Logi-Circle-camera

Review: Logi Circle, Logitech’s sociale huiscamera

De Logi Circle is een nieuwe huiscamera van Logitech, die vooral leuk moet zijn om te gebruiken. De camera heeft een ingebouwde accu en een zeer toegankelijke app. Er zijn echter ook een aantal aanmerkingen die de Circle de hoge prijs niet waard maken.

Logitech is onlangs een nieuwe weg ingeslagen. De muizen en toetsenborden van het bedrijf worden veel verkocht, maar hebben een nogal praktisch imago. Om meer de nadruk op lifestyle te leggen heeft het bedrijf onder de naam Logi nu een aantal lifestyle-producten uitgebracht, waaronder de Logi Circle die we in deze review bespreken. Dit vriendelijk ogende cameraatje past bij Logitech nieuwe stijl, want de nadruk ligt niet op technische functies of gebruik als beveiligingscamera. Nee, de Logi Circle is een sociale camera waarmee je mooie momenten kunt delen. Logitech wil dat de camera gebruiksvriendelijk, stijvol en vooral leuk is om te gebruiken.

Is dat ook zo? In deze review lees je hoeveel lol wij aan de Logi Circle hebben beleefd.

Logi-Circle

Op het eerste gezicht heeft de Logi Circle wel iets weg van een ouderwetse webcam uit de dagen van MSN. Het witte bolletje heeft een grote zwarte rand om de lens en rust op een klein rond voetstuk. Een (erg) stevige magneet houdt de Circle stevig op zijn plek, zodat je de camera aan een metalen object kunt hangen. Die magneet is zo sterk, dat we zelfs moeite hadden om de houder te verplaatsen. Pas dus op als je bang bent voor krassen op een metalen oppervlakte.

Logi Circle: eenvoudig te installeren

In de verpakking is ook een setje schroeven aanwezig, mocht je de Circle op een andere manier willen bevestigen. Tijdens onze test hebben we de camera simpelweg in de hoek van de kamer op een kastje gezet. Ook in die positie krijg je een goed beeld van de kamer. Je hebt namelijk flink wat ruimte om de camera naar boven of beneden te laten richten.

Logi Circle review: de camera met iPhone-appAls we puur naar het technische aspect kijken, is de Logi Circle een verdienstelijke camera om niets te missen van wat er in je huis gebeurt. De lens geeft een breed beeld van de ruimte en schiet video’s in 720p HD. Ook in het donker kun je dankzij de (verrassend duidelijke) nachtkijkmodus goed zien wat er zich afspeelt. Ook is het mogelijk om live in te zoomen, maar verwacht daar niet te veel van. Door in te zoomen wordt de kwaliteit van de video al snel zo slecht dat je er weinig aan hebt.

Het aansluiten van de Logi Circle kan bijna niet simpeler. Na het downloaden van de app hoef je de Circle alleen even in te schakelen, op de lader te leggen en de instructies op je iPhone te volgen. Binnen vijf minuten is het apparaatje ingesteld en heb je er verder geen omkijken meer naar.

De Logi Circle onderscheidt zich van andere huiscamera’s door de ingebouwde accu, waardoor je de camera een paar uur lang ergens anders weg kunt zetten zonder dat je daarvoor een stopcontact hoeft op te zoeken. Dat is ook precies waar de Logi Circle voor bedoeld is. Je kunt hem gebruiken om je huis in de gaten te houden, maar het is vooral een kijkje in de woonkamer voor mensen die vaak van huis zijn. Lees een verhaaltje voor aan je kinderen, kijk wat je huisdier uitvreet als jij een dagje van huis bent of spiek mee over de schouder van je partner om alvast te kijken wat je vanavond gaat eten. Na afloop zet je de Circle gewoon weer terug op de houder.

De accu moet drie uur kunnen streamen voordat hij opgeladen moet worden, wat in bijna alle gevallen lang genoeg is. Wil je de hele dag een ander deel van je huis bekijken, dan zul je de Circle met snoer en al moeten verplaatsen.

Logi Circle review: de bijbehorende Logi-app

Logi Circle app

Een ander belangrijk onderdeel van de Logi Circle is de bijbehorende iPhone-app, waarmee je het cameraatje bedient. De app is simpel en daardoor erg toegankelijk. Zodra je de Logi-app opent krijg je een live feed van de camera te zien die het volledige scherm van je iPhone vult. Aan de rechterkant van het scherm staan kleine gekleurde bolletjes die het tijdstip aangeven waarop er een actie gedetecteerd is. Ik tikte bijvoorbeeld op het bolletje met 7:58 om mezelf een boterham pindakaas te zien smeren.

Iedere keer als er iets in het zichtveld van de Logi Circle ‘voldoende’ beweegt, wordt er een paar seconden opgenomen, zodat je deze later op je gemak terug kunt kijken. Via notificaties kun je op de hoogte gehouden worden van deze bewegingsmomenten. Alle clips worden opgeslagen, zodat je aan het einde van de dag door de gekleurde bolletjes kunt scrollen om te zien wat er allemaal in huis gebeurd is. Handig als je niet de hele dag de tijd hebt om te kijken, maar tegelijkertijd zo min mogelijk wilt missen.

De makkelijkste manier om dit te doen is met de functie Dagoverzicht, een van de leukste en origineelste onderdelen van de Logi Circle. Gedurende de dag wordt er een timelapse gemaakt van alle bewegingsmomenten, zodat je aan het einde van de dag een kort overzicht hebt dat maximaal een halve minuut duurt. Hierop zie je vanaf 0:00 uur ‘s nachts tot 23:59 wat er allemaal gebeurd is, in een hoog tempo.

Logi-app

Deelmogelijkheden dagoverzichten te beperkt
Deze vermakelijke overzichten kun je gemakkelijk opslaan en vervolgens delen, maar dan zul je er wel op de dag zelf aan moeten denken. De Logi Circle slaat namelijk geen dagoverzichten op van de dagen ervoor, en dat is best jammer. Meerdere malen waren we namelijk vergeten om een overzicht te bekijken. Of we wilden na twaalf uur ‘s nachts een overzicht aanmaken om vervolgens in een paar seconden te zien wat er vanaf 0:00 gebeurd was. Wel is het mogelijk om gedurende de dag losse opgeslagen momenten op te slaan. Is je kat weer eens geschrokken van een komkommer? Deel het! Heeft je hond de post weer compleet verscheurd? Deel het! Heeft je kind een leuke mop vertelt? Enzovoorts.

Met de Logi Circle-app kun je ook audiogesprekken voeren. Door op het icoontje links onderin beeld te tikken open je een audioverbinding met de camera, zodat jij hoort wat er in de buurt van de Circle gebeurt. De mensen in de buurt van de camera horen wat jij te zeggen hebt. Een leuke manier om snel even een mededeling te doen, maar het geluid dat uit de speakers komt is erg schel en bovendien aan de zachte kant. Verwacht dus niet dat het een langdurig telefoongesprek kan vervangen.

Een ander (vervelender) probleem met de Logi Circle zijn de verbindingsproblemen waar we meerdere malen tegenaan liepen. Dit zorgt ervoor dat je opnieuw moet inloggen bij het opstarten van de app en dat we vermoedelijk ook een paar notificaties gemist hebben toen er beweging werd geregistreerd. Zeker als je even snel de camerafeed wilt bekijken, is het vervelend om opnieuw je inloggegevens in te vullen. Vooral als dit ongemak zich meerdere malen voordoet.

Logi-Circle

Conclusie Logi Circle review

De Logi Circle is een toegankelijke en simpele huiscamera, die dankzij het timelapse-dagoverzicht aanmoedigt om iedere dag even gebruikt te worden. De audiofunctie is echter van te matige kwaliteit om gesprekken te voeren. Als we iets willen laten zien zijn we bovendien nog steeds eerder geneigd om een FaceTime-gesprek te voeren dan om de Logi Circle op te pakken, op een geschikte plek neer te zetten en weer terug te plaatsen. Daarnaast zijn de verbindingsproblemen vervelend en eigenlijk niet goed te praten voor een camera waar je 199 euro voor moet betalen. Dat is hopelijk wel op te lossen met een of meerdere updates, en dat blijven we ook in de gaten houden. De review zal daarop dan aangepast worden.
De Logi Circle is een van de meest sociale camera’s die we getest hebben, maar heeft nu nog iets teveel ongemakken.

Pluspunten

  • Gemakkelijk te installeren
  • Timelapse-dagoverzichten leuk om te bekijken
  • Audiogesprekken voeren met de Circle-app
  • Draagbaar dankzij ingebouwde accu

Minpunten

  • Regelmatig opnieuw inloggen
  • Audiokwaliteit tijdens gesprekken ondermaats
  • Dagoverzichten niet automatisch opgeslagen
  • Prijzig

Logi Circle kopen

We hadden verwacht dat de Logi Circle wel bij alle Logitech-verkooppunten te krijgen zou zijn, maar je zult toch nog wel even moeten zoeken.

Genoemde prijzen gelden op het moment van schrijven.