Onderzoek: iPad laat slechtzienden sneller lezen

·

iBooksEen onderzoek gepresenteerd aan de Amerikaanse academie van oogheelkunde beweert dat tablets zoals de iPad slechtziende patienten sneller en comfortabeler laten lezen. Een gemiddelde slechtziende lezer zou 15 woorden per minuut meer lezen op een iPad. De verbetering werd vooral opgemerkt bij tablets met een backlight en bij patienten met een gezichtsvermogen van 20/40. Werd er een lettertype van minstens 18 punten groot gebruikt, dan zouden er 42 woorden per minuut extra gelezen worden op de iPad.

Werd er een tablet zonder backlight gebruikt, zoals een Kindle, dan zouden lezers 12 woorden meer per minuut lezen. Volgens de onderzoekers zorgt de iPad voor grotere verbeteringen, omdat lezers makkelijk de letters kunnen onderscheiden van de achtergrond. Bij het verlies van gezichtsvermogen wordt het vaak moeilijker om contrast te onderscheiden, iets dat het opgelichte scherm van de iPad makkelijker maakt. Onderzoeksdeelnemers die de iPad gebruikten zeiden ook dat deze een stuk comfortabeler was om op te lezen.

De onderzoekers lieten 100 deelnemers op verschillende tablets lezen, om zo de verbeteringen in leessnelheid te meten. Bij het onderzoek werd specifiek gekeken naar de iPad en Kindle, met het idee dat de resultaten waarschijnlijk ook slaan op andere tablets met en zonder backlights. Kindle verkoopt inmiddels echter ook de Kindle Paperwhite, een e-booklezer met ingebouwde backlight.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

3 reacties

 1. Klopt inderdaad. Zelf zit ik met een gezichtsvermogen van ~20%, en boeken lees ik tegenwoordig bijna uitsluitend op de iPad.

  Eigenlijk zijn er wat mij betreft drie redenen waarom de iPad zo geschikt is: 1. De backlight zorgt ervoor dat je geen lamp boven je ‘boek’ hoeft te houden, en je kan niet met je hoofd voor de lichtbron hangen. 2. De aanpasbare lettergrootte. 3. Instelbare lettertypen. Het gekozen lettertype kan de leesbaarheid sterk beïnvloeden.

  De ingebouwde ebook-reader op de iPad is helaas nog een beetje gebrekkig. Zo kan je bijvoorbeeld de kaders om pagina’s niet instellen (of eigenlijk overrulen t.o.v. de instellingen van het boek), zodat 40% van je scherm vaak kader is, en je bij een groter lettertype nog maar 5 woorden per regel overhoudt. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve apps die het beter doen.

  Verder komt steeds meer materiaal beschikbaar in ePub-formaat, en er zijn aardig wat aanbieders die ook DRM-vrije content aanbieden.

 2. door Gerard Donders

  Hoi Stefan, ik zit met het zelfde als jij gebruik ook een ipad om te kunnen lezen, welke alternatieve apps bedoel je, kan ik eens kijken of dit beter gaat dan ibook.

 3. door Henk Duizer

  Voor mij als slechtziende met en zicht van 10/0 is de ipad geweldig. Voor teksten en foto’s maar ook bv een e-mail schrijven is de ipad een uitkomst. Er zijn verschillende mogelijkheden om de tekst voor mij leesbaar te maken maar ook de tekst laten uitspreken kan in veel gevallen een prima oplossing zijn. De ipad heeft voor mij heel veel mogelijk gemaakt op verschullende gebieden. Mijn complimenten aan de ontwikkelaars hiervan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.