Onderzoek: ‘Apple verdient 319 dollar aan verkochte iPhone 4S’

·

iPhone 4SOnderzoeksbureau Asymco neemt graag Apple onder de loep. Zo kwamen ze er eerder nog achter dat er meer iOS-appraten in 2011 waren verkocht dan er ooit Macs over de toonbank gingen en dat er meer uit de App Store dan uit iTunes was gedownload. Een nieuw onderzoek laat tot op de laatste dollar zien hoeveel het kost om een iPhone 4s te maken, in te pakken en te versturen. Hieruit blijkt dat Apple gemiddeld 319 dollar verdient aan iedere iPhone 4S.

Onderstaande grafiek splitst het productieproces van de iPhone op in verschillende categorieën. Hierdoor wordt duidelijk in beeld gebracht wat Apple vooraf aan een nieuwe iPhone kwijt is, wat de onderdelen kosten, hoeveel de verpakking kost en wat er allemaal bij het verzenden komt kijken. Van dit bedrag worden vervolgens onderzoeks- en administratiekosten afgetrokken, om de uiteindelijke winst te berekenen.

Het onderzoek van Asymco kan iets afwijken van de officiële cijfers: de gebruikte bedragen voor onderdelen zijn afkomstig van iSuppli, die deze baseert op de gemiddelde prijs voor de onderdelen aangetroffen in de iPhone 4S. De overige cijfers zijn gebaseerd op Asymco’s eigen bevindingen.

Asymco iPhone 4S

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

32 reacties

 1. door Mark

  Fijn om te weten, op een Mercedes verdient de fabrikant misschien ook wel 10.000€

 2. door Cees

  Lekker accuraat een extern bedrijf laten berekenen op de basis van aannamens(gokjes dus).
  Desalniettemin geloof ik wel dat Apple ontzettend veel verdient per iPhone.

 3. door huplahoi

  Het geheugen kost 50$… koop je een iPhone met dubbel geheugen dan komt er 100 euro bij….

 4. door Mathijs

  Lijkt me nogal kort door de bocht. Kan me niet voorstellen dat ze voor R&D per iPhone maar 11 dollar rekenen.

 5. door Stijnh

  Origineel geplaatst door Mathijs
  Lijkt me nogal kort door de bocht. Kan me niet voorstellen dat ze voor R&D per iPhone maar 11 dollar rekenen.

  Op de miljoenen iphones die verkocht zijn?

 6. door Admiraal Schuurtje

  Ik geloof zulke onderzoeken vrijwel nooit. Niemand weet namelijk wat Apple achter de schermen allemaal uitgeeft om tot hun unieke combinatie hard- en software te komen.

  Je kan er rustig vanuit gaan dat er voor elke iPhone honderd anderen zijn overwogen en nog eens twintig ook daadwerkelijk de prototypefase hebben bereikt.

  Apple staat er ook nog eens om bekend om achter de schermen áltijd te werken aan een alternatief. Zo hadden ze bij de introductie van de Mac met Intel processor al ruim drie jaar lang achter de schermen verschillende Macs met Intel processor die volledig ondersteund werden door een Intel OS X en ook iedere update volledig meedraaide.

  Dat is gewoon de hele reden waarom Apple zo marktbepalend is en waarom hun producten zo gewild zijn.

  Het is kortzichtig te denken dat die 319 ook daadwerkelijk winst is, als dat al een juist getal is.

 7. door ivo

  ik vind eigenlijk dat als mijn huidige iphone kapot is, dat ik voor +-300euro wel een nieuwe mag krijgen omdat ik al een keertje de R&D e.d. betaald heb ;)

 8. door nils

  ik mis toch wel: logistics (warehousing, transport, wholesaler en retailer).

  Daar blijft ook wel wat aanhangen….

  of kijk ik er overheen?

 9. door huplahoi

  Origineel geplaatst door ivo
  ik vind eigenlijk dat als mijn huidige iphone kapot is, dat ik voor +-300euro wel een nieuwe mag krijgen omdat ik al een keertje de R&D e.d. betaald heb

  :) :) :)
  en ontwikkelingskosten moeten ze ook niet meer aanrekenen hé!

 10. door ben

  $8 voor patentlicenties?

 11. door Tom

  Ja de iPhone is prijzig dat weet iedereen al, waarom zijn er dan nog mensen die verontwaardigde reacties plaatsen? Koop het niet dan heb jij er geen last van of koop het wel maar zeur er niet over… Wat kan mij het schelen als jullie het duur vinden? Als ik als klant tevreden ben met m’n product voor die prijs let me be…

  Sorry maar ik kan me nooit zo vinden in dit soort artikelen, het is vrij algemeen bekend dat Apple veel winst maakt op z’n producten, maar waarom moet dat toch elke keer weer even onderzocht worden? Waarom doen ze dit bij andere fabrikanten niet of zo weinig dat je er bijna nooit overleest?

 12. door Pim Brussee

  Zulke winst per Smartphone, daar droomt Samsung van!

 13. door Ton

  Als het om verzekeringen gaat noemen ze het een woekerpolis en komt het in Radar.

  Als Apple het doet is het knappe marketing.

  Ik noem het een i-Woeker-Phone

 14. door joedoekoe

  Waarom dat plaatje nou weer zo klein moet?! en, in wordpress kan je zelf besluiten of afbeeldingen linken naar een fullsize afbeelding (protip: niet doen als de afbeelding even groot is!)

  http://www.asymco.com/wp-content/uploads/2012/02/Screen-Shot-2012-02-26-at-2-26-7.50.41-PM1.png

 15. door Uncle Benz

  Origineel geplaatst door Mark
  Fijn om te weten, op een Mercedes verdient de fabrikant misschien ook wel 10.000€

  Hoorde ooit een keer dat een Mercedes 10.000 aan materiaal kost, dus haal dat maar van de aanschaf prijs af :)

  natuurlijk reken ik dan de innovatiekosten niet mee, puur ijzer, rubber en leer ;-)

 16. door Jeff

  En daarom krijg je ook binnen 5 minuten een nieuwe iPhone bij de Genius Bar als je iPhone kapot is (zoals ik zelf al twee keer heb mogen ervaren)!

 17. door Thibaut

  @Mark: Ja, op een auto van 50k, das een winstmarge van 20%, hier is dat al dik 50%

 18. door anoun

  Samsung dromen van zo een winst??denk dat samsung veel minder betaalt hoor voor de maak van de SGS2 !!! Ze maken alle onderdelen zelf zoals scherm processor enz …. Dus ;) onderschat samsung niet!

 19. door Hetty

  Voor de geïnteresseerde, bij general motors in België worden Opels geproduceerd, de gemiddeld auto die de fabriek verlaat levert rond de 500$ op!
  Mercedes maakt absoluut meer winst dan dat, ook procentueel gezien maar 10k op de gemiddelde Mercedes van 40k, echt niet..

  Terug naar de iphones.. ALS ze via Apple zelf verkocht worden.. In bv NL gaat al 19% Naar de pot van het bedrag wat jij betaald. De winkelier doet het ook niet voor niets.
  Zo zijn er tal van zaken en factoren die de zaak veranderen wanneer naar het totaalplaatje gekeken wordt..
  Sure, ze hebben een ontzettend hoge winstmarge, nu nog iets aan houding veranderen..

 20. door vp

  En hoeveel zal Leica verdienen aan hun Leica M9-P? Die zo’n slordige 5.999 Euro of $8.000 kost. Of de Leica NOCTILUX-M 50mm f/0.95 ASPH Lens, die je voor 8.499 Euro of $11.000 mag meenemen.

 21. door Rob Berghaan

  Dus……..

  We weten nu dat Apple erg gezonde winst maakt.

  Dus…….

  Ere wie ere toekomt!

 22. door Rob Berghaan

  Dus……..

  We weten nu dat Apple erg gezonde winst maakt.

  Ere wie ere toekomt!
  (mooi spul hé)

 23. door Zimmie

  Ja leuk maar de ontwikkelkosten zitten er niet bij. Die ontwikkelkosten lopen echt in de miljoenen.

 24. door Niels

  @huplahoi een dealer houdt uiteindelijk zo’n 2 procent marge op een nieuwe auto. en ik kan het weten want ik ben autoverkoper.

 25. door Gino

  ze vergeten een aantal dingen!

  – Service
  – Garanties (direct nieuw toestel niet moeilijk doen!)
  – Tal van licenties (meer dan alleen het de IP licenties )

  kortom zo lek als een mandje en nu de SGS 2 of een Samsung tv met hun prijs afspraken lach nu al de ballen uit mn broek!

 26. door Pistache

  Ik werkte voor een internationaal bedrijf waar we een bepaald product verkochten aan 400-500 euro terwijl de productiekosten maar 40 euro was… We maakten dan over ongeveer 90% “Amerikaanse winstmarge”

 27. door Stef

  Niet te filmen.

  Zelfs als een bedrijf woekerwinsten maakt, blijven de fanboys in hun handen klappen. Het mag dan wel ‘zakelijk’ als handig worden gezien om alle tussenliggende schakels uit te schakelen (Importeurs/agenten) en de marge’s voor retailer absurd laag te houden, maar als die winst vervolgens eenrichtingsverkeer is, krijg je dat een consument relatief te veel betaald en het bedrijf relatief te veel opstrijkt, terwijl de kruimels er om heen niet genoeg zijn om gezond van te leven. Geld kan maar een keer worden uitgegeven door die consument en dus gaat het niet naar anderen. Plus dat dat bedrijf veels te machtig wordt en die macht gaat aanwenden om zo veel mogelijk een vorm van monopolie te creëren, zoals M$ dat ook trachtte rond de eeuwwisseling en Apple dat nu poogt. Uiteindelijk leidt dat allemaal vooral tot stilstand en eentonigheid.

 28. door Gino

  @stef:

  ik denk dat laatste stukje overmacht eerder gericht is aan android… Geef het gratis weg bij een telefoon ;) vs. Krijg het gratis bij een muis.

 29. door Rolf

  Volgens mij vergeten ze ook ontwikkelingskosten te rekenen in dit model (wat over het algemeen een vrij groot bedrag is). Er staat wel kosten aan ontwikkelaars maar de investeringen die ze zelf hebben moeten doen voordat er uberhaubt 1 iphone 4s op de markt kwam staat er niet bij.

  Maar goed het is wel grappig om eens zo’n overzicht te zien.

 30. door sally

  Origineel geplaatst door Mark
  Fijn om te weten, op een Mercedes verdient de fabrikant misschien ook wel 10.000€

  Dat waag ik te betwijfelen: zie http://www.autoblog.nl/archive/2011/10/27/newsflash-daimler-maakt-meer-winst-dan-ford.

 31. door Runaque

  Jaren geleden heeft een gelijkaardig “onderzoek” zogezegd aangetoond dat Sony de PlayStation 3 met verlies verkocht en hoopte winst te maken via de verkoop van videogames. Maar niet iedereen kocht destijds een PS3 voor te gamen, er zijn mensen die hem destijds kochten omdat hij ook de goedkoopste BluRay speler op de markt was en dus nooit gebruikt zouden worden voor games.
  Dus ik geloof zulke berekeningen nooit van zulke onderzoeksbureaus of wat dat soort bedrijven zich ook mag noemen, het lijkt wel of ze redenen zoeken om zichzelf bezig te kunnen houden.

 32. door Lars

  @huplahoi:
  er komt geen tweede 16 gb module maar een even grote module met meer capaciteit
  en dat maakt het duurder

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.