Rechter blaast rechtszaak Apple-Motorola af, ebook-rechtszaak pas in 2013

·

Apple MotorolaDe rechtbank in Chicago heeft een lopende patentzaak tussen Apple en Motorola afgeblazen. De betrokken rechter, Richard Posner, vindt dat geen van beide bedrijven in staat was om voldoende aan te tonen dat er schade was gelezen door schending van patenten. De rechter noemde de zaak eerder al “silly” en “ridiculous” en heeft er nu voor gezorgd dat beide bedrijven niet opnieuw een claim kunnen indienen. Posner is van mening dat Apple en Motorola zwakke argumenten hebben aangevoerd en onvoldoende overtuigend bewijs hebben aangeleverd. Ook zouden ze fouten hebben gemaakt in de aanloop naar de rechtszaak. Daarmee is Apple nog niet van de rechtszaken af, want er spelen nog genoeg andere. Zo werd er vannacht een datum geprikt voor de afhandeling van een zaak rond e-books.

ibookstoreDaarbij gaat het om een rechtszaak tussen de Amerikaanse overheid en Apple, waarbij ook uitgevers Macmillan en Penguin Group betrokken zijn. Op 3 juni 2013 zal de zaak worden behandeld. Drie andere uitgevers, HarperCollins Publishers, Simon & Schuster en Hachette Book Group, zijn niet betrokken bij de zaak. Zij hebben al apart ingestemd met een schikking. In de rechtszaak wordt gesteld dat Apple samenzweerde met uitgevers om de prijzen van ebooks te verhogen. Apple en de uitgevers ontkennen dat en beweren dat zij juist ervoor hebben gezorgd dat de vraag naar ebooks is gestegen.

apple motorola

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

7 reacties

 1. door Arno

  Eeeh man… Ze laten mekaar ook niet gerust eh?

  Hoe meer ze verdienen Apple, hoe meer andere mensen er jaloers op worden.

 2. door Dekon

  “silly” en “ridiculous”? Die rechter is een man naar mijn hart.Hij zegt tenminste wat wij denken.

 3. door Sam

  @Arno: Ehmmmm, de Amerikaanse overheid? Jaloers op Apple en spant daarom een kartelzaak aan? Goh, dat ik dat zelf niet doorhad. Dus Neelie Kroes was jaloers op Microsoft toen ze een forse boete uitdeelde ivm monopolistisch gedrag… Dank je voor je vrolijke insteek :-)

 4. door EOTB

  @Dekon:
  Hoewel je reactie oppervlakkig gezien goed te begrijpen is, komt er natuurlijk veel meer bij kijken dan waar de meeste mensen helaas niet over nadenken: innovatie kost bergen geld en is het dè manier voor bedrijven om de moordende concurrentie voor te blijven (lees vakliteratuur van dr Cooper bijvoorbeeld voor meer in depth info). Het is een overlevingsstrategie. Hoewel het voor de leek allemaal onzin lijkt, is het tegengestelde gelukkig waar en is het maar goed dat schaamteloos copy paste acties hard aangepakt kunnen worden.

  Nog 1 stapje verder: zonder bescherming van innovatie zou innovatie zelfs flink vertragen of zelfs stagneren… En dan zou de massa nu niet hebben kunnen genieten van de iPhone en de hiervan afgeleide telefoons.

 5. door EOTB

  Origineel geplaatst door EOTB
  ..komt er natuurlijk veel meer bij kijken dan waar de meeste mensen helaas niet over nadenken…

  moet zijn ..komt er natuurlijk veel meer bij kijken dan waar de meeste mensen helaas aan denken…

  (hmmm geen edit functionaliteit als je vanuit de iPC app reactie plaatst?)

 6. door Marcel

  @EOBT:
  De rechter lijkt mij prima in staat om te beoordelen dat deze claims van Apple en Motorola weinig steekhoudend zijn.
  Zie voor een goede uitleg o.a.

  http://tweakers.net/nieuws/82727/rechter-te-weinig-bewijs-in-patentzaak-apple-en-motorola.html

  @Dekon:
  Goed en bondig omschreven.

 7. door Alfred

  @EOTB: Hoewel het patentensysteem inderdaad is opgezet met het doel innovatie te beschermen en stimuleren, werkt het tegenwoordig helaas eerder innovatieremmend. Dat komt met name doordat steeds vaker onzinnige patenten worden toegekend en vervolgens te gelde gemaakt door patenttrollen die zelf, behalve het cashen, niets met die patenten doen. Omdat vrijwel alles wat je kunt bedenken al door een veel te brede interpretatie van onzinnige patenten op triviale dingen is afgedekt, hebben veel mensen en/of bedrijven niet eens zin meer om te proberen hun ideëen in de praktijk te brengen.

  Gelukkig bestaan er nog rechters die dat inzien, getuige deze uitspraak. Moest veel vaker gebeuren. Sterker nog, bedrijven die het voor elkaar krijgen een onzinnig of triviaal patent toegekend te krijgen, zouden een hoge boete moeten krijgen.

  Wat is dan triviaal? Veel patenten waar tegenwoordig rechtszaken over worden gevoerd, zijn vergelijkbaar met het patenteren van de ronde vorm van een wiel.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.