Rechter beslist: iPhone zonder abonnement in Duitsland (Update)

·

Duitse iPhoneT-Mobile buigt voorlopig voor de eisen van concurrent Vodafone. Dat betekent dat de iPhone de komende tijd niet meer alleen in combinatie met een tweejarig abonnement van T-Mobile verkrijgbaar zal zijn. Ook eist de rechter dat de iPhone op andere netwerken dan die van T-Mobile kan worden gebruikt. Dat laatste zal nog een lastige kluif worden, want het betekent dat de simlock vóór overhandiging aan de klant moet zijn verwijderd. In een reactie heeft T-Mobile aangegeven dat ze aan de eisen zullen voldoen tot de hoorzitting in Hamburg, die over twee weken wordt verwacht.

Het zijn spannende ontwikkelingen, nadat Vodafone afgelopen maandag vraagtekens stelde bij de wijze waarop T-Mobile de iPhone in Duitsland mag aanbieden. T-Mobile legt zich voorlopig bij de beslissing neer, maar geeft in een reactie wel aan dat ze het recht voorbehouden om een schadeclaim bij Vodafone in te dienen. Ook zeggen ze in de verklaring dat de verkoop van de iPhone gewoon doorgaat. Philip Humm, woordvoerder van T-Mobile Deutschland zegt verder dat het bedrijfsmodel dat T-Mobile heeft gekozen juist is: de klanten kunnen profiteren van unieke features en tarieven op maat. T-Mobile is ook de enige die in het hele land een dekkend EDGE-netwerk heeft en meer WLAN-hotspots aanbiedt dan andere mobiele operators. Tevens stelt Humm dat de speciale iPhone-abonnementen waartoe de klanten tot nu toe gedwongen waren, meer waar voor hun geld bieden dan wanneer klanten ze los moesten afsluiten.

Eigenlijk is in die woorden wel een beetje te proeven dat T-Mobile toch nattigheid voelt. Eerder werd heel wat minder moeite gedaan om de klanten ervan te overtuigen dat T-Mobile toch echt de beste aanbieder was. Voorheen was het slikken of stikken.

Vodafone is niet het enige bedrijf dat om opheldering vraagt. Volgens serviceprovider Debitel gelden er ook in Duitsland bepalingen, die de exclusieve verkoop van toestellen via één netwerkoperator verbieden. Ze beroepen zich daarbij op voorwaarden in de GSM-licentie die de operators hebben ondertekend. Deze vereisen dat deelnemers het mogelijk moeten maken om van netwerk te wisselen. Maar door de constructie die Apple en T-Mobile hebben gekozen kunnen klanten niet van netwerk wisselen en ook niet van provider. Midden oktober zou Debitel al melding hebben gemaakt van deze ‘overtreding’ bij de nationale telecomregulator (Bundesnetzagentur).

Meer informatie is onder andere te vinden bij NTV en bij Heise.

Update: De Duitse iPhone zonder abonnement en zonder simlock en andere blokkades zal €999 euro gaan kosten, zo meldt Macnotes.de. Dit is inmiddels door T-Mobile bevestigd aan het Duitse persbureau DPA. Eerder gekochte Duitse iPhones zouden volgens de bron kostenloos door T-Mobile simlockvrij worden gemaakt.

Update 2: Het officiële persbericht (Duits)

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

18 reacties

 1. door Frodo

  Mooi zo! Apple moet de iPhone gewoon los verkopen zoals andere GSM’s. Apple zal er dan versteld van staan hoeveel zij er dan zullen verkopen.

  Ik geloof nooit dat zo’n massa product als de iPhone een winkel waarde heeft van 1000 euro
  Maar ja wat en wie bepaald de waarde..

 2. door Nilles

  Idd. in Frankrijk zou het al zo gaan.
  1 provider met abo en een iphone voor 400 euro.
  1000 euro voor je simlockvrije iPhone.

  1 vraag. Zou er in Frankrijk bij de simlockvrije iPhone ook een abo zitten of is dat een losse toestelprijs?
  600 euro voor je simlock is natuurlijk wel absurt veel.

 3. door gise

  Het gaat er niet om om of wel of geen simlock bij zit maar of er wel of geen abbonement aan gekoppeld zit.

  600 euro en geen abbo is dan weer goedkoper

 4. door Peter

  doe mij maar gewoon € 600 zonder abbonomentje. €399 euro eenmalig en dan ook nog € 49 per maand voor 100 belminuten en 40 smsjes. absurt gewoon.

  ik denk trouwens als apple het ding gewoon een simlock vrij zou verkopen de verkoop van het aantal iphones enorm zal toenemen, hoeveel mensen willen wel zon ding maar niet aan een 2 jarig abbonement vast zitten. genoeg dacht ik, ik in ieder geval wel ^^

 5. door Noxic

  Hmm, En wat bied dit voor mogelijkheden voor de modders? Zou apple dan (eindelijk) een simlock vrije firmware leveren? Of gaat Tmobile elke telefoon handmatig unlocken dmv een van de vele hacks?

 6. door ilya

  tja als tmobile ze zelf gaat hacken hoe willen zij dan updates gaan leveren. dan krijgen ze iedere maand duizenden bricks terug

 7. door Nilles

  Apple zal in een handomdraai een simlock vrije update aan T-Mobile kunnen geven.
  Hoe het dan met de update moet gaan?
  Misschien dat er in de firmware/iTunes combinatie gezocht wordt naar de juiste update (simlock vrij of niet)
  Maar dan zal het ook niet lang duren voordat dit gekraakt is.

  Dus Apple kan beter alles vrijgeven.
  Maak geen updates meer die simlock activeert.

 8. door Kevin

  Eindelijk goed nieuws, Vodafone rules :D :D

  Laat die iPhone nu maar simlockvrij invoeren in heel Europa, ik zal er misschien ook eentje halen, nu zal de iPhone echt een hype gaan worden.

 9. door ilya

  in dit geval is vodafone goed bezig, of het lijkt er in ieder geval op.
  want vodafone wil wel weer exclusief zijn met de 3g iphone.

 10. door Nilles

  T-Mobile onderzoekt of het de gelede schade op Vodafona kan verhalen…

  lol.

  Meneer de witwasser. u bent veroordeeld tot een celstraf wegen het uitvoeren van illegale praktijken.
  “Is goed maar dat daag ik de Nederlandse staat wegens inkomstendelving tijdens mijn celstraf voor het bedrag dat ik normaal tijdens mijn celstraf periode zou verdienen met witwassen”

  :S

  Als het illegaal is, dan is het illegaal en lijkt het me niet dat je die kosten kan verhalen die je misloopt door het uitvoeren van illegale praktijken.

 11. door Mauske

  Zou het zo zijn dat als we die firmware te pakken krijgen van zo’n simlock vrije iphone en we zetten deze op onze eigen iphone we zonder problemen kunnen updaten..
  Zou eigenlijk wel moeten toch ??

  Maar zo makkelijk zal het wel niet zijn denk ik…

 12. door Jelle

  Je ziet gewoon dat ze de losse verkoopprijs nu zo hoog maken dat alsnog weinig mensen hem los zullen kopen. Nu voldoen ze dus wel aan de verplichtingen om hem los te verkopen, maar voor een bedrag die weinig mensen bereid zijn te betalen voor en telefoon.

 13. door Noxic

  Hahaha 999 euro? Wat een grapjassen!

 14. door Giuseppe

  Er zijn genoeg mensen die €999 neerleggen voor een iPhone, dat verbaast me niets.. Waarom zou je contracten afsluiten en dan goedkoper uit zijn.. Ikzelf heb geen enkele zin aan verplichintg met een provider en derhalve is dit voor mij de enige (legale) optie..
  Tuurlijk kan ik een import kopen maar wat als deze kapot gaat oid.. Kan je er nergens mee naar toe… en dan is gemiddeld € 500 erg veel geld voor een import..

 15. door Mick34

  Voor zo’n bedrag zou ik we een klein risicootje willen nemen door er een te importeren. Als de telefoon dan toch kapot gaat is er altijd nog de mogelijkheid dat hij gerepareerd kan worden.

  En als dat niet kan, koop je gewoon een nieuwe voor 500 Euro en ben je uiteindelijk evenveel geld kwijt. (Of in het beste geval koop je tegen die tijd (over een jaar ofzo) voor 400 Euro in Nederland een legale versie)

 16. door Kevin

  Vodafone heeft een grote stap gezet in het succes van Apple.
  Dit is wat we moesten hebben, Apple kan nu niet anders dan de unlock-versie op Europa los te laten, wat ook betekent dat Nederland en België ook de iPhone binnenkort in de winkel zal zien liggen.

  De prijs 999 euro is extreem duur, maar dat is unlock.
  Apple zal nog verkopen hoor, maar ze zullen met der tijd gewoon niet anders kunnen dan de prijs te zakken. En wat zullen ze moeten doen.

  High-end iPhone op de markt brengen, iets duurder dan andere merken.
  Simlock vrij en als het ware een computer in je broekzak.

  Dit is wat we moesten bereiken, we gaan de goeie kant op, en dit te danken aan Vodafone.
  Nu mag Vodafone geen contract aangaan met Apple, gewoon weigeren die handel.
  En als het goed gaat volgen nu de andere landen en dan vooral in Amerika, ons Europese voorbeeld op, gewoon voor de rechtbank dagen.

  De telecommarkt is gelanceerd, je zult vele toestellen hebben die veel aankunnen. Maar kwaliteit zal stukken lager liggen.
  Waar je je nu zorgen om moet maken is, voor hoeveel jaar je met dat toestel rondloopt?

  We zullen een economie krijgen waar iedereen om de 2 jaar een nieuwe gsm zal kopen, en we zullen duidelijke onderscheiden hebben. Gsm’s van 15 euro tot 700 euro.

 17. door ilya

  ach je hebt alleen maar een goede vriend nodig die bij tmobile werkt om je iphone even voor je te unlocken, het zal mij niets verbazen dat ze het ook buiten werktijd om ook nog willen unlocken

 18. door jur

  ze unlocken m door het imei naar apple te sturen en die zorgt dat de imei simlockvrij wordt.
  je moet als je hem koopt wel 24 uur wachten voor dat de unlock gedaan is, dan pas mag je m aansluiten op itunes en als het goed is heb je dan een unlockvrije iphone voor 999 euro.
  het staat op t hackingtosh iphone forum.
  gr. jur

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.