Photojojo maakt fisheye, macro en groothoeklens voor de iPhone

·

photojojoDoor de komst van de iPhone 4 met z’n 5 megapixel lens wordt het interessant om de iPhone als echte camera te gaan gebruiken. Hoewel macrofoto’s op zich wel mogelijk zijn, kun je er met een macrolens nog betere foto’s mee maken. Photojojo is een aanbieder die twee verschillende lenzen maakt voor de iPhone: de fisheye-lens en een gecombineerde macro- en groothoeklens. Je bevestigt ze met een magneet aan de iPhone. Zelf noemt de leverancier het “The Zeiss to your camera phone” maar dat wil niet zeggen dat het om echte Zeiss-lenzen gaat.

Het is meer een taalkundig trucje om de lenzen kwalitatief hoogwaardiger te laten lijken. Beide lenzen kosten $40, de gecombineerde groothoek- en macrolens kost $20 en voor de fisheye-lens betaal je $25. Daar komt voor internationale verzending nog $12 bij (of meer, als je voor snellere verzending kiest).

photojojo iphone

lens photojojo

De lenzen zijn geschikt voor elk type smartphone met een vlakke achterkant. In de verpakking vind je 2 magnetische ringen, zodat je twee iPhones geschikt kunt maken voor bevestiging. Je bevestigt de afneembare magnetische ring op je toestel.

Meer info: Photojojo
Tipgever: Marcel

Dergelijke lenzen zijn wel vaker gemaakt door fabrikanten, zoals deze lens van Gizmon. De lenzen van deze fabrikant hadden we nog niet eerder besproken.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

42 reacties

 1. door Mark

  Dit soort lensen zijn al meer dan een jaar te koop op usbfever.com. Ook telelens en statief etc. Nog voordeliger zelfs.

 2. door Eddy

  Toch grappig als je echt een liefhebber bent van plaatjes schieten.

 3. door iPhoned

  Cool! Zeker kopen!

 4. door Robbert

  Grappig maar volgnes mij gebruik je het niet,,,

 5. door Woutertjuhh

  Interessant, alleen vrij nutteloos als je een spiegelreflex hebt hè? Maar ik geef toe, met de 5mp van de iphone4 wordt het natuurlijk al wat interessant hè? (als je nog geen spiegelreflex hebt met dit soort lenzen)

 6. door RiggerW

  Betekent dit dat ik een metalen ring op de achterzijde van mijn Iphone moet PLAKKEN?

 7. door Switch

  De fotocamera in de iPhone is al niet bijzonder van kwaliteit. Plak daar een stukje glas op van een paar tientjes dan kan het resultaat alleen maar bedroevend zijn. Macrofoto’s? Gaat de lens dan tot een vergroting van 1:1 of groter? Alleen dan kun je spreken van macrofotografie. Al het andere heet hooguit ‘ dichtbijfotografie’. Volgens mij een nutteloos stukje glas dat alleen maar teleurstellingen garandeert.

 8. door Jack

  Ligt het aan mij of hebben ze geen voorbeeld van een wide angle foto op hun site gezet?!
  Minimale informatie…..

 9. @Mark – Weet ik. Er staat daarom een disclaimer onder het artikel.

 10. door Alfred

  Leuk en gemakkelijke montage met die magneetring. Maar ik heb liever een tele voorzetlens, daar heb je veel meer aan. Zoals al in het artikel staat, de iPhone 4 is best wel goed in macrofoto’s zonder hulpmiddelen.

 11. door Sjoerd

  De belangrijkste vraag blijft onbeantwoord: wat is de kwaliteit van de foto’s? Is het te vergelijken met een camera van -pak m beet- 300 €?

 12. door Peter

  Gaat dat wel goed met de flits LED op de iPhone 4? Plak je daar dat ringetje dan niet overheen?

 13. door Kogel

  @mark. Beetje nutteloze opmerking. Ik wist het niet en ik vind het leuk om te lezen

 14. door Jaco

  Ooit zo’n lens gekocht. Ontzettende rotzooi. Doet niets. Don’t waste your money!!

 15. door Brecht

  Is dat eerste, bovenste plaatje van een Blackberry? :P

  On topic:
  Ziet er wel leuk uit, ik zou het niet veel gebruiken, maar cool idee!

 16. door @pple_nerd

  Het ziet er allemaal leuk uit maar het is niet meer dan een gadget. Foto’s zijn bedroevend. Zelfs met een goede digitale cam en voorzetlens is de kwaliteit al mager. Vandaar dat ik al 4 jaar een spiegelreflex heb.

  Maargoed wel leuk om te experimenteren :P

 17. door Jasper

  iPhones moet je niet met spiegel reflex camera’s vergelijken.. Eerder met camera’s van 100-200 euro die in je zak passen.

  In die regio kunnen ze aardig mee komen als je het mij vraagt…

 18. door Henri

  Lensjes ‘doen’ het zeker maar de beeldkwaliteit is helaas vaak bedroevend. Het Fisheye-effect is erg leuk maar juist bij die lensjes is de vervaging in het extra beeld dat de fisheye op zou moeten leveren enorm.

  Ook verkrijgbaar als ‘stick-on’ bij Brando voor c.a. $10 +3$ verzendkosten (weet niet of het dezelfde zijn)

 19. door iFajar

  Ik ben van plan om zoiets aante schaffen:) maar een dingetje, is het niet zo dat wanneer je het ringetje op plakt dat het dan voor de flitser komt te liggen? Of hebben ze daar over nagedacht?

 20. door even god has a iphone

  In het weekend nog best aardige foto’s getrokken met mijn iPhone 4. Men zegt ook de beste camera is de camera die je op het juiste moment mee hebt.

 21. door fgeer

  Niet kopen deze zooi. Dit werkt echt voor geen meter. Heb al eens een telelens gekocht voor mijn iPhone. Het resultaat was bedroevend. Ik stond echt voor gek met zo’n opzetstuk. Dit werkt gewoon niet goed op een iPhone.
  Opzetstukken zijn waardeloze gadget’s.

 22. door SnijdeA

  (Red.) Aangepast.

 23. door frankhan

  Ik zie dat de lens schuin omhoog gericht staat omdat de achterkant van de iPhone 3 dat in de behuizing heeft. De camera van de iPhone staat wel Recht tov de voorkant van de ihone dus je krijgt een enorme vervorming.

  Werkt beter met een vlakke behuizing van de 4

 24. door Jaytb

  On topic: lijkt me leuk, maar nutteloos als ik de mensen hoor die dit blijkbaar al geprobeerd hebben.

 25. door lol

  Origineel geplaatst door Eddy
  Toch grappig als je echt een liefhebber bent van plaatjes schieten.

  dan koop je geen iphone 4 voor de camera ^^

 26. door @pple_nerd

  Origineel geplaatst door Jasper
  iPhones moet je niet met spiegel reflex camera’s vergelijken.. Eerder met camera’s van 100-200 euro die in je zak passen.In die regio kunnen ze aardig mee komen als je het mij vraagt…

  Die heb ik ook gehad, van sony en ook met voorzetlenzen en dat was al geen succes dus vandaar dat dit helemaal niks wordt.

 27. door cyril

  zal zo’n magneet niet je signaal verstoren?

 28. door jbbz

  Origineel geplaatst door Eddy: Toch grappig als je “echt” een liefhebber bent van plaatjes schieten.

  &
  ” Door de komst van de iPhone 4 met z’n 5 megapixel lens wordt het interessant om de iPhone als echte camera te gaan gebruiken”

  Sorry hoor, dan zou ‘k toch eens naar “echte” camera’s kijken als ‘k jullie was.
  De 5 mp van de iPhone 4 is leuk voor huis, tuin en keuken gebruik, maar in de verste verte niet te vergelijken met de pro’s.
  Blijf het ook n btje onzin vinden: al die lelijke toeters en bellen aan zo’n strakke designfoon.

 29. door Bram

  Veripart deed dit truukje al eerder. De lens ziet er nagenoeg identiek uit, dus ik denk dat de kwaliteit ook wel ongeveer gelijk zal zijn.

  Ik heb dit ding uitgeprobeerd op mijn blackberry en de resultaten zijn hoogstens “toonbaar” te noemen. Lees een gedetailleerde review van de Veripart Fisheye lens op :http://www.paljasken.be/gadget-fish-eye-lens-voor-je-gsm/

 30. door Chillez73

  Wel of niet goed, een digitale spegelreflex zal het nooit worden. Maar het kan wel leuk zijn. Met de 3G kan je niet goed ‘dichtbijfotos’ maken maar met behulp van zo’n lensje wel. Zelf heb ik weleens met een kindervergrootglas geëxperimenteerd met best een lollig resultaat: http://moby.to/ijyeni

 31. door iSponge

  Heb een tijdje terug via DealExtreme.com een lensje gekocht ($2,65 met gratis verzending).. helaas werkt die niet zo goed op de ronde vorm van m’n iPhone 3G :(
  lol.. deze op Dealextreme is exact het zelfde. Kost alleen een stuk minder…

 32. door Robbie

  Is die photo met dat witte bloempje en zwarte telefoon nu een blackberry of iPhone … ?

 33. @jbbz – Met ‘echte’ camera bedoel ik niet een top-of-the-line DSLR (dat snapt iedereen wel), maar een pocketmodel digitale camera die je normaal gesproken op zak zou steken als je een dagje naar een pretpark gaat. Ik heb bijvoorbeeld zo’n Canon IXUS. Die kan ik nu perfect vervangen door mijn iPhone.

 34. door Gulli

  Voor iedereen die denkt dat een telefooncam ook maar in de verste verte lijkt op een compactcamera kan ik alleen maar zeggen; ga je heel hard schamen! Om het met een SLR te vergelijken is al helemaal van de gekken!

  Heb je wel bedacht hoeveel licht er in zo’n lensje voor je telefoon komt? Nul komma weinig. Waarom denk je dat ze met schemering zulke bedroevende kwaliteit foto’s maken? Met een TL-balk boven je hooft lukt het prima maar met weinig licht absoluut niet.

  Heb je wel eens bedacht hoe groot de sensor is waar het licht op valt? Denk je dat dat te vergelijken is met de sensor in een echte camera?

  Telefooncams zijn leuk om even een snapshot te maken van waar je bent of wat je aan hebt, maar verder ook niet. 5MP of niet.

  Edit; sorry als ik zo negatief overkom maar ik baal nogal van dit soort opmerkingen van mensen ;) Mijn excuses.

 35. door Godzilla

  Origineel geplaatst door Switch
  De fotocamera in de iPhone is al niet bijzonder van kwaliteit. Plak daar een stukje glas op van een paar tientjes dan kan het resultaat alleen maar bedroevend zijn. Macrofoto’s? Gaat de lens dan tot een vergroting van 1:1 of groter? Alleen dan kun je spreken van macrofotografie. Al het andere heet hooguit ‘ dichtbijfotografie’. Volgens mij een nutteloos stukje glas dat alleen maar teleurstellingen garandeert.

  Om nog maar te zwijgen over de lichtgevoeligheid van de combinatie iPhonelens en opzetlens :-(

 36. door Roel

  Is deZe ook geschikt voor de 3GS?

 37. door Roel

  Ohw en magneten bij een electronisch apparaat is een slecht idee als je het mij vraagt.

 38. door michiel

  Niet voor 3gs ?-.-

 39. door Switch

  Origineel geplaatst door Jasper
  iPhones moet je niet met spiegel reflex camera’s vergelijken.. Eerder met camera’s van 100-200 euro die in je zak passen.In die regio kunnen ze aardig mee komen als je het mij vraagt…

  De gemiddelde compactcamera van een bekend merk in de prijsklasse tussen de 100 en 200 euro zal met kop en schouders uitsteken boven de kwaliteit van de iPhonecamera. En dan heb ik het niet alleen over de beeldkwaliteit maar ook over de technische mogelijkheden. Dus waar jij jouw mening op baseert…..???? De iPhone maakt leuke foto’s onder gunstige (licht)omstandigheden. Als die omstandigheden wat minder gunstig zijn dan is het resultaat al snel teleurstellend. Oh…en waar ik mijn mening op baseer? Op ruim twintig jaar ervaring als fotograaf :-) ;-)

 40. door an

  en de jelly lenzen dan? op ebay zijn die maar 3 euro incl verzendkosten :) heb je in allerlei soorten

 41. door Umpie

  Origineel geplaatst door Mark
  Dit soort lensen zijn al meer dan een jaar te koop op usbfever.com. Ook telelens en statief etc. Nog voordeliger zelfs.

  Precies..
  Ik heb een tijd geleden (4wkn) een iets uitgebreidere set besteld, telelens, fish eye, macro + case & tripod(je) voor de 3Gs dit voor 55 euro. Heb het vandaag eindelijk binnen gekregen. Ga nu lekker foto’s(filmpjes) knalle :D

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.