Kijk en daar heb je dan je iphone weer voor om ff op het knopske te drukken wanneer je die dag niet thuis bent.

  Antwoord Quote

 • Richard
  2 years

  Voor dat geld kun je je cv elke vakantie van de rest van je leven voluit zetten… :-S

  Antwoord Quote

 • nadorst
  2 years

  Met de huidige temperatuur begin juni 9 graden, zou het handig zijn geweest. Voor de rest is dit uitermate handig, maar de meeste hr ketels zijn modulerend en kunnen dus niet (zuinig) overweg met een aan uit schakelaar.

  Modulerend houdt in dat de gasvlam op verschillende standen gezet kan worden. Dit in tegenstelling tot ouderwedse ketels waarbij de gasvlam altijd uit is of op de hoogste stand brandt.

  Antwoord Quote

 • RF
  2 years

  Ik heb The Nest ook vanaf het begin, er zit een bewegingsmelder in! Top apparaat id erg duur om hier te krijgen, ik was met belasting 350€ kwijt. Maar dat is het zeker waard, topapparaat in alle opzichten. Wat de tijdsinstelling betreft, aks je postcode 00000 gebruikt heb je precies 12 uur verschil zodat je niet meer hoeft om te rekenen!

  Antwoord Quote

 • Peter
  2 years

  Heb net geïnvesteerd in een modulerende thermostaat van Honeywell. Gelukkig net zon klein ding als de Nest, want idd wat zijn die dingen lelijk.
  Als de nest ooit ook modulerend word, overweeg ik het misschien…

  Antwoord Quote

 • Gerben
  2 years

  Ik heb ook een Nest gekocht en gebruik ‘m in Nederland. Ik heb Nuon stadsverwarming, dit was niet compatible met Nest. Gelukkig is het mogelijk een 24 volt gelijkstroom adapter aan de C en Rc aansluitingen de knopen waardoor hij prima functioneert.

  Antwoord Quote

 • sander van den brakel
  2 years

  Ik heb de Nest nu ook een aantal weken en ben erg tevreden. Europese ondersteuning is in de maak volgens Nest maar kan nog even duren. Meeste ketels in Nederland ondersteunen 24v voeden en kunnen probleemloos werken met de Nest. Als je een mooie thermostaat wil en de kans hebt hem zelf mee te nemen uit USA dan is dit wat je wil hebben. Ik heb hem voor 250 dollar hier gekregen en dat is helemaal niet duurder dan een beetje programmeerbare thermostaat in de bouwmarkten.

  Antwoord Quote

 • Artistik
  2 years

  Goed en leuk artikel!

  Antwoord Quote

 • Erelid
  2 years

  @Donstil: Ik vind de Toon oninteressant juist. Het is een apparaat wat jou bezig laat zijn met je energie; wat is zuinig en wat niet. Ik heb wel wat anders aan m’n hoofd. Gewoon uit zetten wat je niet gebruikt. En ik vind het erg handig om op afstand van mijn verwarming aan te kunnen zetten. Of juist uit als ik het vergeten was. Een vast schema is niks voor mij, dat heb ik zelf niet dus ook mijn verwarming niet.

  Antwoord Quote

 • Bert
  2 years

  Essent heeft ook zo’n ding waarmee je via internet de temperatuur kan verstellen. Dit heb ik een week volgehouden. Deze was namelijk niet zelflerend en deed wat die zelf nodig vond.Snel eraf en mijn oude honywel weer terug gehangen. Maar ik moet zeggen dat dit wel potentie heeft.

  Antwoord Quote

 • CM
  2 years

  Als installateur verwarming vind ik de prijs veel te hoog en vooral NIET van toepassing op laatste smart-cv-ketels die tegenwoordig op de markt zijn. Een smart on-off switch, wil ik écht niemand aanraden.

  Antwoord Quote

 • Jheerink
  2 years

  Ontving ik van Nest

  Hi,

  We’ve noticed you have one of the first international Nests, so we want to thank you for your enthusiasm and dedication to our thermostat.

  But we also want to make your experience better.

  We know you’re probably having some trouble with time zones and Auto-Away, but we don’t know much else. So if you have five minutes, we’d very much appreciate if you could tell us more:

  it’ll help us understand your system, your country and how to make Nest work better for you.

  We’ll also send you a little something from Nest to thank you for your help.

  Keep cool,
  Nest

  Antwoord Quote

 • Jan Pruim
  1 week

  @Redhead:
  Ik heb de Nest al een goed jaar en het werkt perfect.
  Sinds eind 2013 is hij ook voor Nederlandse postcode’s.
  De aansluiting is heel eenvoudig, de tweedraads van oude thermostaat aan de W1 en Rh.
  de spanning 24 volt ( 24 volt transformator )
  of van de ketel ( NEFIT )
  de min aan de C.
  de plus aan de Rc

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.