Online verkopers maken ‘nieuwe’ iPhones van oude onderdelen

·

iPhone hardwareEen aantal creatievelingen in Azië en de Verenigde Staten hebben een handeltje gemaakt van het combineren van oude iPhone-onderdelen. Deze iPhone wordt vervolgens in een doos gestopt, om als nieuw verkocht te worden aan onwetende klanten. Bij deze iPhones wordt het IMEI-nummer uitgevaagd of met een nepnummer vervangen, waardoor kopers er niet mee terug naar de winkel kunnen om gebruik te maken van de gehoopte garantie.

Verkopers gebruiken onderdelen van verschillende kapotte iPhones om een “nieuwe” iPhone te maken. Dit is vaak prima mogelijk, gezien een kapotte iPhone meestal maar één of twee niet werkende onderdelen heeft. How To Arena heeft een uitgebreide uitleg hoe deze verkopers precies deze iPhone samenstellen uit oude onderdelen. De iPhone die de site in elkaar heeft gezet, werd na afloop als nieuw verkocht. Om dit voor elkaar te krijgen werd de iPhone ook in een doos verpakt en verzegeld.

Gezien de iPhone een combinatie van tweedehandse onderdelen is, wordt er vaak een simkaarthouder gebruikt zonder IMEI-nummer. Dit nummer wordt gebruikt om de iPhone te identificeren bij bijvoorbeeld de winkel waar je hem kocht. Verkopers kunnen voor ongeveer 5 dollar een nieuw IMEI-nummer op een kaarthouder laten afdrukken, maar deze werkt niet in de systemen van Apple of andere verkopers.

Het is niet duidelijk hoeveel verkopers nieuwe iPhones maken uit oude onderdelen. Gezien het geduld en de voorkennis die vereist is, vermoeden wij dat de kans niet heel groot is dat je tegen één van de Frankenstein-iPhones aanloopt op bijvoorbeeld Marktplaats. Het is echter interessant om te zien hoe ver verkopers gaan om een oude iPhone als nieuw te verpakken en verkopen.

Via Cult of Mac.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

10 reacties

 1. door John

  Als je de foto bekijkt op die site op wat voor een manier die ‘nieuwe’ iPhone geseald word… Bij mij zouden alle alarmbellen af gaan als ik zo iets zou zien! Sterker nog, ik zou hard weglopen en nooit meer terug komen in zo’n tent.

 2. door iphoneuser1000

  Ik heb op deze manier al 2 collega’s hun iphone gerepareerd deze ware bijde van grote hoogte gevallen dus zowel scherm, achterzijde, bezel en batterij waren defect het is dan goedkoper een kapotte iphone te kopen en het moederbord over te zetten. Je hoeft zelf niet eens opnieuw te syncen ;)

  Als alleen het glas kapot is kun je voor 30 dollar een nieuw schermpje bestellen in Hongkong en zelf vervangen als je een beetje handig bent stelt het niks voor.
  voor mij een goedkopere oplossing als een reparatie service

 3. door job

  oplichters… daarom alleen een iphone halen bij appple store ofvertrouwde winkel

 4. door hoi

  Mensen 1 tip: koop je spullen in de winkel. Bij de winkel van je provider, een reseller of de Apple Store. Hoe kunnen mensen zo naïef zijn om te denken dat ze een iPhone (nieuw) voor amper geld kunnen kopen.

 5. door Chris

  Als je er mensen mee misleidt is het natuurlijk een kwalijke zaak. Maar los daarvan vind ik het een topidee om kapotte iPhones samen te voegen tot werkende apparaten. Waarom weggooien als je kunt repareren? Er zitten veel waardevolle materialen in zo’n iPhone, en de electronische afvalberg blijft maar groeien. Los van de misleiding doen ze de planeet wél een plezier…

 6. door Jasper

  @hoi: Inderdaad.. Als t te mooi om waar te zijn is, is het dat vaak ook.. Overigens heb ik laatst op marktplaats aardig wat leuke dingetjes gekocht voor de helft van de nieuwprijs terwijl t spul nog in de verpakking zat..

  Maar goed, bij 2e hands spul altijd goed opletten dat je geen troep koopt, geld ook voor elektronica.

 7. door Patrick

  Er wordt hoogst waarschijnlijk gewoon krimp folie gebruikt, die sluit mooi aan, aan de verpakking. Vrijwel geen verschil met de echte ;)

 8. door Jim Kroon

  Hmm, goed idee. Zo kan ik me vriendin ook goedkoop verslaafd maken :p

 9. door Bigbrothers2000

  Zelfs in Nederland worden iphones 2 de hands gesealed en Als nieuw verkocht. Niet ver zoeken. Ook swap iphones worden gesealed en verkocht. ;)

 10. door rick

  Zelfs verzekeraars laten telefons repareren met niet legale onderdelen of bij niet gecertificeerde bedrijven. Sta je dan aan de bar. Geld je swap mogelijkheid ook niet meer.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.