Eerste indruk: Pebble smartwatch

21 februari 2013, 09:59 · Elger van der Wel

PebbleDe eerste mensen die een Pebble hebben besteld, hebben hem inmiddels ontvangen. De Pebble is een smartwatch, die tot stand is gekomen door één van de succesvolste Kickstarter-projecten ooit. Het horloge draait apps en je kunt hem verbinden met je iPhone via Bluetooth, om zo notificaties te ontvangen en je muziek te bedienen.

Ik heb het geluk dat ik één van de eerste Nederlanders ben die zijn Pebble heeft gekregen. Ik krijg dan ook veel vragen over hoe die bevalt en het leek me nuttig om heel kort mijn eerste ervaringen op een rij te zetten. Verwacht geen volledige review, want ik ben nog niet eens met het ding om naar buiten geweest.

Ingebruikname

Hoe laat is het?Het installeren van de Pebble gaat snel en makkelijk. Je laadt de accu op, installeert de bijbehorende app, zet de Bluetooth-verbinding op en draait een update. Vanaf dat moment kun je zien wie er belt, sms’jes lezen en je muziek bedienen van je Pebble. Wil je notificaties ontvangen van andere apps dan moet dat via een ietwat vage constructie, maar het werkt op zich wel en je kunt het echt per app bepalen. Groot nadeel: als de Bluetooth-verbinding weg is geweest raakt hij die notificatie-instellingen kwijt.

Het horloge zelf is kleiner dan ik had verwacht, waardoor hij eigenlijk prima om mijn pols past. Het bandje voelt een beetje goedkoop aan, maar dat kun je vervangen. Het scherm is een zwartwit e-inkdisplay, dat is de schermtechniek die ook in e-readers wordt gebruikt en heel energiezuinig is. Verwacht niet teveel van het scherm, al vind ik het er voor een e-inkscherm zeker niet slecht uit zien. Hij ververst in ieder geval super snel en kleine letters zijn prima te lezen. Daarnaast heeft de Pebble redelijk grote knoppen, die je daardoor lekker makkelijk kan indrukken. Hun functionaliteit wijst zich vanzelf.

Functies

De Pebble heeft als basisfuncties een paar horloge-apps (met een analoge klok of tekst) en je kunt er meer installeren vanuit de app. Daarnaast kun je een timer zetten en de muziek op je iPhone (in mijn geval) bedienen. Dat laatste werkt prima. Je ziet wat er speelt en kunt skippen of pauzeren, zowel in de Muziek-app van Apple, als in externe apps als Spotify.

NotificatieWord je gebeld dan trilt het horloge, licht het scherm op en zie je wie er belt. Je kunt dan met een druk op de knop opnemen of weigeren. Opnemen is uiteraard alleen handig met een headset. Daarnaast kun je sms’jes direct lezen op je Pebble als ze binnen komen. Dat werkt prima, al noemt hij de berichtjes bij mij e-mail. Wil je iets terugsturen moet je wel gewoon je telefoon pakken. Andere notificaties werken zover ik heb kunnen testen ook prima.

Over de accuduur kan ik nog niets zeggen, maar ik mis wel een beetje een batterij-indicator op het scherm. Volgens de makers kun je de Pebble bijna een week gebruiken zonder op te laden. Het laden zelf gaat in twee uur met een magnetisch usb-kabel, vergelijkbaar met de magsafe-adapter van Apple.

Indruk

Mijn eerste indruk is positiever dan verwacht. De eerste uren merk ik nauwelijks dat ik hem draag (terwijl ik normaal geen horloge draag) en valt me meteen op dat het heel fijn is om niet bij elke notificatie naar je zak te hoeven grijpen. Natuurlijk zijn er nog heel veel verbeterpunten te bedenken, zoals het scherm, de integratie met iOS-notificaties en de apps/functies. Maar ik denk na een paar uur met de Pebble te hebben gespeeld serieus dat dit het begin is van een nieuwe productcategorie. Helemaal als de Apple iWatch-geruchten waar zijn en het bedrijf bijvoorbeeld Siri slim weet toe te passen, kan een smartwatch ‘the next big thing’ worden.

Meer informatie: Pebble

Lees meer over iWatch in ons dossier: iWatch.
door Elger van der Wel

Elger van der Wel werkt als freelancer voor iCulture en is in het dagelijks leven werkzaam bij de NOS. Hij studeerde Telematica aan de Universiteit Twente en is dol op techniek en in het bijzonder op nieuwe media & gadgets.

35 reacties

 • Bartjo
  1 year

  Wat heb je aan invoerrechten betaald?

  Antwoord Quote

 • Bas
  1 year

  Het idee is goed, maar wat zijn al die horloge’s spuuglelijk en goedkoop uitgevoerd.
  Alleen al dat bandje, zo’n goedkoop plastic Hema-horlogebandje. En het model van de kast straalt niets uit door het goedkope kermishorlogeplastic.
  Ik zou er qua functionaliteit best een willen hebben. Maar een kijkshop calculator watch ziet er beter uit.
  Jammer, persoonlijk vindt ik dat de Cookoo watch wat betreft uitelijk ook niet top. Maar die ziet er in ieder geval duurzamer uit.

  Antwoord Quote

 • WimN
  1 year

  De ‘ietwat vage constructie’ lijkt wel een fout in iOS. Standaard komen SMS berichten op mijn autonavigatie terecht, als ik de ‘vage contructie’ doe met bijv. WhatsApp dan komt dat bericht ook op de autonavigatie terecht. Als de BT verbinding wordt verbroken dan is die instelling ook weer weg. Is dus kennelijk een probleem in de MAP profile implementatie in iOS, hopelijk dat Apple dat gaat oplossen. Verder wacht ik vol spanning af op mijn Pebble…..

  Antwoord Quote

 • Vomera
  1 year

  @Bartjo: Volgens mij hoef je geen invoerrechten te betalen aangezien Pebble het als een gift verstuurd zo ik ergens gelezen heb. (geen idee meer waar)

  Antwoord Quote

 • Justin
  1 year

  @Elger van der Wel: Mooie review . Maar ik merk dat je niet helemaal 100% tevreden ben.

  Wat wil je er voor hebben ? ;-)

  Antwoord Quote

 • Tom van Zummeren
  1 year

  Ik heb ook geen invoerrechten hoeven te betalen! Ik heb ‘em sinds dinsdagavond :) Echt te gek dingetje. Nu wacht ik met smart op de SDK!! Ik wil een appje schrijven voor dit ding! M’n handen jeuken al.

  Antwoord Quote

 • Vomera
  1 year

  ik heb al diverse sites gezien die verschillende faces hebben voor de klok.. hoe komen deze beschikbaar? wordt het via pebble gedistribueerd of kun je die op een andere manier importeren?

  Antwoord Quote

 • Peer
  1 year

  Hij ziet er inderdaad wat goedkoop uit, maar dat is ie ook zie ik $150. Valt goed mee, benieuwd wat de prijs van die van apple zal zijn. Als die rond die koers hangt zie ik het wel gebeuren.

  Antwoord Quote

 • @Bartjo: Niets :-)

  Antwoord Quote

 • Xavier
  1 year

  Wanneer hadden jullie gebacked? :)

  Antwoord Quote

 • Tom van Zummeren
  1 year

  @Vomera: Op dit moment is er nog geen distributiemechanisme geloof ik. Je kunt via de iOS app wel al een custom watchface downloaden en op t horloge installeren. Maar daar zijn er op dit moment nog maar 6 van.

  Antwoord Quote

 • Vomera
  1 year

  @Tom van Zummeren: ah oke dan zal dat nog wel komen denk ik. dan zal pebble wel eerst de faces moeten goedkeuren en dan online moeten zetten. hoop dat er wel meer gaan komen want heb echt leuke gezien!

  Antwoord Quote

 • boxerip
  1 year

  Heeft hij een zwart wit ipad om de pols?

  Antwoord Quote

 • StGermain
  1 year

  Als ik zie hoe kwetsbaar de schermpjes van ebook readers zijn houd ik mijn hart vast…

  Antwoord Quote

 • Jarnoootje
  1 year

  Origineel geplaatst door StGermain
  Als ik zie hoe kwetsbaar de schermpjes van ebook readers zijn houd ik mijn hart vast…

  Dan zou ik jezelf maar eens verdiepen in de opbouw van het Pebble horloge.

  Antwoord Quote

 • Richard
  1 year

  Ik zit sinds vrijdag al tegen een status aan te lijken dat zegt dat ie in Nederland aangekomen is. PostNL kan m nog moet doorsturen omdat de papieren nog niet rond zijn. Hoe lang kunnen ze zoiets oprekken vraag je je af.

  Antwoord Quote

 • Thijs Bastiaens
  1 year

  @Richard: Ha, ik was een van de eerste backers van de Pebble, de mijne is al ergens begin februari opgestuurd, en ligt al iets van 2 weken bij de douane te wachten om doorgestuurd te worden, word er heel hyper van.. Ik wil dat ding testen en apps bouwen!

  Antwoord Quote

 • Harrie
  1 year

  “…Het scherm is een zwartwit e-inkdisplay, dat is de schermtechniek die ook in e-readers wordt gebruikt en heel energiezuinig is”

  Dat is niet correct, het betreft een energiezuinig “memory LCD” scherm van Sharp met achtergrondverlichting.
  De displays die in e-readers vaak gebruikt wordt is van een andere techniek.
  Hier een hele discussie over dat onderwerp.
  Kort samengevat: het maakt niet uit wat het is, het werkt goed, is energie-zuinig, heeft een hoge refresh-rate en is goed af te lezen zonder achtergrond verlichting…

  Antwoord Quote

 • Mauze
  1 year

  Wat een verschrikkelijk lelijk ding zeg, zo 1980, geeft zeker ook elk uur een piepje zoals de eerste quartshorloges met amber achtergrond verlichting ;-)

  Antwoord Quote

 • Michel
  1 year

  Ik vind m best mooi anders. Zou hij icm Bluetooth 4.0 ook ‘maar’ een week meegaan?
  Interesse is gewekt.

  Antwoord Quote

 • Flieps
  1 year

  …zit er ook een rekenmachine op?

  Antwoord Quote

 • fgeer
  1 year

  Naar ik heb begrepen verschijnt de batterij indicator pas als de lading bijv. maar 20% meer is.

  Antwoord Quote

 • rotte appel
  1 year

  Ik heb deze. Kan hetzelfde als die Pebble maar ziet er veel normaler uit. Je hebt wel een jailbreak nodig.

  Antwoord Quote

 • @rotte appel: Lijk me qua functionaliteit toch echt een ander product. Kun je je muziek er mee bedienen? Er apps op draaien?

  Antwoord Quote

 • Remco
  1 year

  @Richard: Komt omdat de waarde niet klopt op het formulier. Vaak wordt er aangegeven dat het een gift is van $20,- om de invoerrechten te ontwijken. Blijkbaar twijfelt de douane hieraan en nu zoeken ze het uit. Het handigst is om contact op te nemen met de douane/PostNL (ik weet niet welke van de twee hier over gaat, bel ze allebei even). Leg het uit, geef aan hoeveel het horloge kost en waar je betaal bewijs naartoe mag sturen. (stuur dan ook echt je echte betaalbewijs en ga niet lopen photoshoppen. Als ze het niet geloven, wordt hij langer vast gehouden en krijg je hem pas als ze het 100% zeker weten…). Zodra je dat hebt gedaan, dan wordt hij vrijgegeven en betaal je de invoerrechten aan de postbode.

  Antwoord Quote

 • Rene
  1 year

  Origineel geplaatst door Elger van der Wel
  @Bartjo: Niets

  Ik heb even gechecked, jij bent backer 15.590 en hebt hem al in huis, ik ben backer 13.058 en heb nog niet eens een bericht ontvangen dat de Pebble verstuurd is??

  Antwoord Quote

 • Jarnoootje
  1 year

  Origineel geplaatst door Rene
  Ik heb even gechecked, jij bent backer 15.590 en hebt hem al in huis, ik ben backer 13.058 en heb nog niet eens een bericht ontvangen dat de Pebble verstuurd is??

  Dat is niet waar wat je nu verteld … die website die dat zegt te kunnen bekijken klopt niet! Dat lijstje is gebaseerd op een door Pebble aangeleverde bestellijst waar onder dit vermeld staat:

  While the total amount pledged and number of backers are updated on a project page in real time, the actual names of backers are added in groups of ten. When names are posted, they’re listed in a random order..

  Laat je dus niets wijsmaken! backers die rond 16-4 gebackt hebben schijnen vandaag verzendbevestigingen gehad hebben volgens Tweakers.

  Antwoord Quote

 • Quintin Christophe
  1 year

  Ik heb zelf ook al meerdere malen iphone onderdelen gekocht buiten Europa. Het is me al meerdere malen overkomen dat de douane/BTW kosten een maand na de levering van het pakket pas aankomen. Dit is dan een “dossier”van enkele pagina’s met foto’s van het product, factuur, doos en alles wat er zou bij zitten. De rekening kan dus nog volgen.

  Antwoord Quote

 • Rene
  1 year

  @Jarnoootje: Dan moet ik dus nog even wachten, ik heb begin mei de Pebble besteld, thanks

  Antwoord Quote

 • Martijn
  1 year

  Ik heb mijn Pebble eergisteren binnen gekregen… In verband met afwezigheid van notificaties voor Whatsapp berichten en ander soorten applicaties heb ik mijn iPhone weer naar 1,5 jaar weer voorzien van een jailbreak. Met een cydia tweak komen nu alle notificaties binnen! Super!

  Een grote klacht: De krasbestendigheid is waardeloos!!
  Ik heb er na een dag al een grote kras op zitten en daarbij kleine microkrasjes! Hebben meer mensen hier last van???

  Antwoord Quote

 • Emiel
  1 year

  Vindt m’n i’m Watch toch echt veel mooier. Dmv de cydia hack krijg ik ook alle notificaties zoals whatsapp etc binnen op het horloge.
  Bijkomend voordeel: batterij gaat nu zeker 2 dagen mee zonder op te laden….
  (Wat overigens nog steeds te kort is ;-)

  Antwoord Quote

 • tane
  1 year

  Super bedankt voor de review. Ik sta ergens op nummer 46000 en hoop midden maart ook te ontvangen.

  Antwoord Quote

 • Lauw
  1 year

  Zo veel (te veel) geld binnenhalen en dan niet eens het produktieproces en de logistiek voor elkaar krijgen?

  Antwoord Quote

 • Mart
  1 year

  Wat een drukte om die pebble. Ik heb mijn Metawatch al maanden binnen en de mogelijkheden zijn tenminste gelijk en van wat ik tot nog toe lees beter. Ook metawatch liep via Kickstarter maar blijkbaar gaat men liever mee met de masses ipv volgens afspraak het horloge geleverd te krijgen. Iedereen denkt ook dat de pebble de primeur heeft met een horloge in deze vorm maar dat is toch echt een vergissing.

  Antwoord Quote

 • ramis
  1 year

  Na bovenstaande berichten gelezen te hebben moest ik wel twijfelen maar toch heb ik een pebble via onze marktplaats gekocht. Ik krijg whatsapp berichten en agenda meldingen gewoon op mijn pebble. Ik heb een iphone 5 (geen jailbreak). Facebook heb ik nog niet uitgeprobeerd omdat ik Facebook ‘waardeloos’ vind.

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.