iPad Pro 2022 met Magic Keyboard

Review van de iPad Pro 9.7, de kleinere variant van de iPad Pro. Lees in dit 9.7 inch iPad Pro review onze ervaringen, belangrijkste voordelen en nadelen en upgrade-advies.

iPad Pro review Prijs (vanaf €1.069,-)

De iPad Pro is er nu ook in een kleinere variant. Hieronder vind je onze review van de 9.7-inch iPad Pro, zodat je kunt beslissen of deze nieuwe iPad iets voor jou is. De iPad Pro 9.7-inch zal voor veel mensen het ideale tussenformaat zijn: net zo krachtig als de grote iPad Pro, maar in een handzamer formaat en met een prijs die wat vriendelijker voor je portemonnee is.


Reviewtekst: Gonny van der Zwaag (@gonny), fotografie: Lyan van Furth (@Lyan_van_Furth) van Maal4, eindredactie Bas Broek (@basthomas)

Voor het gemak laten we in het vervolg van de review de inch-toevoeging weg. We spreken dus kortweg over iPad Pro 12.9 of iPad Pro 9.7.

De iPad Pro in het kort: neem de iPad Pro van vorig jaar, krimp alle onderdelen tot het gebruikelijke 9.7″ formaat en stop er een betere camera en een beter scherm in.

Een laptopvervanger? Apple wil ons wijsmaken dat de 9.7 iPad Pro je stokoude Windows-pc kan vervangen. In werkelijkheid is dat vooral marketingpraat. Het geldt misschien voor heel oude pc’s die alleen nog gebruikt worden voor kaartspelletjes en internetten, maar niet voor dagelijkse werkpaarden. De iPad Pro blinkt vooral uit als tablet en zal bij de meeste mensen voorlopig echt nog niet de pc gaan vervangen.

iPad Pro review iCulture, foto door Maal4, iPad Pro 9.7 in gebruik

Als tablet is de 9.7 iPad Pro een interessante nieuwkomer. Hij combineert de kracht van de grotere iPad met de compactere behuizing van de iPad Air. Er zitten ook nog wat extra’s in, zoals een betere camera en een scherm dat zich aanpast aan de lichtomstandigheden. Zoek je een geweldige 9.7-inch tablet, dan is de iPad Pro het apparaat dat je moet hebben. Reken er alleen niet op dat je je laptop of desktop definitief kunt wegdoen.

https://www.iculture.nl/ipad/ipad-pro/review/

Verschillen met de 12.9 iPad Pro

Apple heeft bij de iPad Pro 9.7 een bestaand duurder apparaat in een kleinere behuizing gestoken, zoals ze ook bij de iPhone SE hebben gedaan. Toch zijn er verschillen tussen de grote en kleine iPad Pro. Apple heeft bijvoorbeeld wel de A9X-chip ingebouwd, maar heeft de hoeveelheid RAM beperkt tot 2GB; de helft van wat er in het grotere model zit. Voor de meeste mensen zal het verschil niet meteen merkbaar zijn. Er ontbreken ook wat recente vernieuwingen die we ook in de grotere iPad Pro moesten missen, zoals 3D Touch en de snellere tweede generatie Touch ID-sensor.

iPad Pro review iCulture, foto door Maal4, verschillen tussen 9.7 en 12.9 iPad Pro

Maar toch… als je naar de huidige line-up van iPads vergelijkt is de 9.7 iPad Pro de beste iPad die Apple ooit gemaakt heeft. Dit model heeft alles in een handzaam formaat. De 9.7 iPad Pro is krachtig, werkt met alle productiviteitstools die je nodig hebt, heeft een verbeterd scherm en camera en geeft je ook nog eens een goed geluid. Deze iPad is makkelijk mee te nemen en is voor een redelijke prijs verkrijgbaar.

Bekijk ook

iPad vergelijken: dit is jouw iPad-keuzehulp! Welke iPad past bij jou?

Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro 2022, de kleinere iPad mini 2021, de supersnelle iPad Air 2022, de nieuwste iPad 2022 of de standaard 10,2-inch iPad 2021? We vergelijken de iPads en zetten de verschillende modellen en afwegingen op een rijtje.

Als je professioneel gebruiker bent, is de 12.9 iPad Pro het hoogst haalbare wat performance en schermgrootte betreft. Maar wij vinden dat de 9.7 iPad Pro door z’n combinatie van eigenschappen veel aantrekkelijker is, zeker voor een groter publiek. De 12.9 iPad Pro is te groot om dagelijks mee te nemen en heeft inclusief hoes en toetsenbord een zodanig gewicht, dat je net zo goed een 12-inch MacBook of MacBook Air in je tas kunt steken. Alle goede eigenschappen van de 12.9 iPad Pro zitten in het kleinere model, maar dan op het vertrouwde formaat van de iPad Air.

"Als je naar de iPad line-up kijkt, is de 9.7-inch iPad Pro de beste iPad die Apple ooit gemaakt heeft."

Er zijn zelfs nog twee dingen verbeterd ten opzichte van de 12.9 iPad Pro:

Verbeteringen iPad Pro 9.7″

  • Betere camera: een 12 megapixelcamera waarmee je ook 4K-video’s kunt schieten. Er zit zelfs voor het eerst een flitser op. De kwaliteit van de camera is gelijk aan die van de iPhone 6s, maar zonder de optische beeldstabilisatie van de Plus. De frontcamera van 5 megapixel met retinaflash is vergelijkbaar met de gewone iPhone 6s. Ideaal voor mensen die hun iPad als documentenscanner willen gebruiken en tijdens het facetimen scherp in beeld willen zijn. De nieuwe camera heeft wel een minpuntje: er zit een camerabult aan de achterkant. De iPad Pro 9.7 gaat er gelukkig niet van wiebelen, als hij op tafel ligt.
  • Beter scherm: de resolutie van het scherm is identiek aan die van de iPad Air 2, maar er zitten wat verbeteringen in. Het scherm spiegelt minder, is helderder en voorzien van de nieuwe True Tone-functie. De iPad past continu de kleurtemperatuur van het scherm aan, afgestemd op je omgeving, zodat de kleuren op het scherm er zo natuurlijk mogelijk uit zien. Erger je je aan de geeltinten van Night Shift, dan zul je merken dat de subtiele kleurveranderingen van True Tone veel beter te pruimen zijn.

Nadelen iPad Pro 9.7″

Er zijn ook wat nadelen ten opzichte van de grotere iPad Pro:

  • Kleiner scherm: beide iPad Pro’s hebben dezelfde pixeldichtheid, maar de 9.7 iPad Pro heeft minder pixels. Dat kan doorslaggevend zijn als je prijs stelt op een haarscherpe weergave.
  • Minder werkgeheugen: de 9.7 iPad Pro heeft 2GB RAM, half zoveel als de grote iPad Pro (4GB). In benchmarktests is dit te merken aan de iets lagere score, al kun je je afvragen in hoeverre je dit tijdens het normale gebruik merkt. Bij multitasking is meer werkgeheugen altijd wel handig. Waarschijnlijk heeft Apple hiervoor gekozen omdat er minder pixels aangestuurd hoeven te worden én omdat de kleine iPad Pro niet te veel een concurrent van z’n grotere tegenhanger mocht worden.
  • Processor iets trager: de kloksnelheid van de processor ligt rond 2,15GHz, niet 2,25GHz zoals bij de grotere iPad Pro. Daarover later meer.
  • Touch ID 1e generatie: niet de snellere Touch ID-sensor die in de iPhone 6s zit.
  • Tragere Lightning-poort: alleen USB 2-snelheid, wat alleen vervelend is als je regelmatig veel foto’s, video’s of andere (grote) bestanden moet kopiëren. De grote iPad Pro werkt wel met USB 3.
iPad Pro review iCulture, foto door Maal4, 9.7 iPad Pro

Design

De 9.7 iPad Pro is in veel opzichten een iPad Air 2 in een nieuw kleurtje (roségoud) en met wat vernieuwingen. Het scherm, de schermresolutie, de afmetingen, het gewicht, bijna alles is op het eerste gezicht hetzelfde gebleven. Het design is ook vrijwel gelijk, net als de batterijduur (ca. 10 uur). Geef een doorsneegebruiker één van beide apparaten en hij zal moeite hebben om te zeggen om welk apparaat het gaat. Er staat op de achterkant zelfs geen ‘Pro’. De iPad Pro verklapt zichzelf alleen door de aanwezigheid van een flitser aan de achterkant.

De meeste verbeteringen zijn pas te zien als je het apparaat aan zet. En zelfs dan moet je een oudere iPad ernaast houden, om de verschillen goed te zien: de iets mooiere kleurweergave, minder spiegeling, het valt allemaal nauwelijks op, maar het maakt het gebruik net iets aangenamer.

"Geef een doorsneegebruiker één van beide apparaten en hij zal moeite hebben om te zeggen om welk apparaat het gaat."

Bij deze iPad Pro zit de sluimerknop zoals gebruikelijk aan de bovenkant. Op elk van de vier hoekpunten vind je speakergaatjes en aan de zijkant zit de nieuwe Smart Connector. Wat bij de modellen met 4G-functies meteen opvalt is dat de strip op de achterkant er beter uitziet. Eerdere modellen hadden een brede antennestrip in wit of zwart op de achterkant. Nu is het een onopvallend smal lijntje geworden.

Scherm

Het scherm van deze iPad Pro is beter dan ooit: het is minder spiegelend, heeft een betere kleurweergave en de schermkleur past zich automatisch aan de omstandigheden aan.

Het 9,7-inch LED-scherm heeft een resolutie van 2,048 x 1,536, vergelijkbaar met de iPad Air 2. Maar er is meer aan de hand: videofilmers zullen blij zijn dat het scherm nu de P3 color gamut ondersteunt; een standaard met een bredere reeks kleuren zoals wordt gebruikt in de filmindustrie. Apple gebruikte het al op de recente 4K en 5K iMac-schermen. Hierdoor wordt de iPad Pro nog meer geschikt om je 4K-video’s te bewerken.

Het scherm is erg helder. De helderheid van de schermschermverlichting gaat tot 500 nits, een duidelijk verschil met de 400 nits van de 12.9 iPad Pro. Het zorgt ervoor dat het scherm net iets makkelijker te lezen is in fel zonlicht. Dat het scherm 40% minder reflecterend is, helpt daarbij. Het scherm is niet mat uitgevoerd, maar als je de Air 2 ernaast houdt zie je duidelijk dat er minder sprake is van spiegeling.

iPad Pro review iCulture, foto door Maal4, 9.7 iPad Pro

True Tone

Lezen van teksten op het scherm wordt nog eens extra prettig door het True Tone-scherm, dat momenteel alleen in deze kleine iPad Pro zit. Het werkt met lichtsensoren met vier kanalen, die niet alleen kijken naar de helderheid van het omgevingslicht, maar ook naar de kleur ervan. Op basis hiervan wordt de tint van het scherm aangepast. In feite verandert de weergave van het witpunt (zoals je uit Photoshop kent), het referentiepunt om aan te geven welke objecten puur wit zijn. Het wordt iets meer oranje in warm licht en iets meer blauw in koel licht. Dit is vergelijkbaar met een blad papier dat door het omgevingslicht ook wat van kleur verandert. Het resultaat is dat de kleurweergave van foto’s net iets natuurlijker is.

"True Tone: je schakelt het in en hebt er verder geen omkijken naar."

True Tone klinkt als een variant op Night Shift, maar is dat niet. True Tone is bedoeld om overdag te gebruiken, onder verschillende lichtomstandigheden. Het is eigenlijk meer een kleurcorrectie, terwijl Night Shift vooral bedoeld is voor ’s avonds, om te zorgen dat je niet wakker ligt door blootstelling aan blauw licht.

True Tone lijkt misschien een geavanceerde functie, maar dat is het juist niet. Je schakelt het in en hebt er verder geen omkijken naar. De iPad zorgt er automatisch voor dat foto’s op het scherm een natuurlijk uiterlijk hebben. Bij het bewerken van foto’s kun je de functie het best uitschakelen, omdat je dan wilt weten hoe de normale kleurweergave op digitale schermen is en niet de ‘sfeerbeelden’ die Apple je voorschotelt. True Tone heeft bovendien geen effect op de batterijduur van je iPad Pro, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je batterij sneller leeg loopt.

Je kunt True Tone en Night Shift gelijktijdig gebruiken, waardoor de kleureffecten elkaar versterken.

Bekijk ook

Het nut van Night Shift: slaapdeskundigen aan het woord

F.lux, GoodNight en binnenkort Night Shift; het is een trend geworden om je ogen te beschermen tegen het blauwe licht van je iPhone-scherm. Hoe denken slaapdeskundigen over deze schermdimmende apps, en hoe werken ze precies?

Pencil en Keyboard

Het mooie van de iPad Pro-modellen is dat je ze met een nieuw type accessoires kunt gebruiken, gemaakt door Apple zelf. De Apple Pencil maakt van de iPad Pro een tekentablet en met het Apple Smart Keyboard kun je veel makkelijker typen.

Apple Pencil: de schrijfpunt is van wit plastic.

Schetsen met de Apple Pencil in een app als Procreate (zie review) is net zo prettig als op de grotere iPad Pro, maar je zit wel met de beperkingen van het kleinere scherm. Alles werkt echter precies hetzelfde, van het harder drukken om een dikkere lijn te krijgen en het schuin houden van het potlood om iets te arceren. Wil je designs maken op de iPad, dan kun je beter de grotere tablet hebben, maar voor notities en schetsen maken is de 9.7 iPad Pro perfect. Je kan deze tablet door het kleinere formaat veel makkelijker meenemen, waardoor je er waarschijnlijk vaker gebruik van zult maken. Wat we hebben gemerkt is dat mensen die de grotere iPad Pro hebben (zoals tekenaar Leendert Jan Vis) deze tablet vaak niet meenemen buitenshuis, maar gebruiken in het werkproces.

Bekijk ook

Interview: hoe tekenaar Leendert Jan Vis zijn bekende wenskaarten op de iPad Pro tekent

Leendert Jan Vis is een bekende tekenaar van wenskaarten. Sinds de iPad Pro beschikbaar is, gebruikt hij die voor zijn tekeningen. iCulture ging op bezoek in zijn tekenstudio in Den Bosch om te kijken hoe Vis gebruikmaakt van Procreate om zijn designs te tekenen.

Het Smart Keyboard is een kleinere variant van het Smart Keyboard dat we hier hebben besproken. Alle toetsen zitten net iets dichter op elkaar, waardoor het minder lekker tikt voor mensen die gewend zijn aan 10-vingers blindtypen. Beide toetsenborden zijn bedekt met een vochtafstotende laag textiel en doen tegelijk dienst als cover voor het scherm. Maar omdat alles bij de 9.7 iPad Pro kleiner is, tikken de toetsen vooral in het begin iets minder comfortabel. Ook zijn de Enter- en Tab-toets kleiner uitgevoerd, waardoor je er makkelijker naast drukt.

Smart Keyboard met doorsnede toetsAndere reviewers hebben de krappe plaatsing van toetsen ook al genoemd, maar na enige gewenning werkt het typen met het kleinere Smart Keyboard best wel goed. Het tikt lang niet zo fijn als een normaal fysiek toetsenbord of de grote versie van de Smart Keyboard, maar voor langere teksten werkt het een stuk beter dan het normale toetsenbord op je scherm. Als je slim gebruikmaakt van de vele toetsencombinaties, zul je merken dat je best snel kunt werken met de iPad Pro. Heb je eerder al het grotere Smart Keyboard voor de 12.9 iPad Pro gekocht, dan kun je die blijven gebruiken, ook al ziet het er misschien wat vreemd uit. De Smart Connector werkt op beide modellen. Er zijn nog geen concurrerende toetsenborden voor de 9.7 iPad Pro, maar we verwachten dat die snel op de markt zullen komen. Voor de 12.9 iPad Pro is het Logi Create-toetsenbord een goed alternatief.

iPad Pro review iCulture foto door maal4, iPad Pro klein en groot

Software

De iPad Pro 9.7 is standaard al voorzien van iOS 9.3[*], dus je krijgt de bekende toevoegingen Night Shift en het beveiligen van notities in de Notities-app er al standaard bij. Helaas houd je wel de bekende beperkingen van iOS, waardoor ook deze iPad Pro nog geen definitieve vervanger voor je laptop is. Split View werkt gewoon, maar het levert toch niet de multitaskingervaring op die je op OS X en Windows hebt.

* Wij moesten de update naar iOS 9.3.1 op ons device nog zelf installeren.

Batterijduur

Apple’s tablets hebben meestal een batterijduur van 10 uur continu gebruik. Bij de iPad Pro 9.7 is dat ook weer het geval, namelijk tot 10 uur bij internetten, videokijken en muziekluisteren en tot 9 uur bij gebruik van het mobiele netwerk. De iPad Pro maakt deze beloftes meer dan waar. Na een stand-by tijd van 93 uur en een gebruik van 24 uur is de iPad Pro 9.7 zo goed als leeg, wat meer dan prima is voor een tablet als deze. Je kunt dus een behoorlijk lange tijd genieten van de ruime batterijduur van deze iPad Pro, zonder dat je continu een oplader bij je hoeft te hebben.

iPad Pro review iCulture, foto door Maal4, iPad Pro 9.7 in gebruik

Opslagruimte

Een gunstige ontwikkeling is dat Apple niet meer 16GB als optie aanbiedt, maar het instapmodel van deze iPad Pro 32GB heeft gegeven. Voor €689 koop je het model met 32GB en alleen Wi-Fi. De volgende stappen in opslag (128GB en 256GB) zijn elk maar liefst €180 duurder, waardoor ze voor veel mensen buiten het budget vallen. Zeker als je er nog de Pencil (€109) en een Smart Keyboard (€169) bij neemt. Voor je het weet ben je €1000 kwijt aan een nieuwe iPad. Veel meer dan een nieuwe Chromebook of Windows-pc zou kosten. Het is te hopen dat er binnenkort wat goedkopere accessoires voor de Smart Connector komen, zodat je niet vast zit aan de (beperkte hoeveelheid) accessoires van Apple.

"Voor je het weet ben je €1000 kwijt aan een nieuwe iPad."

Voeg je 4G/Cellular toe, dan ben je nog eens €150 extra kwijt. Het is goed dat Apple’s opslagopties nu tot 256GB gaan, maar je zult er wel diep voor in de buidel moeten tasten. Voor de meeste mensen zal daarom 32GB de enige haalbare optie zijn.

iPad Pro review iCulture, foto door Maal4, iPad Pro 9.7 in gebruik

Prestaties

De kleine iPad Pro heeft maar half zoveel RAM als het grote model. Maar er zit een kleiner scherm in en er hoeven dus ook minder pixels aangestuurd te worden. Zou de 9.7 iPad Pro trager aanvoelen? Dat blijkt helemaal niet het geval. De A9X-chip is in beide modellen vrijwel even snel, ook bij acties zoals multitasking en het ronddraaien van 3D-modellen.

Dat blijkt ook wel uit de benchmarkscores van beide iPad Pro’s, die vrijwel op hetzelfde niveau liggen. Zoek je een krachtige iPad van normaal formaat, dan weet je dus welke je moet hebben: deze iPad Pro.

Camera

De camera in deze iPad is vrijwel gelijk aan die in de iPhone 6s: dezelfde 12 megapixel sensor, lens en dubbele ledflitser met True Tone. Wat mist is de optische beeldstabilisatie (OIS) uit de Plus-modellen. Wil je foto’s maken met een tablet, dan is dit de beste iPad om het mee te doen. Nooit eerder verscheen er een iPad met een zo’n goede camera én een flitser. Functies zoals True Tone-flitser en Live Photos vind je alleen op de kleine iPad Pro, niet op het grotere model. Je kunt er zelfs 4K-video’s mee schieten en bewerken. Op een iPad begrijpen we waarom dat zin heeft: er is meer ruimte op het scherm om details te bekijken en meerdere videostreams te overzien.

Omdat de iPad Pro zo dun is zul je wel rekening houden met een inmiddels bekend verschijnsel: de camerabult. Bij de iPhones zorgt de camerabult ervoor dat het toestel wat wiebelt als hij op een vlakke ondergrond ligt. Dat is bij de iPad Pro gelukkig niet het geval: het apparaat is zo groot dat er geen wiebeleffect ontstaat, het ziet er alleen niet zo mooi uit.

Speakers

Bijzonder op de grote iPad Pro waren de luide speakers, die zonder vervorming je omringen met geluid als je een film kijkt of een game speelt. In de 9.7 iPad Pro zijn deze vier speakers ook aanwezig. Hoe je de iPad ook vasthoudt, de audio past zich automatisch aan: hoge tonen en middentonen komen uit de bovenste speakers, terwijl de lagere frequenties van beneden komen.

De meeste functies in de iPad Pro zijn gericht op zakelijk gebruik, maar de speakers zijn duidelijk bedoeld voor mensen die lekker op de bank een filmpje willen kijken of een game spelen. Het geluid dat uit de speakers komt is aanmerkelijk harder dan dat van de Air 2. De geluidskwaliteit is ook een stuk beter: de bassen liggen prettiger in het gehoor en de andere klanken zijn helderder. Je kunt deze iPad Pro gebruiken als speaker in een kamer. Alleen bij het hoogste geluidsvolume hoor je wat vervorming. Maar dat is niet erg, want de meeste mensen zullen deze iPad vooral als Netflix-machine gebruiken en niet als vervanger van een Sonos.

iPad Pro is Apple’s eerste dualsim toestel

De Cellular-modellen van deze iPad Pro hebben iets nieuws. Er zit een ingebouwde Apple SIM in en daarnaast heb je nog de mogelijkheid om je eigen simkaart te gebruiken. Daarmee wordt het Apple’s eerste eerste dualsim toestel. Apple introduceerde de Apple SIM al in 2014 om gebruikers de mogelijkheid te geven om makkelijker van provider te wisselen. Dat moest vooral handig zijn voor mensen die veel reizen.

De Apple SIM zit in alle Cellular-modellen van de 9.7 iPad Pro, behalve die in China. De Apple SIM was aanvankelijk een normale simkaart, die je kon verwisselen. In de iPad Pro zit een ingebouwde elektronische simkaart, plus een normaal simkaartslot voor als je een andere aanbieder wilt gebruiken. Dat laatste zal meestal het geval zijn, want Apple werkt maar met een beperkt aantal partijen samen. Het idee om meerdere aanbieders te gebruiken, zonder dat je steeds van simkaart moet wisselen, is leuk bedacht maar de providers lijken er nog niet aan mee te willen werken. Zij hebben liever dat je één simkaart aanschaft en daar jarenlang gebruik van maakt.

https://www.iculture.nl/uitleg/apple-sim/

Alternatieven voor de 9.7″ iPad Pro

Apple ziet de iPad Pro als een pc-vervanger, maar de meeste mensen zullen zich daarin niet herkennen. Het merendeel zal ook dit model gewoon gebruiken als een tablet, niet als een dagelijks werkpaard. Wel zou deze iPad ervoor kunnen zorgen dat je wat vaker zonder laptop de deur uit kunt, bijvoorbeeld als je naar een vergadering moet waarbij je alleen maar wat documenten op het scherm hoeft te hebben of in combinatie met het Smart Keyboard lichte aantekeningen moet maken.

De vier belangrijkste alternatieven voor de 9.7 iPad Pro zijn te vinden bij Apple zelf en bij de concurrentie.

iPad Pro review iCulture, foto door Maal4, iPad Pro's op een rij

12.9 iPad Pro

Ben je tekenaar of grafisch ontwerper, dan kan het lastig kiezen zijn tussen de 9.7 en 12.9 inch iPad Pro. De grote iPad heeft meer werkruimte, de kleine iPad is makkelijker mee te nemen. Twijfelde je nog omdat je de prijs van de grote iPad te hoog vond, dan past deze nieuwe iPad misschien precies in jouw (financiële) straatje. Qua performance zit er weinig verschil tussen beide modellen en als je de kleinere iPad koopt hou je meer geld over voor accessoires.

https://www.iculture.nl/ipad/ipad-pro/review/

iPad Air 2

iPad Air 2Voor veel mensen is een tablet gewoon een apparaat om filmpjes te kijken, te internetten en mee op de bank te hangen. Voor die groep is de 9.7 iPad Pro helemaal niet nodig. Nu Apple de prijs heeft verlaagd is de iPad Air 2 (zie review) een prima keuze geworden voor mensen die een stokoude iPad hebben en wel eens toe zijn aan iets nieuws. Je mist dan wel de Apple Pencil-ondersteuning en wat kleine niet-noodzakelijke verbeteringen zoals True Tone-scherm (iets meer kijkcomfort, maar niet nodig), een 12-megapixelcamera (veel mensen gebruiken de camera niet) en de Smart Connector (voorlopig zijn er toch nauwelijks accessoires voor).

https://www.iculture.nl/ipad/ipad-air/review-air-2/

Google Pixel C

Google Pixel C

Deze tablet doet ook dienst als laptop. Je kunt er eentje kopen voor $499/€499 en dat betekent in de VS dat je $100 meer kwijt bent voor de 9.7 iPad Pro. In Nederland is het prijsverschil helaas iets groter: €180 maar liefst. De Pixel C is helemaal gemaakt door Google, heeft een goede accuduur en een prima scherm. Het grootste nadeel is dat je vastzit aan Android, dat niet geoptimaliseerd is voor tablets en bijvoorbeeld geen split-screen multitasking biedt, zelfs niet in Android Marshmallow. Op dat punt heeft iOS toch een streepje voor: daarbij zouden we ook wel wat meer ‘desktopachtige’ functies willen zien, maar 9.7 inch is het oerformaat van de iPad en het besturingssysteem is daar helemaal op aangepast. Bij de Pixel C kun je ook een los toetsenbord kopen, die je met een magneetje aan de tablet klikt. Dat toetsenbord is vrij prijzig: 149 euro. Bijna net zo duur als het Smart Keyboard van Apple.

Microsoft Surface 4

In onze review van de grote iPad Pro (link) hebben we al uitgebreid stilgestaan bij de verschillen met de Microsoft Surface 4. We denken dat de Surface niet meteen een concurrent voor de 9.7 iPad Pro is, vanwege de hogere prijs (vanaf €899) en het grotere scherm (12.3 inch). De Surface heeft wel meer opslag, werkt met een drukgevoelige pen en heeft een besturingssysteem dat geschikt is voor desktop-apps. Daarmee is de Surface wel een concurrent als je eigenlijk een vervanger van een laptop zoekt.

Microsoft Surface Pro 4

Conclusie 9.7 iPad Pro review

Apple heeft er goed aan gedaan om deze nieuwe 9.7″ tablet een ‘iPad Pro’ te noemen. Voor een iPad Air 3 met standaardspecificaties komt niemand z’n bed meer uit. Deze 9.7 iPad Pro is wél interessant, omdat je bijna alle functies van de 12.9 iPad Pro krijgt, voor een lagere prijs en in een handzamer formaat. Vooral het kunnen tekenen met de Apple Pencil zal voor veel mensen een reden zijn om dit model te kiezen. Toch kun je je tegelijk afvragen wat er nu eigenlijk ‘Pro’ is aan deze tablet. Er zitten wat geavanceerdere functies in zoals multitasking, maar die heb je ook tot je beschikking op de iPad Air 2. De iPad Pro 9.7 zal daarom vooral mensen aanspreken die echt aan een nieuwe tablet toe zijn, grafisch werk doen of er eentje via hun werk kunnen aanschaffen. De iPad Pro is geen volwaardige laptopvervanger, maar het is wel de beste iPad die Apple ooit heeft gemaakt, dankzij de extra toevoegingen en de prima balans tussen performance en draagbaarheid.

iPad Pro review iCulture, foto door Maal4, iPad Pro 9.7 in gebruik

De meeste mensen hebben de performance die in de 9.7 iPad Pro zit helemaal niet nodig, waardoor het verleidelijk is om de afgeprijsde iPad Air 2 in huis te halen. Je mist dan wel enkele toffe functies die je op een later moment niet meer zomaar kunt toevoegen, zoals de Pencil en toekomstige accessoires voor de Smart Connector. Ben je iemand die jarenlang met een iPad doet, dan kan het toch de moeite zijn om de extra euro’s te investeren in dit nieuwste model. Alles wat de 12.9 iPad Pro ook heeft, maar dan voor een iets vriendelijker prijsje.
Heb je al een iPad Air 2, dan heeft het geen zin om te upgraden. Voor bezitters van oudere modellen is de iPad Pro een verleidelijke upgrade: hiermee kun je weer jarenlang vooruit.

Pluspunten

  • Het beste van de 12,9-inch iPad, inclusief Apple Pencil en Smart Keyboard
  • Meest veelzijdige 9,7-inch iPad tot nu toe
  • True Tone-scherm en anti-reflectie-eigenschappen zorgen voor beste scherm ooit
  • Mooiere kleurweergave dankzij P3 color gamut
  • Sterk verbeterde camera, de beste camera die ooit in een iPad is gestopt
  • Alle geavanceerde camerafuncties zoals Live Photos, 4K-filmen en meer
  • Fantastisch geluid in klein formaat
  • Strak design met perfectionistische bouwkwaliteit
  • Snelle processor en goede performance
  • Enorm dun en licht, ondanks hardware-verbeteringen
  • Prima batterijduur

Minpunten

  • Geen echte multitasking, mede daardoor geen echte laptopvervanger
  • iOS beperkt de mogelijkheden van deze iPad
  • Half zoveel RAM als het grotere model, maar in dagelijks gebruik nauwelijks te merken
  • Processor iets trager dan grote iPad Pro (ca. 2,15 GHz vs 2,25 GHz)
  • Hoge instapprijs
  • Dure accessoires
  • Smart Keyboard is wat klein
  • Camera steekt uit, maar iPad Pro wiebelt niet
  • Touch ID-sensor van de eerste generatie, is echter snel genoeg
  • Lightning-poort heeft USB 2-snelheid, alleen de 12,9-inch heeft USB 3-snelheden (vooral van belang als je grote hoeveelheden foto's en films moet overzetten)

iPad Pro 9.7 kopen in Nederland en België

De prijzen van de 9.7-inch iPad Pro zijn als volgt:

Je kunt de iPad ook kopen bij onze shoppartner Coolblue, de Media Markt en andere online aanbieders.

Bekijk ook

Nieuwe iPad kopen? Dit zijn de beste aanbiedingen voor iPads van dit moment

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2017
Onderwerp
,