Pic3D geeft elke iPhone een 3D-scherm

·

pic3dJe hoort de afgelopen tijd steeds meer over 3D-technologie. Smartphonemakers zoals LG en HTC zijn ermee bezig en Nintendo heeft de 3DS gemaakt. Of het praktisch nut heeft, is een vraag waar nog niet iedereen het antwoord op heeft gevonden, maar de fabrikanten zien er in ieder geval wel brood in. En Apple dan? De iPhone heeft nog geen 3D-scherm, maar met Pic3D van Global Wave komt het toch een beetje in de richting. De Pic3D is een opplakscherm, dat eruit ziet als een dikke screenprotector.

Het scherm bestaat uit een lenssysteem waarmee twee afbeeldingen gecombineerd een 3D-beeld opleveren. De oplossing werd afgelopen week gedemonstreerd op de 3D & Virtual Reality Expo in Tokio. Afbeeldingen op het scherm bekijk je door de Pic3D-laag, zodat je bijvoorbeeld de 3D-filmpjes die al op YouTube te vinden zijn, kunt bekijken. Global Wave is echter van plan om een iPhone-app te maken, waarmee de mogelijkheden nog beter gedemonstreerd kunnen worden. De Pic3D-schermlaagjes gaan zo’n 25 dollar per stuk kosten. Wat vinden jullie: voegt 3D op een mobiele telefoon echt iets toe?

Via: Networknews

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

49 reacties

 1. door mikey

  voor bepaalde dingen (apps, video’s en foto’s) zal het een toegevoege waarde kunnen hebben, maar het is zeker niet nodig…

 2. door Gaetanvdb

  Ik vind dat hele 3D gedoe maar niks! ik weiger een 3D tv te kopen en ik weiger zeker een 3D gsm te kopen (of in dit gevl: er een 3D gsm van maken!) iPhone is zeer goed zoals hij is nu!

 3. door Hans ter Horst

  Kan me niet echt boeien 3D op mijn iPhone

 4. door ryan

  leuk dat het kan, maar niks voor mij, krijg al pijn in me ogen bij de bios met 3d films

 5. door whitte(wolf)

  Ach weet je ieder zijn ding..De iPhone is er voor iedereen en van iedereen en wat die er vervolgens wel of niet mee doet moet iedereen zelf weten..Ik vind persoonlijk 3D in de bioscoop nog niet eens goed genoeg om daar 2uur lang een brilletje voor te dragen.Maar ieder zijn ding..Komen doet het toch wel.

 6. door bas

  Slecht idee dat 3D!

 7. Na het eerste gevoel van ‘wow’ begint het 3D-enthousiasme al weer lichtelijk af te zwakken.

  Voor mij hoeft het in ieder geval niet.

 8. door Herbert

  In het begin van stereo zij iedereen: “Wat moet je daar nu mee?”
  In het begin van kleuren TV zij iedereen: “Wat moet je daar nu mee?”
  In het begin van een geluidskaart in de computer zij iedereen:”Wat moet je daar nu mee?”
  In het begin van 3D zij iedereen:…….
  Maar de bioscoopzalen zitten wel vol!!

 9. door Pim Brussee

  De grap is dat 3D- TV-, Film-, Smartphone’s etc. etc. geen 3D
  beeld, maar enkel een diepte suggestie weergegeven. Je kunt namelijk nog steeds niet om een hoekje kijken. Er zijn display waar je werkelijk 3D op kunt zien zonder bril. Maar die zijn onbetaalbaar en zijn ongeschikt voor broadcasting.

 10. door Robin

  Nee, het voegt niets toe! Heb echt een hekel aan 3D. Het wordt nu ineens allemaal geprezen, terwijl het (nog steeds) niet goed werkt of mooiere beelden oplevert. Zo zijn er bijna geen nieuwe films meer in de bios in 2D te zien. Geef mij maar lekker 2D!

 11. door Christiaan

  Ik zou het wel voor 25,- willen proberen! Wel liever op mn iPad i.p.v. een iPhone, anders is het resultaat maar een beetje klein..

 12. door SnijdeA

  Origineel geplaatst door Gaetanvdb
  Ik vind dat hele 3D gedoe maar niks! ik weiger een 3D tv te kopen en ik weiger zeker een 3D gsm te kopen (of in dit gevl: er een 3D gsm van maken!) iPhone is zeer goed zoals hij is nu!

  Beetje rare reactie.
  Dus als jij een TV tegenkomt die je vreselijk mooi vindt en die alle functies heeft die jij zoekt, dan koop je hem niet, want het is een 3D toestel ?

 13. door Rick Kerkhof

  Datteh, is een ding voor de iPod touch 4G lijkt wel, er is geen streep aan de bovenkant maar een gat… En nog steeds wordt er “iPhone” opgeplakt…

  Origineel geplaatst door Robin
  Nee, het voegt niets toe! Heb echt een hekel aan 3D. Het wordt nu ineens allemaal geprezen, terwijl het (nog steeds) niet goed werkt of mooiere beelden oplevert. Zo zijn er bijna geen nieuwe films meer in de bios in 2D te zien. Geef mij maar lekker 2D!

  Doe gewoon die 3D bril af in de bios, simpel als dat.

 14. door iFajar

  Oh! Lijkt me wel grappig! Ik heb de 3DS getest en vind de resultaat wel geinig. Ik zou dit best wel willen proberen ;)

 15. door Gé

  @Rick Kerkhof: Ehhhmm, nee…
  Heb je dat zelf al eens gedaan..?

 16. door Rob

  Als ik het goed begrijp werkt Pic3D maar op een manier, landscape of portrait. Daarmee is het niet echt handig voor mobiele telefoons of tablets. Voor PC zou het wel grappig zijn…

 17. door Jurf

  Noem me dom. Maar dat Youtube filmpje moet dan demonstreren dat het ”3D” is. Maar hoe kunnen wij dat zien als wij geen 3D monitor hebben ? Een kleurenfilmpje op een zwart-wit tv blijft zwart-wit…

 18. door arfys

  3D doet me eigenlijk echt niks, ik zie veel meer toekomst in holografische beelden enzo :p

 19. door NXT

  Als je een 3D film volgt kun je de ondertiteling niet meer lezen… EN voor brildragers is een 3D bril een onding; want het past slecht over je bril… En om speciaal een toeslag te betalen voor iets wat me opgedwongen wordt… Mja! M’n twijfels erover.

  Ook z’n er tal van mensen die 3D niet kunnen zien (hersen-technisch) of het niet mogen door epi e.d.

 20. door johan

  Ik vind het juist een geweldig idee!!! :) zou het echt graag willen proberen op de ipad en iphone. :) en als het niet te duur is ook op de laptop !

 21. door Erik

  In de bioscoop valt het bij mij wel mee met de hoofdpijn/oogpijn. Maar bij de 3DS was het echt gewoon oogpijn, na 10 minuten spelen!

 22. door steph

  Ik vind het super! Films, maar ook youtube and games! Erg welkom allemaal! Een echte aanvulling.

 23. door Jorn

  Laat staan nintendo 3ds, ik kreeg direct al oogpijn, nee bedankt

 24. door DutchVince

  Ik kan niet eens 3D zien, dus voor mij geen toegevoegde waarde.

 25. door someone

  Origineel geplaatst door Robin
  Nee, het voegt niets toe! Heb echt een hekel aan 3D. Het wordt nu ineens allemaal geprezen, terwijl het (nog steeds) niet goed werkt of mooiere beelden oplevert. Zo zijn er bijna geen nieuwe films meer in de bios in 2D te zien. Geef mij maar lekker 2D!

  Als je aan de balie vraagt voor 2d (digitaal) lukt het ook wel

 26. door peter

  Het lijkt mij waanzinnig. Ik heb ook al de my3d van hasbro uit de USA laten overkomen.als je daar de 3D pics die je maakt met 3D apps mee ziet, is het nog mooier dan de viewmaster van vroeger. Ja dus ik zal hem direct aanschaffen

 27. door Richard

  Pas voor de gein in een elektronicawinkel eens een 3DS bekeken en ik vond het verbazingwekkend mooi! “Jammer dat dat niet op mijn iPhone zit”, dacht ik toen. Het zou wat mij betreft super zijn en dan inclusief de schuifknop om de sterkte in te stellen of 3D helemaal uit te zetten. Ik ben voor!!

 28. door Rtisticbeatz

  Origineel geplaatst door arfys
  3D doet me eigenlijk echt niks, ik zie veel meer toekomst in holografische beelden enzo :p

  Inderdaad! Holografische beelden zijn nog eens wat je noemt 3D… Dan komt het pas daadwerkelijk je scherm uit springen :P.. Joehoe! laat DAT maar komen haha..

 29. door Erich wood

  Eerlijk gezegt ik krijg ook pijn aan me ogen van dat 3D,

  Zon starwars hologram dat is pas vet! Je iphone ip de tafel zetten en er beamt een hologram uit!
  Tzal nog wel ff duren denk…

 30. door justin

  Origineel geplaatst door Pim Brussee
  De grap is dat 3D- TV-, Film-, Smartphone’s etc. etc. geen 3D-beeld, maar enkel een diepte suggestie weergegeven. Je kunt namelijk nog steeds niet om een hoekje kijken. Er zijn display waar je werkelijk 3D op kunt zien zonder bril. Maar die zijn onbetaalbaar en zijn ongeschikt voor broadcasting.

  Dan is alles wat we 3D noemen geen echte 3D waar jij het over hebt is virtual reality…. Denk even aan 3D games 3D foto’s 3D designs je kan ook niet om het hoekje kijken 3D wil zegen dat het plaatje filmpje of whatever lengte en breedte en diepte heeft en de grap is dat 3D- tv’s- films- en smartphones dat wel doen
  Nog een grapje display zonder bril met werkelijk 3D onbetaalbaar? Kijk naar de 3ds

 31. door kevins

  Gwn geen 3D iPhone. Na 2 minuten 3DS spelen kan ik al een uur niet normaal kijken. Als mijn iPhone ook 3D is -waar ik uren per dag op kijk- vrees ik voor mijn ogen.

 32. Origineel geplaatst door Herbert
  …In het begin van 3D zei iedereen:……. Maar de bioscoopzalen zitten wel vol!!

  En dat valt dus wel mee, want het 3D-film-bezoek in de USA loopt gewoon terug.
  Mensen kiezen daar eerder en vaker voor de 2D versie.
  Het nieuwtje is er van af en de hoofdpijn blijft…

 33. door Efron

  Nee, doet het niet voor mij..

 34. door Efron

  Wanneer komt 4D nou?? Kijk dat is worth paying for :p

 35. door Patrick

  Ja, ik denk dat 3D ook meer een ‘hip’ item wordt i.p.v. een vaste waarde zoals de kleuren-tv was.

 36. door Dekon

  Ach! Er zitten er hier te muggenziften dat ze die 3D maar niks vinden,weigeren een 3D tv te kopen en nog wat van die BS uitspraken maar de dag dat apple het in zijn iphones invoert gaan ze het weer supercool vinden.

 37. door Soxbrother

  95 % van 3D films, is alleen maar diepte 3D of een poging daartoe.
  Op een 3D tv zie ik die diepte dan weer veel beter dan in cinema.
  De enige 3D film die echt waaaaw was, dat was Beowulf, heb nog geen andere 3D film gezien die dat zoveel uit het scherm laat komen en dan nog zeer gedetailleerd.
  Over het filmpje van de 3D laag voor iPhone, ik zie hier geen 3D, je zult het misschien in ‘t echt eens moeten zien denk ik.

 38. door iNick

  Het hele 3D ‘gebeuren’ staat nog in de kinderschoenen. 3D TV’s zijn mooi, beeld is mooi scherp in HD alleen dat je continu met zo’n (toch wel irritant) brilletje op moet zitten is gewoon minder. Sterker nog: ergonomisch een drama!

  Het wordt pas beter als je geen brilletje meer nodig hebt. Wat dat betreft vind ik dit soort innovaties een goede ontwikkeling. Ben ook heel benieuwd wat dit opplakschermpje oplevert qua beeld. En voor die paar tientjes wil ik het tzt wel proberen. Alleen vrees ik dat het een leuke gadget is die weer snel verveelt. Heb je het een paar keer gezien, dan is de lol ervan af IMHO.

  Ben trouwens (nog) geen voorstander van 3D in de bioskoop. Waarom niet?

  Ten eerste dat irritante brilletje, daarvoor is anderhalf a twee uur dragen echt teveel van het goede.

  En ten tweede worden de films er niet beter op. Alles komt in het teken te staan van 3D en maakt de film qua verhaal en sfeerbeelden hieraan ondergeschikt. Alles is gebaseerd op special 3D FX. Steekt iemand zijn hand uit, dan moet dit vol in de camera (‘Oh hij pakt me bijna beet papa!’), wordt een glas op tafel neergezet, hup camera neemt zo’n standpunt in alsof je naar een sjoelbak kijkt waarvan de schijfjes naar je toegeschoven worden.

  Nee als die fase achter de rug is en 3D als gemeengoed wordt beschouwd en niet meer als gadget en je hoeft geen brilletje meer op, dan pas wordt 3D interessant. Zolang dat nog niet het geval is mijd ik 3D bioskopen en/of 3D TV’s!

 39. door Bart

  Ik vind dat 3D gedoe ook maar niks.

  Vorig jaar in Universal Studio’s LA in the Simpsons ride geweest. Dat was pas een ervaring véél beter dan dat 3D gedoe.
  Als je de kans hebt moet je maar eens naar zo een soort imax dome cinema gaan.
  Dan heb je echt het gevoel dat je er midden in zit…

 40. door Theo

  0,0 meerwaarde!!

 41. door Rick Kerkhof

  Origineel geplaatst door Gé
  @Rick Kerkhof: Ehhhmm, nee…Heb je dat zelf al eens gedaan..?

  Eeh, ja, ik heb zelf een grote hekel aan 3D…

  Ik zeg niet dat de film dan op z’n best te bekijken is…..

  PS werkt het touch-scherm nog wel net zo goed met dat ding erop? Zoniet, vind ik het nogal lomp. Je touchscherm opgeven voor wat “3D”.

 42. door 3dtext

  In paar bioscopen hebben ze al 4d. En avatar is goeie voorbeeld voor 3d. Meeste films zijn opgenomen in 2d en geuprade naar 3d, is eigenlijk 2.5d
  Nitendo 3Ds kreeg ik koppijn van.

 43. door SnijdeA

  Origineel geplaatst door 3dtext
  In paar bioscopen hebben ze al 4d.

  Waar dan ?

 44. Dag 4D vind je in het Aviodrome

 45. door 3dtext

  In Zuid-Korea hebben sommige gewone bioscopen de mogelijkheid om een 4D-film te vertonen, maar dit wordt veelal beperkt tot de ‘topfilms’, waaronder Avatar

 46. door MickV

  weet iemand waar je dit kan kopen? en wat bedoelt die man met side by side? anaglyph bedoelt ie dat? bij voorbaat dank voor t antwoorden.

 47. door iPhone

  Origineel geplaatst door MickV
  weet iemand waar je dit kan kopen? en wat bedoelt die man met side by side? anaglyph bedoelt ie dat? bij voorbaat dank voor t antwoorden.

  Zo te lezen wordt er alleen een prototype gedemonstreerd op die beurs en is een App in de maak. Dus zal nog wel even duren eer dit te koop is (als het er al komt).

  Side by side is volgens mij een plaatje links en een plaatje rechts. Maar kan me niet voorstellen dat dit door zo’n velletje wordt samengevoegd tot één beeld, daarvoor is de afstand te groot tussen die plaatjes. Zal idd eerder Anaglyph zijn (iets ten opzichte van elkaar verschoven en over elkaar liggende plaatjes).

 48. door MickV

  @iPhone: oke jammer, wilde er nu al 1tje hebben haha. bedankt voor t antwoorden iPhone! :)

 49. door Roy

  @Pim Brussee: Kijk maar naar de LG Optimus 3D 2x dat is geen diepte maar ECHTE 3D weergave. Probeer maar eens zelf uit in een mediamarkt ofzo.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.