Opnieuw record: Apple verkocht 35,1 miljoen iPhones in afgelopen kwartaal

·

iphone-wit-closeupApple heeft vanavond nieuwe kwartaalcijfers naar buiten gebracht. Opnieuw zijn de verwachtingen overtroffen: Apple verkocht 35,1 miljoen iPhones, 11,8 miljoen iPads, 7,7 miljoen iPods en 4 miljoen Macs. Er werd een omzet gemaakt van 39,2 miljard en een kartaalwinst van 11,6 miljard dollar. Vanaf 23:00 uur vanavond is er een conferentiegesprek met analisten, waarin Apple de cijfers toelicht.

“We zijn verheugd over de verkoop van 35 miljoen iPhones en bijna 12 miljoen iPads in het kwartaal van maart”, zegt CEO Tim Cook. “De nieuwe iPad maakte een goede start en in de loop van het jaar zien jullie nog veel meer innovaties die alleen Apple kan leveren”. De verkoop van iPads steeg met 151 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verkoop van iPhones steeg 88 procent, terwijl de verkoop van iPods met 15 procent daalde. Bij de Mac-divisie gingen de verkopen met 7 procent omhoog.

Nog wat andere cijfers die tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers boven water kwamen:

 • Apple heeft nu 110 miljard dollar op de bank staan.
 • In iTunes werd een omzet van 1,9 miljard dollar geboekt.
 • Er zijn 600.000 apps in de App Store, waarvan 200.000 geoptimaliseerd voor de iPad.
 • Er zijn nu 365 miljoen iOS-apparaten verkocht.
 • De verkoop van iPhones en accessoires leverde 22,7 miljard dollar op.
 • De verkoop van iPads en accessoires was goed voor 6,6 miljard dollar.
 • Er zijn 125 miljoen iCloud-gebruikers.
 • Er zijn 363 Apple Stores wereldwijd, die gemiddeld per winkel een omzet draaien van 12,2 miljoen dollar.
 • Via de fysieke Apple Stores werden 826.000 Macs verkocht, waarvan de helft aan nieuwe klanten.

Apple’s aandelenkoers zakte eerder vandaag omlaag, omdat analisten teleurgesteld waren over de cijfers van Apple’s partner AT&T. Volgens Wall Street zou Apple vandaag bekendmaken dat er 32 miljoen iPhones waren verkocht, maar heel wat analisten pasten hun cijfers op het laatste moment aan naar 28 tot 30 miljoen, toen de cijfers van AT&T bekend werden. AT&T heeft het afgelopen kwartaal 4,3 miljoen iPhones geactiveerd en concurrent Verizon 3,2 miljoen iPhones. Deze cijfers zouden volgens de analisten wijzen op tegenvallende verkopen. Dat de aandelenkoers de afgelopen dagen omlaag ging, heeft volgens analisten te maken met zorgen over toestelsubsidies door operators. Ook zouden mensen minder snel dan verwacht upgraden naar een nieuw toestel. De groeiende verkoop van iPhones in China zou een eventuele terugval in de VS wel kunnen opvangen.

De verkoop van iPhones en iPads ontwikkelde zich de afgelopen maanden zo:

iphone verkoop

ipad verkoop

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

14 reacties

 1. door Bart

  Als Apple nou eens wat miljardjes naar Nederland schuift, hoeven we heel die heisa in de Tweede Kamer ook niet te volgen, winnen we weer aan koopkracht en kunnen we meer Apple producten kopen. Win-win toch?

 2. door Ikkieman

  Kennelijk, heren analisten, bestaat er ook nog een wereld buiten de verenigde staten. Daar worden (surprise surprise) ook iphones verkocht.

 3. *is blij* meer dan 300% winst op mijn inleg vandaag, Apple over 600+ dollar in after-hours. (dat is +40 dollar stijging!)

 4. door Harry

  Het is inderdaad verwonderlijk dat Nederland 15 miljard euro moet bezuinigen terwijl Apple het veelvoudige daarvan op de bank heeft staan.

  Maar ontopic… De analisten voorspellen 30 miljoen, het zijn er 35 miljoen en nog wordt gesproken over tegenvallende resultaten door de heren analyseren. De duurbetaalde graaiers zitten er weer lekker naast.

 5. door hoi

  ****** analisten, die zijn ook nooit positief. En als ze positief zijn dan passen ze dat later weer aan naar negatief. Ze zitten er zo vaak naast, vaker naast dan dat ze goed zaten. Ze beïnvloeden de markt terwijl het helemaal niet nodig was. Tuig.

 6. door hoi

  Trouwens als de analisten nou eens zouden analyseren zouden ze opmerken dat Apple de afgelopen 2 kwartalen bijna evenveel heeft verkocht aan iPhone dan het vorige jaar. Hoezo tegenvallend?

 7. door yorel

  Hoe kan het een record zijn als ik in het grafiek zie dat er vorig kwartaal meer werd verkocht.

  Gr

 8. door Andreas

  Het is een nieuw record voor deze periode van het jaar: kwartaal 2. Niet een record gezien over elk kwartaal.

 9. door Bubbly

  Dat is een leuke speling. De oude records van Apple hadden te maken met een constante stijging. Nu zijn stijgingen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar de records waar ze het van moeten hebben. Over 3 kwartalen zal er dus geen record worden gemaakt..

  Alsof ze dat nog nodig hebben ;)

 10. door Edwin

  Vorig kwartaal wordt gebruikelijk meer verkocht door feestdagen, plus dit kwartaal was een week korter dan vorig kwartaal. Ontzettend mooi kwartaal dus.

 11. door skubrik1

  En Steve Jobs zag dat het goed was :-)

 12. door Abs

  Is het niet zo dat de verkoop van iPhone eigenlijk over zijn piek heen is,(op de bestaande markten, vs enzo.) nu aan het dalen is. En de betere cijfers er alleen maar zijn, omdat iphones nu in meer landen worden verkocht? (zoals China.)
  En dat het eigenlijk dus een tikje slechter gaat met de populariteit van de iPhone?

 13. door iPhonist von Gates

  @Abs: Inderdaad en het zal nog veel slechter worden voor de iphone wanneer Samsung haar nieuwe Galaxy S3 voorziet van Windows Phone 8 en Apple besluit om de nieuwe iphone een evolutie te laten zijn van de 4S.

  Sorry voor mijn negatieve kijk vandaag maar gisteren viel mijn 4S in stukken (wat een klote geluid maakt brekend glas toch!) en vanochtend zag ik een grote kras op het linkerportier van mijn auto (en GEEN briefje onder mijn voorruit!!) toen ik de parkeergarage wilde verlaten. Als klap op de vuurpijl realiseer ik nu dat mijn New iPad aanstaande vrijdag alweer 6 weken Old is. Tijd voor mijn positivo pil.

 14. door Kees

  @Abs: Scherpe analyse. Azië heeft Apple gered

  @Edwin Kuipers: Toe maar!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.