Amazilla iWing review: muziek draadloos van iPad naar speakers

Met de Amazilla iWing kun je draadloos muziek vanaf je iPad naar je versterker streamen. Hoe werkt hij in de praktijk?

Om thuis muziek te luisteren zijn er diverse oplossingen. Er zijn mensen die muziek afspelen vanaf hun computer, anderen hebben een iPod in een dock bij hun versterker staan en de echte freaks kopen een Sonos of een ander duur muzieksysteem. Het Nederlandse Amazilla heeft een nieuwe optie op de markt gebracht: de iWing. Een klein zendertje dat je onderin je iPad (of iPod) kunt steken en dat vervolgens de muziek draadloos naar een ontvanger verstuurt, die is gekoppeld aan je versterker. Klinkt simpel, maar is het in de praktijk ook handig?

Het product

De Amazilla iWing wordt geleverd in zo’n vreselijke verpakking van doorzichtig plastic. Leuk voor in de winkel, maar het openmaken is een hel. De makers van de iWing hebben het wat makkelijker proberen te maken door de voor- en achterkant van de verpakking op een bepaalde manier te verbinden, maar ik eindigde uiteindelijk toch met alle losse onderdelen op de grond en de verpakking nog in mijn handen.

De iWing bestaat uit een zender, een ontvanger, een dock en de benodigde kabels. De zender stop je in je iPad (of iPod) en voor de ontvanger zijn er meerdere opties. Je kunt de ontvanger in de dock zetten en deze dock aansluiten op het elektriciteitsnet via een adapter. De verbinding met je versterker maak je dan met een tulpkabel. Je kunt de ontvanger ook direct aansluiten via een mini-jackplug. De ontvanger werkt dan op de ingebouwde accu, maar je kunt hem ook (zonder de dock te gebruiken) aansluiten op het lichtnet. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is kun je de dock ook nog gewoon als iPod-dock gebruiken. Er zitten dock-adapters bij voor allerlei iPod-modellen.

Alles bij elkaar krijg je dus een erg compleet product, dat je op meerdere manieren kunt gebruiken. Wat wel erg jammer is, is dat alle onderdelen van de iWing van plastic zijn gemaakt. Dat maakt ze aan de ene kant licht, maar tegelijkertijd voelt alles wat goedkoop aan. Van de dock tot de zender: wat je ook vastpakt, het geeft je niet het gevoel dat je 80 euro hebt uitgegeven.

iPhone 4

Toen ik de iWing aan de praktijktest wilde onderwerpen kwam ik erachter dat er helemaal geen muziek op mijn iPad staat. Ik gebruik mijn iPad namelijk namelijk voor van alles en nog wat, maar niet voor het luisteren van muziek. “Dan maar met mijn iPhone“, was mijn gedachte toen ik vervolgens de zender in mijn iPhone 4 plugde.

“Dit accessoire is niet geoptimaliseerd voor deze iPhone. U kunt onverwachte geluiden horen als gevolg van storingen in het mobiele signaal en de signaalsterkte kan minder zijn”, stond er op mijn scherm. Dat heb ik geweten. Mijn Wi-Fi viel weg en de muziek streamde wel, maar om de zoveel tijd hoorde ik plots heel hard het gekraak van interferentie uit mijn speakers komen. Geen succes dus. Maar dat kun je de makers verder niet aanrekenen, want ze claimen ook niet dat de iWing werkt met de iPhone 4.

iPad

Dan toch maar testen zoals de bedoeling was. Met de iPad, met Spotify als muziekbron. Zender in mijn iPad, één druk het knopje op de ontvanger om te verbinden met de zender en er was muziek. Eerste oordeel: het werkt! Simpel en met een prima geluidskwaliteit. De iWing veranderde mijn versterker in een Spotify-machine die ik kon bedienen met mijn iPad. Tof!

Omdat ik benieuwd was of er veel vertraging in het geluid zou zitten, heb ik een filmpje op YouTube bekeken. Werkte ook prima. Geen noemenswaardige vertraging, waardoor je prima een filmpje of zelfs complete films op je iPad kan bekijken met het geluid over je versterker.

De derde test: rondlopen. In de woonkamer werkte het prima, toen ik de slaapkamer inliep viel de verbinding weg. Ik had ook niet veel anders verwacht. De makers claimen twaalf meter bereik, maar dat is de praktijk altijd minder. Zeker doordat de iWing gebruikmaakt van de 2,4 GHz frequentieband, die ook wordt gebruikt voor Wi-Fi en daardoor overvol is.

Death grip

Terug in de woonkamer besloot ik eens te kijken wat er zou gebeuren als ik de zender aan zou raken. Geen goed idee, want de muziek begon vrijwel direct te haperen. De complete zender van de iWing lijkt last te hebben van een Death Grip (het modewoord van 2010). En dat niet alleen: de iWing zit ook niet goed vast in je iPad, waardoor hij zomaar een stukje uit het dock-connector los kan komen en je muziek stopt. Dit gaf onder meer probleem toen ik met mijn iPad op schoot zat.

En ook de aansluiting van de ontvanger op het dock werkt niet altijd vlekkeloos. Toen ik wat had getest met de ontvanger los van de dock (wat overigens verder net zo werkt als met dock), heb ik de ontvanger blijkbaar niet goed teruggezet. Het geluid klonk namelijk plots heel slecht, maar ik kon er niet achterkomen waardoor. Eerst alle kabels gecheckt, totdat ik het probleem kon lokaliseren in het dock. Makkelijk te herstellen, maar het moet naar mijn mening gewoon niet kunnen gebeuren.

De laatste test bestond uit het opladen van mijn iPad via de iWing. Je kunt de adapter namelijk in de zender stoppen en zo je iPad opladen. Tenminste, dat was de bedoeling. Na het aansluiten van de adapter stond er namelijk ‘Opladen uit’ boven in het scherm van mijn iPad. Het werkt vast heel leuk met een iPod, maar op de iPad gaat het niet werken.

Conclusie

De Amazilla iWing is een slim idee en blinkt uit in zijn eenvoud. Aansluiten en muziek streamen. De uitvoering vind ik helaas minder. De zender werkt niet goed als je hem aanraakt en zit los in de dock-connector. Hij hangt als een instabiel aanhangsel onderaan je iPad te hangen en dat is zowel lelijk als verre van ideaal. Je koopt geen dure iPad om er een goedkoop uitgewerkt apparaatje aan te hangen.

Als het idee wat beter was uitgewerkt: geen goedkoop plastic en een stabielere zender, dan was het serieus een product geweest dat ik mensen zou aanbevelen en had het hier met vlag en wimpel een dikke voldoende van me gekregen. Maar de Amazilla iWing zoals hij nu is, is het gewoon net niet.

Info: Amazilla iWing