Amazilla iWing review: muziek draadloos van iPad naar speakers

13 augustus 2010, 18:44 · Elger van der Wel

Spotify via de iWingOm thuis muziek te luisteren zijn er diverse oplossingen. Er zijn mensen die muziek afspelen vanaf hun computer, anderen hebben een iPod in een dock bij hun versterker staan en de echte freaks kopen een Sonos of een ander duur muzieksysteem. Het Nederlandse Amazilla heeft een nieuwe optie op de markt gebracht: de iWing. Een klein zendertje dat je onderin je iPad (of iPod) kunt steken en dat vervolgens de muziek draadloos naar een ontvanger verstuurt, die is gekoppeld aan je versterker. Klinkt simpel, maar is het in de praktijk ook handig?

Het product

De Amazilla iWing wordt geleverd in zo’n vreselijke verpakking van doorzichtig plastic. Leuk voor in de winkel, maar het openmaken is een hel. De makers van de iWing hebben het wat makkelijker proberen te maken door de voor- en achterkant van de verpakking op een bepaalde manier te verbinden, maar ik eindigde uiteindelijk toch met alle losse onderdelen op de grond en de verpakking nog in mijn handen.

De iWing bestaat uit een zender, een ontvanger, een dock en de benodigde kabels. De zender stop je in je iPad (of iPod) en voor de ontvanger zijn er meerdere opties. Je kunt de ontvanger in de dock zetten en deze dock aansluiten op het elektriciteitsnet via een adapter. De verbinding met je versterker maak je dan met een tulpkabel. Je kunt de ontvanger ook direct aansluiten via een mini-jackplug. De ontvanger werkt dan op de ingebouwde accu, maar je kunt hem ook (zonder de dock te gebruiken) aansluiten op het lichtnet. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is kun je de dock ook nog gewoon als iPod-dock gebruiken. Er zitten dock-adapters bij voor allerlei iPod-modellen.

Alles bij elkaar krijg je dus een erg compleet product, dat je op meerdere manieren kunt gebruiken. Wat wel erg jammer is, is dat alle onderdelen van de iWing van plastic zijn gemaakt. Dat maakt ze aan de ene kant licht, maar tegelijkertijd voelt alles wat goedkoop aan. Van de dock tot de zender: wat je ook vastpakt, het geeft je niet het gevoel dat je 80 euro hebt uitgegeven.

iPhone 4

Toen ik de iWing aan de praktijktest wilde onderwerpen kwam ik erachter dat er helemaal geen muziek op mijn iPad staat. Ik gebruik mijn iPad namelijk namelijk voor van alles en nog wat, maar niet voor het luisteren van muziek. “Dan maar met mijn iPhone“, was mijn gedachte toen ik vervolgens de zender in mijn iPhone 4 plugde.

“Dit accessoire is niet geoptimaliseerd voor deze iPhone. U kunt onverwachte geluiden horen als gevolg van storingen in het mobiele signaal en de signaalsterkte kan minder zijn”, stond er op mijn scherm. Dat heb ik geweten. Mijn Wi-Fi viel weg en de muziek streamde wel, maar om de zoveel tijd hoorde ik plots heel hard het gekraak van interferentie uit mijn speakers komen. Geen succes dus. Maar dat kun je de makers verder niet aanrekenen, want ze claimen ook niet dat de iWing werkt met de iPhone 4.

iPad

Dan toch maar testen zoals de bedoeling was. Met de iPad, met Spotify als muziekbron. Zender in mijn iPad, één druk het knopje op de ontvanger om te verbinden met de zender en er was muziek. Eerste oordeel: het werkt! Simpel en met een prima geluidskwaliteit. De iWing veranderde mijn versterker in een Spotify-machine die ik kon bedienen met mijn iPad. Tof!

Omdat ik benieuwd was of er veel vertraging in het geluid zou zitten, heb ik een filmpje op YouTube bekeken. Werkte ook prima. Geen noemenswaardige vertraging, waardoor je prima een filmpje of zelfs complete films op je iPad kan bekijken met het geluid over je versterker.

De derde test: rondlopen. In de woonkamer werkte het prima, toen ik de slaapkamer inliep viel de verbinding weg. Ik had ook niet veel anders verwacht. De makers claimen twaalf meter bereik, maar dat is de praktijk altijd minder. Zeker doordat de iWing gebruikmaakt van de 2,4 GHz frequentieband, die ook wordt gebruikt voor Wi-Fi en daardoor overvol is.

Death grip

Terug in de woonkamer besloot ik eens te kijken wat er zou gebeuren als ik de zender aan zou raken. Geen goed idee, want de muziek begon vrijwel direct te haperen. De complete zender van de iWing lijkt last te hebben van een Death Grip (het modewoord van 2010). En dat niet alleen: de iWing zit ook niet goed vast in je iPad, waardoor hij zomaar een stukje uit het dock-connector los kan komen en je muziek stopt. Dit gaf onder meer probleem toen ik met mijn iPad op schoot zat.

En ook de aansluiting van de ontvanger op het dock werkt niet altijd vlekkeloos. Toen ik wat had getest met de ontvanger los van de dock (wat overigens verder net zo werkt als met dock), heb ik de ontvanger blijkbaar niet goed teruggezet. Het geluid klonk namelijk plots heel slecht, maar ik kon er niet achterkomen waardoor. Eerst alle kabels gecheckt, totdat ik het probleem kon lokaliseren in het dock. Makkelijk te herstellen, maar het moet naar mijn mening gewoon niet kunnen gebeuren.

De laatste test bestond uit het opladen van mijn iPad via de iWing. Je kunt de adapter namelijk in de zender stoppen en zo je iPad opladen. Tenminste, dat was de bedoeling. Na het aansluiten van de adapter stond er namelijk ‘Opladen uit’ boven in het scherm van mijn iPad. Het werkt vast heel leuk met een iPod, maar op de iPad gaat het niet werken.

Conclusie

De Amazilla iWing is een slim idee en blinkt uit in zijn eenvoud. Aansluiten en muziek streamen. De uitvoering vind ik helaas minder. De zender werkt niet goed als je hem aanraakt en zit los in de dock-connector. Hij hangt als een instabiel aanhangsel onderaan je iPad te hangen en dat is zowel lelijk als verre van ideaal. Je koopt geen dure iPad om er een goedkoop uitgewerkt apparaatje aan te hangen.

Als het idee wat beter was uitgewerkt: geen goedkoop plastic en een stabielere zender, dan was het serieus een product geweest dat ik mensen zou aanbevelen en had het hier met vlag en wimpel een dikke voldoende van me gekregen. Maar de Amazilla iWing zoals hij nu is, is het gewoon net niet.

Info: Amazilla iWing

door Elger van der Wel

Elger van der Wel werkt als freelancer voor iCulture en is in het dagelijks leven werkzaam bij de NOS. Hij studeerde Telematica aan de Universiteit Twente en is dol op techniek en in het bijzonder op nieuwe media & gadgets.

Gerelateerde berichten

34 reacties

 • edwin
  4 years

  Gewoon een apple tv (of mogen we al iTV zeggen) met een airport express… remote op je iphone of ipad. Werkt altijd.. en word steeds leuker naarmate je meerdere express stations toevoegt.

  Antwoord Quote

 • Ed Aldus
  4 years

  Ik heb de IWing vorige week gekocht en kan er alleen maar positief over zijn. Ik gebruik deze samen met de iPhone 3GS. Ik heb nauwelijks of geen last van storingen en het geluid is perfect. Ik ben er dus zeer mee ingenomen en zou hem zo weer kopen.

  Antwoord Quote

 • dannyy
  4 years

  Dan zou ik voor deze gaan: http://www.youtube.com/watch?v=YaND3y3_Gd4&feature=player_embedded
  vandaag 60 euro bij one day price!

  Antwoord Quote

 • gebakkenzucht
  4 years

  Ik gebruik gewoon blauwe tand …

  Antwoord Quote

 • Lorenzo
  4 years

  Ik had deze vorige week gekocht bij de mediamarkt. Het product viel me heel erg tegen.

  Ik kreeg geen nummer afgespeeld zonder haperingen en soms klonk het zelfs als of je in een vissenkom aan het luisteren bent.

  Na een avond spelen was ik zo teleurgesteld dat ik alles netjes ingepakt heb en terug gebracht heb. Bij de mediamarkt verkochten ze er veel maar kregen ze er veel terug.

  Antwoord Quote

 • Vince
  4 years

  Idd airport is the way to go… Gewoon via Wifi (Zelfs N) en geen vage dongels… En volgens mij ook voor hetzelfde geld te krijgen…

  Antwoord Quote

 • Rob
  4 years

  Ik werk nu met een iMac en de airport express. Voor zover weet is het nog niet mogelijk rechtstreeks vanaf de iPad muziek af te spelen naar de airport express.
  Zou mooi zijn als Apple dit eens mogelijk maakt.
  Verder ben ik wel zeer te spreken over de airport express.

  Antwoord Quote

 • OmeWillem
  4 years

  Beetje heel veel geld ook wel he, 80 pop.

  Met Remote (de app) kom je overigens wel een heel eind! Vanaf de iPhone de iTunes-bibliotheek bedienen die op de Mac staat. Een Airport Express hangt aan mijn geluidsinstallatie en zo heb ik eigenlijk een heel complete afstandsbediening voor mijn hele muziekcollectie.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  Mooi apparaat, precies wat ik zoek. Kun je er ook spotify mee streamen?

  Antwoord Quote

 • JEEPEE
  4 years

  Mediatank (popcorn110) + iphone met app: Mediatank
  Volledige draadloze bediening en zichtbaar op iphone :)

  Antwoord Quote

 • @Farl: Als je de review leest zie je dat het werkt met Spotify.

  Antwoord Quote

 • Kjell
  4 years

  Een Bluetooth audio-ontvanger is goedkoper, je hebt geen last van een extra object onder je iPhone of iPad en het werkt naar eigen ervaring perfect! Ik zie het voordeel hier niet van in vergeleken met een Bluetooth-ontvanger. Vijfentwintig euro, en zijn geld meer dan waard.

  Antwoord Quote

 • Tom
  4 years

  Als dit product nu eens iets beter gemaakt zou worden (bijv. de 5 GHz band) en iets meer compatibiliteit… Dan zou het echt een super product zijn!!

  Het opladen vind ik zeer slecht… Gewoon beter afstellen die apparatuur… Niet zo heel moeilijk…

  Antwoord Quote

 • Mroffbeat
  4 years

  Ik heb een voiis, Bluetooth, gedraagd zich als boxen. Super, en kost nog geen 30 euro, 100m afstand, geen deathgrip. Alle i-apparaten met bluetooth werken erop. Geen lelijke extensions nodig!!!

  Antwoord Quote

 • Farl
  4 years

  @Mroffbeat: Kan Spotify ook worden gebruikt met de Voiis?

  Antwoord Quote

 • Mroffbeat
  4 years

  Tuurlijk, als je eenmaal geconnect bent met voiis, gaat al je audio van het device over Bluetooth, deze verbinding blijft openstaan totdat je Bluetooth uitzet. Bluetooth is een service en zal niet uitgaan als je iPad in standby modus gaat. Spotify zal het zelfde werken alsof je een koptelefoon op hebt. Vraagje voor jouw: op iPad, (dus geen multitask) blijft spotify streamen over koptelefoon ondanks dat hij in standby modus springt? De iPod player op iPad blijft doorspelen, ondanks dat je even gaat browsen of email checked. Met een iPhone, os4, voorzie ik helemaal geen probleem omdat je spotify naar de achtergrond knalt als je even iets anders wil doen@Farl:

  Antwoord Quote

 • 4 years

  Ik snap dergelijke ingewikkelde constructies helemaal niet.
  Zolang Apple niet standaard AirTunes ondersteund, is de simpelste, mooiste en verreweg goedkoopste oplossing toch echt Bluetooth.

  Ik heb een adapter van 8,50 euro. En die doet het een stuk beter dan die iWing. En je hebt niets onderaan je iPad bungelen.

  Antwoord Quote

 • Farl
  4 years

  @Mroffbeat: klinkt echt top! Ik heb nog geen iPad, maar als die er is ga ik voor de Voiis.
  De iPad ondersteunt nog geen multitasken, dus Spotify zal ermee ophouden als het programma in standy komt. Maar multitasken gaat uiteraard ook naar de iPad komen.

  Antwoord Quote

 • Daniel Ockeloen
  4 years

  Al dit soort oplossingen die zelf weer een conversie doen van digitaal naar analoog en terug geven verlies en zijn niet bruikbaar voor hifi (vind ik). De ‘apple’ oplossing naar appletv of airport express zijn lossless en bit-perfect zodat er geen conversie is hierdoor werken zelfs surround files als dts en dd. Helaas werkt dit nog niet direct vanaf de iphone/ipad (streaming) maar gerucht is dat apple heel binnenkort met een nieuwe appletv/itv kasje komt van 99$ en ik verwacht dat we dan een upgrade zien van de iphone/ipad apps als remoteapp en streaming naar/van. Ik zou dus even wachten :). Alles met een dongle is vind ik een falende gedachte.

  Daniel.

  Antwoord Quote

 • Origineel geplaatst door gebakkenzucht
  Ik gebruik gewoon blauwe tand …

  1999 called… they want their joke back.

  On topic: ik heb de Voiis in huis en zal daar eens een review over schrijven.

  Antwoord Quote

 • CK
  4 years

  Deze van Belkin is nog simpeler…

  Rond de €35 als je even zoekt

  Antwoord Quote

 • Iksander
  4 years

  Ik heb een adapter van 8,50 euro En die doet het een stuk beter dan die iWing. En je hebt niets onderaan je iPad bungelen.

  Welke heb je dan precies Karel-Willem?
  En kan je deze met je versterker laten werken?

  Antwoord Quote

 • Blogem
  4 years

  Iedereen geeft het hier eigenlijk al aan: waarom zo’n lelijk ding onder je toestel hangen, als je ook gewoon Bluetooth of WiFi kan gebruiken. Wellicht heb je al een Aiport Express – en anders is een Bluetoothontvanger waarschijnlijk nog goedkoper dan deze lelijke oplossing.

  On a side note: dit soort oplossingen samen met Spotify maken je iPad wel tot de ultieme huiskamer-jukebox. Nu alleen nog een native Spotify app.

  Antwoord Quote

 • Laroil
  4 years

  Werk ook met bluetooth en een creative sound box D200. Werkt fantastisch met iphone of ipad. Maar met ipad nog wel bug dat ik hem niet remote het volume kan regelen. Met de iphones wel.
  Hebben meer mensen dit gezien?

  Antwoord Quote

 • Jbbz
  4 years

  Origineel geplaatst door dannyy
  Dan zou ik voor deze gaan: http://www.youtube.com/watch?v=YaND3y3_Gd4&feature=player_embedded
  vandaag 60 euro bij one day price!

  Jeezz, ZÉG dan gewoon, dat je t over de Voiis hebt, hoef ik niet voor de 100e x dat promofilmpje te zien. Bovendien is ie heel vaak bij 1D price voor die prijs te krijgen, maar als je ff googled zie je dat ie elders regelmatig goedkoper voorbij komt.

  Antwoord Quote

 • 4 years

  @Iksander:

  …Welke heb je dan precies Karel-Willem? En kan je deze met je versterker laten werken?

  De eerste de beste uit Hong Kong.
  Gewoon het simpelste van het simpelste. Lijkt op een iPod shuffle. 3.5 mm plugje er in en aan de versterker.
  Eenvoudiger kan echt niet.

  Antwoord Quote

 • Iksander
  4 years

  Origineel geplaatst door karel-willem
  @Iksander:
  De eerste de beste uit Hong Kong.
  Gewoon het simpelste van het simpelste. Lijkt op een iPod shuffle. 3.5 mm plugje er in en aan de versterker.
  Eenvoudiger kan echt niet.

  Ik heb hem opgezocht en lijkt inderdaad op de iPod shuffle.
  En de prijs is prima te noemen moet ik zeggen.
  Hoe is de geluidskwaliteit met dit dingetje?
  Welke bitrates gebruik je?

  Antwoord Quote

 • Ed Aldus
  4 years

  Ik begrijp daar werkelijk niks van, ik gebruik Spotify en heb nergens last van :)

  Antwoord Quote

 • 4 years

  @Iksander:

  Origineel geplaatst door Iksander
  …Hoe is de geluidskwaliteit met dit dingetje? Welke bitrates gebruik je?

  Geen idee eigenlijk. We gebruiken hem sporadisch aan de gitaarversterker.
  Bitrates zijn allemaal 160+.

  Antwoord Quote

 • Iksander
  4 years

  Origineel geplaatst door karel-willem
  @Iksander:
  Geen idee eigenlijk. We gebruiken hem sporadisch aan de gitaarversterker.
  Bitrates zijn allemaal 160+.

  Bedankt voor de info :)
  Ga deze wel eens proberen dan.

  Antwoord Quote

 • Nizzomoi
  4 years

  @karel-willem: ‘de eerste de beste uit Hong Kong’ zegt mij weinig, over welk merk heb je het?

  Antwoord Quote

 • jane
  4 years

  wat een onzinding. Er zit toch blue tooth op je ipad? Gewoon een jabra dogtag aan je speakers hangen of je favo headset. heb je tenminste niet z on raar los ding aan je ipad

  Antwoord Quote

 • 4 years

  @Farl: Jahoor, spotify probeer ik ook en werkt prima!

  Antwoord Quote

 • 4 years

  Ik heb net als Ed Aldus totaal geen enkel probleem met de iWing, werkt uitstekend! Houd er rekening mee dat er niets anders op de markt is, dat vergelijbaar is. Bluetooth kan van mij gestolen worden! Al dat koppelen, dit is gewoon lekker Plug ‘n Play!

  Antwoord Quote

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar.com. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.