Retina Display: wat is het?

·

overview-retinadisplayHet beeldscherm van de iPhone heeft nog steeds hetzelfde beeldformaat (3.5″), maar een resolutie van 960 x 640 pixels. Hoe heeft Apple dit voor elkaar gekregen? Dit komt door wat Steve Jobs een Retina Display noemt. Deze technologie zorgt ervoor dat er 4x zoveel pixels op het beeldscherm van de iPhone 4 kunnen worden weergegeven dan op die van de iPhone 3GS. Dit zou gelijk moeten staan aan de kwaliteit van een gedrukte pagina.

Retina staat voor netvlies, wat dus ook in het menselijk oog zit. Een oog kan van 25 – 30 cm niet meer dan 300 pixels per inch onderscheiden. Op de iPhone zitten er dus meer pixels per inch op het beeldscherm dan een oog kan onderscheiden. Verder heeft het beeldscherm een contrastratio van 800:1, wat 4x beter is dan de 3GS. Met contrastratio’s moet je altijd maar zien wat er van waar is, maar dit is voor een telefoon uitzonderlijk. Immers, hoe hoger de contrastratio, des te zwarter ‘zwart’ en des te witter ‘wit’ weergegeven wordt. De iPhone 4 gebruikt IPS (in-plane switching) technologie voor geweldige kleuren en een grotere kijkhoek, aldus Apple. Ook zou deze technologie minder van de batterij vergen.

Volgens Steve Jobs zijn er op dit moment geen OLED-beeldschermen in omloop die zo’n goede resolutie en beeldkwaliteit als de iPhone 4 hebben. Het beeldscherm heeft 78% van het aantal pixels dat op een iPad zit. Ter vergelijking: de iPhone 4 heeft een diagonaal van 3,5 inch en de iPad een diagonaal van 9,7 inch. Ook zorgt iOS4 ervoor dat apps automatisch worden omgezet naar deze hoge resolutie. Developers hoeven hier zelf niets voor te doen.

door Robin van t Slot

Robin van 't Slot (1987) is een student aan de Hanzehogeschool in Groningen. Zijn interesse voor alles wat met electronica te maken heeft werd al jong gewekt door, jawel, de eerste mobiele spelcomputer: de Game Boy. Urenlang was hij er zoet mee, totdat hij eindelijk een mobiele telefoon van zijn ouders mocht kopen. Na weken bollen te hebben gepeld voor een boer ergens op de Veluwe, had hij eindelijk dé telefoon van dat moment in zijn handen. De Nokia 3310. Hier is het fundament gelegd voor de gadgetfreak die hij vandaag de dag is. Hierdoor volgt hij vanzelfsprekend alle ontwikkelingen rond Apple en de iPhone op de voet.

57 reacties

 1. door Robbert

  Waarom wordt er niks gezegd over de accuduur, er was toch duidelijk een tabel aanwezig ?!

 2. door Ralph

  Mooi en duidelijk nog even uitgelegd! Mooi!

 3. door Floris Drapers

  Heel benieuwd naar de grotere kijkhoek van iPhone 4.

 4. door Sem

  Origineel geplaatst door Robbert
  Waarom wordt er niks gezegd over de accuduur, er was toch duidelijk een tabel aanwezig ?!

  Accuduur heeft niets met dit artikel te maken.

  Daar komt nog wel een apart artikel voor denk ik

  Tabel voor de geintereseerden, ik dacht zoiets:
  Internetten 10 uur
  Bellen 7 Uur
  Muziek 40 uur
  Film 10 uur
  Standby 300 uur

 5. door Robbert

  @Sem: Het is wel degelijk belangrijk om even te zeggen dat de accuduur niet afneemt in vergelijking met de 3GS door de sterkere batterij in de iPhone 4.

 6. @Robbert: wordt wel wat over verteld. 300 uur standby en nog meer feitjes. Zie andere post.

 7. door Sem

  Origineel geplaatst door Robbert
  @Sem: Het is wel degelijk belangrijk om even te zeggen dat de accuduur niet afneemt in vergelijking met de 3GS door de sterkere batterij in de iPhone 4.

  “Ook zou deze technologie minder van de batterij vergen.”

  Zegt genoeg toch?

 8. door jw

  je houdt dus wel last van lichtinval in de zomer op het terras.. jammer.

 9. door AlexT

  Origineel geplaatst door jw
  je houdt dus wel last van lichtinval in de zomer op het terras.. jammer.

  Ik zou hem niet kopen als ik jou was, echt vreselijk!

  Lichtinval op het terras! Argh!!!

 10. door jw

  Origineel geplaatst door AlexT
  Origineel geplaatst door jwje houdt dus wel last van lichtinval in de zomer op het terras.. jammer.Ik zou hem niet kopen als ik jou was, echt vreselijk!Lichtinval op het terras! Argh!!!

  het is een minpunt inderdaad! of jij wil nu beweren dat jij nooit last hebt van lichtinval op goed verlichte plekken? Argh!!

 11. door Patrick

  Maar als ik het goed begrijp houdt dit ook in dat we voortaan niet meer met 72dpi moeten werken voor het www maar 300dpi?

 12. door Roy

  @jw: wat is nou belangrijker? Een multi-touch scherm of spiegeling op een terras?

 13. door osj

  Ik vraag me af wanneer we hem in NL kunnen bestellen. Kan al verlengen maar heb expres gewacht.. Iemand een idee hoe snel Tmobile met prijzen gaat komen en wann je hem kan reserveren in de winkel of iets?

 14. door Donstil

  Apple gebruikt bij de contrast verhoudingen altijd de “eerlijke” waarde en geen Dynamisch constrast zoals de rest.

  Zo is een MacbookPro LED (background led) scherm 1000:1. Dit lijkt heel weinig tov de hoax schermen van samsung met 1.000.000:1 maar is in de werkelijkheid prachtig.

  Als Apple dus idd 800:1 levert dan mogen we in onze handen klappen hoor.

 15. door Rick

  Als je de helderheid hoog zet dan heb je minder tot geen last van die lichtinval, vind ik.

  Geweldig apparaat, ik ga hem meteen bestellen zodra dat kan.

 16. door BillSplate

  Heb net op Engadget gekeken naar een korte (p)review ervan en de tekst is echt veel beter te lezen. Je gaat haast denken dat je geen slechte telefoon op dit moment hebt…

 17. door Jole

  Mensen niet zo overdreven reageren! Het is maar een telefoon. Hoe zit het trouwens met de andere merken? Neem aan dat ie ook wel bij dezelfde schermleverancier kunnen of al haden geshopt?

  Tip: tegen zon schittering koop een rayban en draai je toestel 90graden werkt uit de kunst door de polariserende glazen.

 18. door Eppo Spaargaren

  Nou van mij mag tie komen, lichtinval problemen, accu problemen, who cares…….. Ik heb er nog één tegoed i.v.m. een verlenging dus Tiet Mobiel kom op met dat speeltje ! ;-)

 19. door Diederik

  Grappig dat apple claimt dat zij het beste OLED scherm op de markt hebben terwijl samsung de technologie voor ze heeft gemaakt. Of zie ik dit nu verkeerd?

 20. door sammy

  Even ter info er bestaat gewoon geen beter telephoon ( iPhone ) op dit moment
  Laat maar komen België wacht er ook op
  Ps weet iemand een schating hoe veel hij zal kosten

 21. door Thomas Vervacke

  @Diekerik: Dit is geen OLED scherm.

 22. door BillSplate

  @Diederik:
  Grappig dat je dat helemaal verkeerd begrepen hebt.

  Apple gebruikt geen OLED en geeft hiermee aan dat het niet zomaar meegaat met wat de anderen (concurrenten) doen. OLED werd opeens een hype, Apple zoekt zelf iets wat voor hun beter is dan OLED. Zij hebben vandaag ook aangegeven dat zij vinden dat hun beeldscherm beter is dan dat een OLED beeldscherm op dit moment kan leveren.

 23. door Maarten

  Apple had het toch ook over een speciale filter tegen lichtinval???

 24. door Dragao Cell

  Origineel geplaatst door Diederik
  Grappig dat apple claimt dat zij het beste OLED scherm op de markt hebben terwijl samsung de technologie voor ze heeft gemaakt. Of zie ik dit nu verkeerd?

  Nee apple geeft aan dat er momenteel geen oled scherm vergelijkbaar wat de nieuwe iphone gebruikt. Blijkbaar dacht Apple dat toen ze aan het nadenken waren over de vierde generatie, het scherm van de nieuwe moet echt van goede huize komen wil men de strijd aangaan met Super AMOLED van Samsung wat werkelijk superieur is ten opzichte van het huidige aanbod van schermen

 25. door Jan

  Er bestaat niet zoiets als ‘retina technology’. Dit wordt gesuggereerd in het artikel. Het is ‘gewoon’ een scherm met een hele hoge pixeldichtheid.
  Retina is gewoon gekozen als goedbekkende naam.

 26. door JGG

  @Patrick:

  Nee hoor. Op een beeldscherm ziet een afbeelding er met dezelfde pixeldimensies op 72dpi en 300 dpi precies hetzelfde uit, op eender welk beeldscherm of OS.

  Afbeeldingen op computers hebben geen fysiek formaat in inches, en dpi waardes betekenen daar dus niks. Alleen pixeldimensies zijn relevant. Een afbeelding heeft geen dpi, alleen pixels. Pas wanneer je een afbeelding fysiek gaat afdrukken, spreek je over inches of centimeters, en pas dan is dpi relevant in verhouding tot het afdrukformaat.

  Wanneer men het heeft over het scherm van de iphone 4, zou men eigenlijk ppi moeten gebruiken (pixels per inch). Maar dan nog is dpi irrelevant wanneer je dingen ontwerpt voor op het beeldscherm.

 27. door ButcherJF

  Origineel geplaatst door Jan
  Er bestaat niet zoiets als ‘retina technology’. Dit wordt gesuggereerd in het artikel. Het is ‘gewoon’ een scherm met een hele hoge pixeldichtheid.Retina is gewoon gekozen als goedbekkende naam.

  Er bestond niet zoiets als retina technology. Apple heeft het net gisteren officieel geïntroduceerd ;-)

 28. door robenroute

  Origineel geplaatst door ButcherJF
  Er bestond niet zoiets als retina technology. Apple heeft het net gisteren officieel geïntroduceerd

  Dit is nog steeds geen technologie (technologie is iets anders). Apple noemt hun display alleen het RD (Retina Display), omdat de resolutie overeenkomt met het oplossend vermogen van ons netvlies (retina), hetgeen moet suggereren dat het het beste en mooiste display is (er gaat immers niets boven ons menselijk oog?).

 29. door Hansjp

  Wat ook interessant is: iPhone apps kunnenzullen worden aangepast aan de veel hogere resolutie (denk bijvoorbeeld aan de graphics van een spel als MahJong). Als dat gebeurt is, zijn ze dan ook veel mooier/groter als je ze op de iPad gebruikt?
  Ik denk van wel > alle iPhone apps worden automatisch bijna iPad-apps ;-)

 30. door Pidi

  Origineel geplaatst door Jole
  Tip: tegen zon schittering koop een rayban en draai je toestel 90graden werkt uit de kunst door de polariserende glazen.

  Een goedkope Polaroid volstaat ook. :)
  Hoewel je hiermee misschien de schtttering weg kunt halen, maar het scherm wordt er zeker niet beter leesbaar door.

 31. door barend

  @Hansjp:

  Groter niet, alleen scherper. Dat is het enige wat hogere resolutie voor je doet…

 32. door ronaldoo

  lol en weer de hype met ze allen aanzwieren en elkaar nog gekker maken.
  ben ik echt moe gekeken op het iphone concept word tijd voor iets nieuws en dit mag een gsm met knoppen zijn.
  ga er in ieder geval geen rotte cent aan uitgeven

 33. door Mario Mewis

  Origineel geplaatst door AlexT
  Origineel geplaatst door jwje houdt dus wel last van lichtinval in de zomer op het terras.. jammer.Ik zou hem niet kopen als ik jou was, echt vreselijk!Lichtinval op het terras! Argh!!!

  Haha keilollig !

 34. door Mario Mewis

  Die grotere kijkhoek vind ik op zich wel goed, maar enkel niet in de autobus of ander openbaar vervoer, want dan heb je steeds pottenkijkers..

  Maar goed, ik ga hem zeker kopen, en kan haast niet wachten !!

 35. door Pim Brussee

  Apple laat met deze iPhone 4 de concurrentie ver achter zich, als videomontage al op dit niveau met een iPhone mogelijk is, wat kunnen we dan verwachten van wat er mogelijk is op een iPad. Er is duidelijk een nieuwe weg ingeslagen op gebied van mobiele media, en Apple rules it. Net zoals met DTP en Non-lineair videomontage.

 36. door barend

  @Pim Brussee:

  Bij DTP is Adobe koning, niet Apple…

 37. door herman

  Wat de iPhone heeft gedaan bij een normale IPS LCD met hoge dpi. Is wat Samsung gedaan heeft bij de Galaxy S.

  Dezelfde verbetering door weinig lagen te gebruiken.
  Nou is standaard OLED misschien niet beter als de retina maar wel zuiniger.

  De Super Amoled is hiervan een verbeterde versie en dus beter als de retina display. Contrast van Amoled is veel hoger dan dat je ooit met een standaard LCD kan halen. (ook geoptimaliseerd zoals iPhone)
  Misschien weet je het niet, maar net als slechte LCD displays zijn er ook slechte OLED displays.

  Enige mooie is dat ze een hoge DPI hebben. Nadeel daarvan is dat je met een 3,5 inch scherm wel achterblijft met je mini schermpje. Nu 3,7 4 of 4,3 inch de standaard wordt voor touchscreens.

  De “Enige” reden waarom ze geen OLED of AMOLED of Super Amoled erin hebben is omdat Samsung de vraag naar zulke displays niet aan kan. Samsung is de enigste die OLED groot is productie heeft. En ze hebben zelf nog de vraag of ze hun eigen vraag in hun smartphones kunnen voorzien van deze displays.
  Dus verzint apple een smoesje en lult dat dit Retina display beter is.
  Dit kan niet omdat bij OLED zwart zwart is. En bij een backlit display dit nooit zwart zal worden… idd NOOIT.
  Zie het als een beamer. Krijg daar maar eens een super mooi contrast. Zal ook nooit gebeuren omdat je op een wit doek schijnt. En je hebt altijd lekkend licht. En in zonlicht zal de retina ook veel slechter presteren. Omdat dit ook nagenoeg nooit beter kan worden vanwege… ja ja LCD in combinatie met backlit licht.
  Heel veel dingen bij de keynote moet je met een korel zout nemen.

  Ik ben benieuwd als je beide schermen even bij elkaar legt. Dan zul je het wel zien dat de Amoled veel beter presteert.

 38. door Switch

  Origineel geplaatst door herman
  Wat de iPhone heeft gedaan bij een normale IPS LCD met hoge dpi. Is wat Samsung gedaan heeft bij de Galaxy S.

  Herman toch….. zet je in een keer al die “Apple fans” met een klap weer met beide voeten op de grond…… Het valt mij iedere keer weer op dat wanneer Apple met iets nieuws komt men gaat roepen dat dit nieuwe artikel ” revolutionair” ” nieuw” e.d. is. Dit terwijl andere merken vaak al jaren een dergelijke technologie gebruiken. Ik krijg de indruk dat veel Apple fans oogkleppen op hebben.

  Even voor de duidelijkheid: Ik gebruik zelf tot volle tevredenheid een Imac, MacBook, iPhone en binnenkort een Ipad. Maar ik ben niet blind voor de kwaliteiten van andere systemen.

 39. door Stijn

  @herman:
  Wat betreft je opmerkingen over de opmerkingen in de keynote: je hebt gelijk. Sommige dingen zijn aardig opgesoept om ze mooier te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

  Maar over je OLED scherm: zwart is inderdaad zwart en dat is een pluspunt. Maar de kleurweergave op OLED schermen is vaak niet zo natuurgetrouw, de kleuren ‘slijten’ niet even snel, waardoor je eigenlijk constant moet kalibreren (dat moet dus mogelijk zijn.)

  Naast elkaar kan het OLED scherm dus inderdaad mooier lijken, misschien omdat het blauwe en het groene oversaturated is, maar dat betekent niet dat het scherm beter is.

 40. door Jole

  Origineel geplaatst door herman
  Wat de iPhone heeft gedaan bij een normale IPS LCD met hoge dpi. Is wat Samsung gedaan heeft bij de Galaxy S.Dezelfde verbetering door weinig lagen te gebruiken. Nou is standaard OLED misschien niet beter als de retina maar wel zuiniger.De Super Amoled is hiervan een verbeterde versie en dus beter als de retina display. Contrast van Amoled is veel hoger dan dat je ooit met een standaard LCD kan halen. (ook geoptimaliseerd zoals iPhone) Misschien weet je het niet, maar net als slechte LCD displays zijn er ook slechte OLED displays.Enige mooie is dat ze een hoge DPI hebben. Nadeel daarvan is dat je met een 3,5 inch scherm wel achterblijft met je mini schermpje. Nu 3,7 4 of 4,3 inch de standaard wordt voor touchscreens.De “Enige” reden waarom ze geen OLED of AMOLED of Super Amoled erin hebben is omdat Samsung de vraag naar zulke displays niet aan kan. Samsung is de enigste die OLED groot is productie heeft. En ze hebben zelf nog de vraag of ze hun eigen vraag in hun smartphones kunnen voorzien van deze displays. Dus verzint apple een smoesje en lult dat dit Retina display beter is. Dit kan niet omdat bij OLED zwart zwart is. En bij een backlit display dit nooit zwart zal worden… idd NOOIT. Zie het als een beamer. Krijg daar maar eens een super mooi contrast. Zal ook nooit gebeuren omdat je op een wit doek schijnt. En je hebt altijd lekkend licht. En in zonlicht zal de retina ook veel slechter presteren. Omdat dit ook nagenoeg nooit beter kan worden vanwege… ja ja LCD in combinatie met backlit licht. Heel veel dingen bij de keynote moet je met een korel zout nemen.Ik ben benieuwd als je beide schermen even bij elkaar legt. Dan zul je het wel zien dat de Amoled veel beter presteert.

  Kijk nu vind ik het interessant worden; er wordt al teveel als makke schapen achter Apple aangelopen. Overigens heb ik er de ballen verstand van maar vind dit soort bijdragen een goed tegenwicht voor de bevooroordeelde moderators van deze site. Dit terwijl er meerdere zustersites bestaan waardoor er enige objectiviteit zou kunnen worden betracht.

  Nog een laatste puntje off topic: valt het jullie ook op dat er in de media (tv) ook schaamteloos met het appeltje wordt geparadeerd. Ik noem in dit verband dwdd,RTL en ieder willekeurige uitzending waar iets op “een” laptop wordt getoond en toevallig een Apple is.

 41. door erwin roossien

  Wat heb je eraan als je oog nooit zoveel pixels kan weergeven.

 42. door deepfunky

  @Maarten:

  Maarten, jij hebt het geloof ik over de camera, die is lichtgevoeliger zodat je betere foto’s bij matig licht maakt.

 43. door Muppel

  Mooi, meer pixels dan we kunnen zien.

 44. door Sjako

  Het valt mij iedere keer weer op dat wanneer Apple met iets nieuws komt men gaat roepen dat dit nieuwe artikel ” revolutionair” ” nieuw” e.d. is. Dit terwijl andere merken vaak al jaren een dergelijke technologie gebruiken. Ik krijg de indruk dat veel Apple fans oogkleppen op hebben.

  Ik ving vandaag ook zoiets op, over hoe ‘cool’ het wel niet is dat je kunt beeldbellen met een iPhone 4. Dat kon ik met mijn Sony Walkman telefoon van 5 jaar terug ook! (Volgens mij overdrijf ik niet eens als ik zeg 5 jaar..)

  En ja, heel veel Apple gebruikers lijden aan tunnelvisie…

 45. door robert

  Hmm, beter dan welk amoled scherm dan ook? (volgens Steve)

  Nee, ik heb zelf een amoled scherm op mijn samsung Jet. deze heeft een resolutie van 800×450 pixel op een 3.1inch scherm. dat komt neer (naar beneden afgerond) op 327dpi.

  Ik denk dat dat net zo goed is (op dpi gebied) als het nieuwe iphone retina scherm (326dpi).

  Over contrast weet ik het niet, alleen dat als ik op mijn telefoon een compleet zwart plaatje toon, het lijkt alsof het scherm uitstaat. (klopt ook, want de pixels zenden geen licht uit en amoled heeft geen backlight)

  Ben zelf eigenlijk meer benieuwd naar de Ipod touch.

 46. door Tijn

  Origineel geplaatst door Jole
  Origineel geplaatst door hermanWat de iPhone heeft gedaan bij een normale IPS LCD met hoge dpi. Is wat Samsung gedaan heeft bij de Galaxy S.Dezelfde verbetering door weinig lagen te gebruiken. Nou is standaard OLED misschien niet beter als de retina maar wel zuiniger.De Super Amoled is hiervan een verbeterde versie en dus beter als de retina display. Contrast van Amoled is veel hoger dan dat je ooit met een standaard LCD kan halen. (ook geoptimaliseerd zoals iPhone) Misschien weet je het niet, maar net als slechte LCD displays zijn er ook slechte OLED displays.Enige mooie is dat ze een hoge DPI hebben. Nadeel daarvan is dat je met een 3,5 inch scherm wel achterblijft met je mini schermpje. Nu 3,7 4 of 4,3 inch de standaard wordt voor touchscreens.De “Enige” reden waarom ze geen OLED of AMOLED of Super Amoled erin hebben is omdat Samsung de vraag naar zulke displays niet aan kan. Samsung is de enigste die OLED groot is productie heeft. En ze hebben zelf nog de vraag of ze hun eigen vraag in hun smartphones kunnen voorzien van deze displays. Dus verzint apple een smoesje en lult dat dit Retina display beter is. Dit kan niet omdat bij OLED zwart zwart is. En bij een backlit display dit nooit zwart zal worden… idd NOOIT. Zie het als een beamer. Krijg daar maar eens een super mooi contrast. Zal ook nooit gebeuren omdat je op een wit doek schijnt. En je hebt altijd lekkend licht. En in zonlicht zal de retina ook veel slechter presteren. Omdat dit ook nagenoeg nooit beter kan worden vanwege… ja ja LCD in combinatie met backlit licht. Heel veel dingen bij de keynote moet je met een korel zout nemen.Ik ben benieuwd als je beide schermen even bij elkaar legt. Dan zul je het wel zien dat de Amoled veel beter presteert.Kijk nu vind ik het interessant worden; er wordt al teveel als makke schapen achter Apple aangelopen. Overigens heb ik er de ballen verstand van maar vind dit soort bijdragen een goed tegenwicht voor de bevooroordeelde moderators van deze site. Dit terwijl er meerdere zustersites bestaan waardoor er enige objectiviteit zou kunnen worden betracht.Nog een laatste puntje off topic: valt het jullie ook op dat er in de media (tv) ook schaamteloos met het appeltje wordt geparadeerd. Ik noem in dit verband dwdd,RTL en ieder willekeurige uitzending waar iets op “een” laptop wordt getoond en toevallig een Apple is.

  Het CONTRAST van een (Super) (AM)OLED scherm is hoger dan dan van een LCD, omdat de pixels bij een OLED de lichtbron zelf zijn, staat de pixel uit, dan is zwart dus echt zwart.

  Dit betekent natuurlijk niet dat een OLED per definitie beter is dan een LCD, naast contrast zijn andere dingen belangrijk. Een AMOLED scherm is lastiger afleesbaar in fel licht dan een LCD, de verhoudingen tussen de kleuren bij een amoled is veel minder natuurgetrouw dan van een LCD en ookal zien de menutjes bij amoled er supermooi uit, een foto moet je er niet op bekijken want dat ziet er totaal anders uit dan de werkelijkheid (of een geprinte versie).

  AMOLEDS hebben dus contrast als voordeel, dikte van het scherm is ook minder en stroomverbruik is ook minder.

  LCD’s hebben een natuurgetrouwere kleurweergave die minder onderhevig is aan slijtage, is beter afleesbaar in de zon, en, in dit geval, heeft een hogere pixeldichtheid.

 47. door Marc

  Ook zorgt iOS4 ervoor dat apps automatisch worden omgezet naar deze hoge resolutie. Developers hoeven hier zelf niets voor te doen.

  Dat geldt alleen voor icoontjes, knoppen en tekst: niet voor de app zelf.
  Heb je low res afbeeldingen of animaties gebruikt, dwz. aangepast aan de schermen van de oude iPhones, dan zul je die voor een optimaal resultaat wel moeten verbeteren…

 48. door marco

  @Jole:

  Origineel geplaatst door Jole
  Nog een laatste puntje off topic: valt het jullie ook op dat er in de media (tv) ook schaamteloos met het appeltje wordt geparadeerd. Ik noem in dit verband dwdd,RTL en ieder willekeurige uitzending waar iets op “een” laptop wordt getoond en toevallig een Apple is.

  Hier heb je idd een heel goed punt, niet dat het een nieuw iets is voor mij dit valt me namelijk al langer op.
  Kort gezegt komt het waarschijnlijk neer op dat apple vroeger zich alleen maar richte op de elite en kapitaalmacht en nu een inhaalslag is aan het maken richting de commerciele bedrijven.
  In mijn ogen is het constant de mensen confronteren met apple computers, telefoons enz pure mindsetting.
  Met andere woorden de mensen stiekem impulsen geven en een mindset creeren zodat de apple hype groeit.
  Aangezien de hele media geleid word en bezit is van de joods kapitaalmacht is het ook niet ondenkbaar dat dit voor apple zoon makkelijke opgave is.

 49. door damashi

  waar blijft die 3d functie, wordt dit nog een upgradE:P

 50. door BT73

  Weer een leugen van APPLE en Steve Jobs…….

 51. door herman

  Over mijn vorige comment. Over het natuurgetrouw zijn heb je helemaal gelijk. Als de kleuren meer natuurgetrouw zijn heb je kans dat je foto’s die je maakt beter uitpakken.

  Ik weet niet hoever de amoled techniek is van samsung. Maar vroeger hadden ze problemen met de kleur blauw.
  En over een bepaalde tijd moet je het eigenlijk weer calibreren zoals elk display eigenlijk. Is er ook echt feitelijke info dat de kleuren in een amoled display onafhankelijk sneller of langzamer van brightness teruglopen? En hoe groot is dit verschil..
  Het LG IPS display (noem ik het maar) want retina is gewoon een onzinnige marketing naam.. is met natuurgetrouwe kleuren misschien wel beter.

 52. door Corleone

  Een Amoled display is in fel licht altijd slechter zichtbaar als een LCD , en zeker in vergelijking met de LCD van Apple^^ Amoled heeft zn voordelen maar ook zn nadelen…

 53. door Luuk

  Origineel geplaatst door Jan
  Er bestaat niet zoiets als ‘retina technology’. Dit wordt gesuggereerd in het artikel. Het is ‘gewoon’ een scherm met een hele hoge pixeldichtheid. Retina is gewoon gekozen als goedbekkende naam.

  Retina heeft te maken met het oog, ze hebben het zo genoemd omdat het scherm meer dpi heeft dan het menselijk oog kan zien.

 54. door marco

  @Diederik: Dat ligt eraan hoe je het bekijkt.
  Samsung heeft idd OLED schermen ontwikkeld maar apple heeft het bedrijfsgedeelte van samsung wat de schermen voor hun maakt overgekocht dik een jaar geleden, dus het was idd samsungs ontwikkeling maar het retina scherm is tog echt van apple na verdere ontwikkeling.
  En even ter verdere info samsung is niet de ontdekker van het scherm maar philips die zijn er namelijk al dik 10 jaar mee bezig kijk eens ff naar de nieuwe full-led tv van lg(wat ook dochterbedrijf van philips is) daar zijn alle andere merken nog niet aan toe.
  Dus samsung mag zich dan wel de rol van grootste producent te zijn van OLED schermen op zich nemen maar ze zijn zeker niet de grondlegger van de technologie.

 55. door iPhone 4: en god zag dat het goed was....

  Samsung wilde de eerste zijn met een Super Amoled scherm….en dat is ze ook gelukt. Gefeliciteerd Samsung! Maar Super Amoled staat nog in de kinderschoenen, daarom heeft Apple hier niet voor gekozen. Als Super Amoled goed doorontwikkeld is zal Apple ook overstappen op dit systeem, maar nu dus nog even niet…..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.