Reacties voor: Zijn opnames van een concert onmogelijk op de volgende iPhone?

Een nieuw patent van Apple wijst op infrarood-signalen die de Camera van de iPhone of iPod touch van buiten kunnen beïnvloeden. Zo kan de iPhone dienen als tourgids door een stad.
Bart Breij -

Reacties: 53 reacties

  1. wat een onzin, ik wil gewoon filmen wat ik filmen wil

  2. Als ze dit echt willen gaan doen, stap ik over. Apple begint steeds dictatorialer te worden door mij keuzes af te pakken.

  3. Dat zou voor concerten juist verschrikkelijk dom zijn. Ik (en veel andere mensen waarschijnlijk ook wel) ben al bij veel concerten ed. geweest van artiesten waarvan ik eerst opnamen op Youtube zag en zo interesse kreeg.

    Haal dat weg en je hebt minder fans. Slim hoor 🙂

  4. Zal vast met een Jailbreak, makkelijk te omzeilen zijn

  5. En dan komt er een cydia tweak waarbij je dit kunt uitschakelen…
    (voor die concert-sugestie althans)

  6. Origineel geplaatst door Maurits
    En dan komt er een cydia tweak waarbij je dit kunt uitschakelen… (voor die concert-sugestie althans)

    +1

    Ervan uitgaande dat de nieuwe iPhone gejailbreakt kan worden…

  7. Jemig, dit is echt het toppunt van BIg Brother zeg, mag ik niet eens herinneringen en gebeurtenissen vastleggen die ik zelf meemaak, alsof die mic zo goed is of kan worden dat een opname ook echt goed wordt is ver te zoeken, en alsof je ook ooit echt wat degelijks zult zien door een 2cm dia camera….

  8. Wat probeert Apple hier te bereiken? Ik heb zat camera’s hier liggen waarmee ik dingen kan opnemen. Door de iPhone te blokkeren voor concertopnames loop je een enorme doelgroep mis. Bij bioscoopvoorstellingen kan ik het me voorstellen, maar een concert is een gelegenheid waar je kan genieten van je favoriete band en videos hiervan vastleggen is dan ook een leuke herinnering. Dit slaat niet aan en ik denk ook niet dat dit door zal gaan.

  9. Wat heeft apple hieraan?

  10. En wat als er wel mag gefilmd worden bij een concert? Apple begint echt op mijn systeem te werken met hun alsmaar strenger wordend beleid. Moet men daarvoor 600-700 euro betalen voor een toestel waar je bijna niks mee mag en of kan? De aftakeling bij Apple is duidelijk begonnen. De “rebel” filosofie van pakweg 15 jaar geleden is wel heel ver te zoeken tegenwoordig bij Apple. Apple wordt erger dan Microsoft.

    Wat wordt het volgende: Apple verbiedt telefoneren na middernacht, ozfo?

    Apple maakt zichzelf alleen maar belachelijker!!!

  11. Zo krijg je wel een hoop platenlabels en andere organisaties aan jouw kant.

    Dat heeft apple eraan.

  12. @nick: Dan worden er geen signalen uitgezonden en kun je dus gewoon filmen, natuurlijk. Voor concerten lijkt me dit inderdaad niet zo ideaal, ‘t wordt al een beter idee in bijvoorbeeld een bioscoop? Geen camrips meer met je telefoon. In ieder geval wel een interessant idee.

    Makes me wonder of je niet sowiso een soort ‘licht’ (ipv signaal zoals hier) kunt uitstralen waar camerasensors last van hebben, maar je ogen niet.

  13. Het gaat om een octrooi. Ten eerste is het niet nieuw, ten tweede is het nog niet in gebruik, ten derde komt het misschien wel nooit in gebruik!

  14. Waarom zou Apple in hemelsnaam iets in z’n iPhone bouwen waardoor hij een flink stuk minder aantrekkelijk word?
    Ik zit al te twijfelen of ik doorga met Apple ( belachelijk duur, als de nieuwe niet te jailbreaken is heb je er ook bijna niks aan, waarschijnlijk nauwelijks een echte vooruitgang bij de volgende iPhone enz enz )
    Wat mij betreft hangt het helemaal van maandag af of ik bij Apple blijf.
    Mocht het een slappe update worden, hou de vraag/ aanbod in de gaten voor een iPhone 4 met Vapor AR 15-V case 🙂

  15. @nick: Dan hangt er simpelweg geen IR-zender in de buurt en kun je prima filmen.

    Direct heeft Apple er niet zo veel aan (Big Brother is ook een beetje een scheve vergelijking omdat Apple uiteindelijk niet degene zou zijn die dingen blokkeert), maar ze kunnen hiermee wel de muziek en filmindustrie ‘pleasen’ door hun de mogelijkheid te geven stoorzenders te plaatsen waar ze dat willen.

    Overigens gaan de reacties wel weer erg ver op de zaken vooruit, want alleen een patent hebben betekent nog niet dat het er daadwerkelijk komt en zo ja op relatief korte termijn.

  16. Je ziet een setting “Receive IR”, als je die uit zou zetten ontvang je geen IR-signalen, waardoor het filmen mogelijk blijft? Of ontvangt hij de signalen dan stiekem toch wel?

  17. Zelf infrarood uitzenden lijkt me ook wel leuk om vb een televisietoestel te bedienen.
    En extra info over een schilderij klinkt leuk maar denk niet dat er potentieel in zit. Extra kosten om de zenders te plaatsen in een museum. Het is zo precies van je staat naar een schilderij te kijken met een bordje naast met daarop info over het schilderij. Afsluitend met de tekst wil je meer info, koop dan een iPhone.
    Ik zou liever willen dat Apple de basic zaken in hun dure gsm begint te zetten. Elke gsm heeft tegenwoordig wel een FM transmitter ingebouwd. Ik kan nog altijd niet standaard een week kalender zien. Wanneer ik graden Celsius wil typen weet ik niet hoe ik dat bolletje moet typen want dat staat niet op mijn toetsenbord.
    Hopelijk krijgt iOS5.0 nu een mogelijkheid om iets op je Homescreen te plaatsen zoals je kalender met afspraken. Ook graag meer app’s in een map kunnen plaatsen. De camera app van Apple is ook enorm basic. Je kan niet standaard zoals bij andere gsm’s vb zwart wit beeld kiezen, of andere effecten. Ook geen timer dat er vb een foto wordt genomen binnen 10s. Verder worden alle foto’s slordig in een fotoroll bewaard. Video en foto’s door elkaar. Het zou tof zijn dat je net zoals bij de App’s mappen kan maken je dit ook kunt bij je foto’s en video’s. Zo kan je al de foto’s ordenen vb van een verjaardagsfeestje in het weekend. Foto’s van vb mooie auto’s je gezien hebt. Nu moet je eerst de foto’s op je PC eraf halen. Daar een map maken en ze terug op je iPhone zetten. Dan laat ik ze liever op de PC staan.

  18. Apple vraag constant gekke patenten aan waar ze niet altijd iets mee doen.

    Stel in de toekomst wordt het wettelijk verplicht om in camera’s zo een infrarood systeem te bouwen om de (muziek)/film industrie te beschermen van piraterij. Dan staat apple daar met zijn patent en kan al de rest bij apple betalen om het te mogen gebruiken.

    Tactische zet!

  19. Heel veel nut heeft dit niet. Een iPhone heeft niet zo’n goede kwaliteit microfoon waarmee je een concert zou kunnen opnemen en hier later naar terug luisteren. Je zou dan ontzettend veel ruis en dergelijken horen. Een stukje van een concert opnemen is alleen goed voor de promotie van het concert zelf voor op bijv YouTube of gewoon leuk om met vrienden te delen op Twitter.

    @Marnick: Het bolletje bij graden celsius kun je typen door op je iPhone toetsenbord linksonderin op 123 te klikken en vervolgens houd je de nul ingedrukt.

  20. Apple heeft niet zomaar die platenlabels gekregen voor iCloud. Dit is allemaal bijkomende zaak. Die maatschappijen willen zien dat Apple ook iets doet om auteursrecht schending tegen te gaan. Dan krijg je dit ervoor terug.

  21. wat een hoop kleuter reacties 🙂

    ik kan me voorstellen dat het niet zozeer voor concerten is, maar meer voor media events die besloten zijn e.d.
    het is duidelijk een mogelijkheid om rechthebbende tevreden te houden.

    en als je goed leest zijn er ook positieve gebruiksmogelijkheden om juist extra informatie of beeldmateriaal te kunnen ontvangen. i.p.v. je mobiel op een blokjes vorm te moeten richten.

  22. Lijkt me best handig hoor,
    Bijvoorbeerld, tv bedienen met die techniek van infrarood
    Maar dat je een concert niet mag filmen is overdreven,
    Komt dan vast wel een tweak voor 🙂

  23. Laat je niet zo op de kast jagen door Apple. Als je om een stel patenten twijfelt om meer producten van dat merk te kopen ipv eerst de nieuwe producten en software af te wachten ben je niet goed wijs.

  24. Buiten dat is de techniek wel erg slim en kan het voor Apple geen kwaad om het te patenteren. Bedrijven die hier een markt in zien kunnen dan mooi licentiekosten betalen.

  25. Origineel geplaatst door Nickdgraaf
    Heel veel nut heeft dit niet. Een iPhone heeft niet zo’n goede kwaliteit microfoon waarmee je een concert zou kunnen opnemen en hier later naar terug luisteren. Je zou dan ontzettend veel ruis en dergelijken horen. Een stukje van een concert opnemen is alleen goed voor de promotie van het concert zelf voor op bijv YouTube of gewoon leuk om met vrienden te delen op Twitter.@Marnick: Het bolletje bij graden celsius kun je typen door op je iPhone toetsenbord linksonderin op 123 te klikken en vervolgens houd je de nul ingedrukt.

    Jou foto is dat springsteen bij pinkpop????
    Maar slaat natuurlijk nergens op kan je ook niet ff een stukje uploaden waar dan ook om te delen met vrienden!!!
    Hoop toch echt duidelijkheid te krijgen over een eventueel nieuwe iphone want als ze niet met de concurrentie meegaan ga ik dat wel!!!
    Scherm wordt gewoon te klein en de capaciteiten ook!!
    Dus hopelijk brengen ze maandag iets moois mee anders ben ik apple af zeg maar!!!

  26. Iedere artiest die een beetje nadenkt is hier tegen. Ik maakte zelf es een filmpje bij een concert en de youtube-versie stond een paar dagen later op de website van de bewuste artiest. Zoals muziekbaas Niels Aalberts (de ex-manager van kyteman) altijd zegt: “Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen.”

  27. Crap, my iphone is goed in filming the latest films or concerts , would be uncool if apple blocks this, lucky jailbreakers will probably have a tweak to block this new apple function , or its iphone at home , android at the concert

  28. In eerste instantie vind ik het een belachelijk stukje techniek om dit te blokken. Zoals gezegd heeft het voordelen voor bepaalde band die er fans bij krijgen door de verspreiding van hun materiaal via YouTube.
    Echter zijn er ook artiesten die zich heel erg inzetten voor de bescherming van hun auteursrecht. Er zijn concerten die bij binnenkomst al aangeven dat er niet gefilmd mag worden. Het zou wel een sterk staaltje techniek zijn als er een mogelijkheid zou zijn dat je bij een concert een bepaald signaal uitzendt dat de iPhone oppikt en dat filmen blokkeert binnen een kleine straal. Hier zou dan niks op tegen zijn aangezien filmen dan tegen de wens/eis van een bepaalde artiest ingaat (waar je fan van zou zijn als je bij het concert bent).

  29. Ik zou het een zegen vinden als telefoons totaal verboden zouden worden bij concerten. Want tenzij je op de eerste rij staat, kijk je tegenwoordig de hele tijd tegen een zee van displays aan.

  30. Big(?) Apple is watching you!

    I warned you.

  31. @geenJan: 2 redenen:

    1. Het kan ook voor andere dingen gebruikt worden zoals het voorbeeld van extra informatie als je iets bekijkt

    2. Voor een beter relatie met platen- en filmmaatschappijen. Die houden er namelijk niet van als je een concert filmt (al denk ik dat het wel goed is voor de publiciteit), of een film in de bioscoop filmt

    Laten we eerst maar eens afwachten of deze techniek in de iPhone komt en hoe lang het duurt. En daarna is het nog maar de vraag in hoeverre het wordt toegepast en waarvoor.

  32. Wat een gedoe weer..

    Kom op zeg, ga je naar een concert om te genieten of om naar het schermpje van je iPhone te kijken wat je opneemt? Koop dan meteen een dvd van het concert..

  33. Kansloze actie. Hoe willen ze die IR-ontvangers gaan gebruiken als de user een cover over zijn iphone heeft?

    Kwestie van de sensoren afplakken en je kunt gewoon filmen.

  34. Origineel geplaatst door Stijn
    Kansloze actie. Hoe willen ze die IR-ontvangers gaan gebruiken als de user een cover over zijn iphone heeft? Kwestie van de sensoren afplakken en je kunt gewoon filmen.

    Inderdaad IR is wat dat betreft een achterhaalde techniek.

  35. De multimedia-mafia zal hier erg blij mee zijn. De consument niet, die wil dat niet. Apple uiteindelijk ook niet, want de consument zal kiezen voor smartphones zonder deze “extra functionaliteit”. Tenzij je het zonder jailbreak volledig kunt uitschakelen. Maar ik vrees dat de getoonde uitschakelknop alleen voor bepaalde content werkt en dús niet voor die concerten!

  36. Blablabla wat er allemaal mee mogelijk zou zijn…
    Punt is, dat Apple weer iets wil gaan invoeren waardoor het gebruikers nog meer beperkt worden in het vrij gebruik van de door hen duur betaalde foon.

    Lange leve de jailbreaks. Dit wordt steeds letterlijker.

  37. Phuh.. Wat is de volgende stap?
    Geen foto’s meer bewerken wegens discriminatie?

  38. @Nejra: Is het Apple of degene die een Ir-zender plaatst om opnames te voorkomen die bepaalt dat je niet mag filmen?

  39. Origineel geplaatst door Jordy
    @Nejra: Is het Apple of degene die een Ir-zender plaatst om opnames te voorkomen die bepaalt dat je niet mag filmen?

    Het zijn idd de concert-/platenmaatschappij o.i.d. die daar voor kiezen, maar Apple is degene die het mogelijk maakt / gaat maken.

    Dit zou ook misbruikt kunnen worden, neem voor de grap een IR-transmitter mee naar het park, kan je mensen dwarszitten die aan ‘t filmen zijn.

  40. Net zo erg als Sony, Allemaal goed klagen bij Apple dan komt dat er niet.

  41. Is niemand opgevallen dat de, blijkbaar door Apple, getekende iPhone er niet zo uit ziet als één van de huidig bestaande modellen? Groter scherm, extra randje….

    Hint voor het uiterlijk de volgende generatie iPhone? Of hebben ze geoon een slechte tekenaar indienst?

  42. Bla bla bla bla
    Dr is n patent ingediend, da’s een idee vastleggen zodat niemand anders dit zonder apple toegepast kan worden.
    Als samsung bijv. volgend jaar zoiets wil gaan maken, kenne ze weer lekker advocaatje peste naar elkaar.
    Tis gewoon een race wie als eerste het idee laat vastleggen. Bij apple komen ze nu al ruimte te kort in een iphone.
    De ir is toch al passé? Als afstand bediening voor de tv, k heb een philips prfrnogwa die bedien ik nu al met mn iphone en philipsapp

  43. Leuke club, Apple.

  44. wat een onzin is dit zeg… sooowwww gaan ze me camera blokkeren jaa dacht het niet… op te lossen met in app aankopen zeker 😉
    waar zijn ze toch mee bezig…

  45. Tuurlijk, nou weer infrarood. Is die batterij samen met wifi, bluetooth en GPS helemaal in 5 minuten leeg.

  46. Infrarood ontvanger afplakken en klaar is Kees 🙂

  47. Ach Apple kan dit patent ook gebruiken om een bedrijf de grond in te procederen als iemand anders het “na”maakt.

    Ze zitten zelf diep in de muziek distributie business, en weten ook wel dat concerten de manier zijn voor artiesten en labels om geld te verdienen. Het is ook niet echt nuttig om je als (rijke..) minderheid in de telefonie markt te gaan mengen in de privé sfeer van de gebruiker. Anders lopen de fans binnenkort allemaal met telefoons en camera’s rond die de onzin niet hebben.

    Als ze het al echt gaan toepassen dan zal het wel zijn om je naar de professionele opnames in de iTunes Store te verwijzen. Bijvoorbeeld in combinatie met herkenning van de watermerken in opnames uit bioscopen. Augmented Reality, dat is het helemaal heh.

  48. Misschien gaat het een beetje ver om het filmen van een concert te verbieden, maar denk eens hoe handig dit zou kunnen zijn op bijvoorbeeld scholen.
    Scholen zitten momenteel met het probleem dat alle denkbare apparaten tegenwoordig een camera hebben, er belanden dan ook genoeg filmpjes van medeleerlingen en docenten op het internet…
    Als scholen met deze techniek de cameras van deze apparaten zouden kunnen uitschakelen zou dat natuurlijk altijd een stap in de goede richting zijn.

  49. Origineel geplaatst door Ed
    Infrarood ontvanger afplakken en klaar is Kees

    En als ze die gewoon in de camera integreren???? LOL

    Probeer het nu maar eens.. De camera van een iPhone 4 ‘ziet’ wel infrarood (de front camera beter dan de back). (Hou maar een afstandsbediening voor de camera, in video mode, en druk op een knopje). Dat kunnen de Mac’s ook al een tijdje. Erg handig om te kijken of de batterijen van de afstandsbediening leeg zijn 😉

    Tja en als je die dan gaat afplakken, kun je ook niks filmen… Problem solved! LOL

  50. ZOu er heel blij mee zijn, al die camera’s altijd de lucht in bij concerten, vreselijk, het is gewoon geen gezicht en irritant. Bovendien schend je gewoon de auteursrechten van de artiesten, zeker als je het ook nog een openbaar maakt. Je mocht vroeger niet voor niets ook geen opnamen maken, fotograferen etc. Ook idd voor het filmen in bioscopen ideaal, prima plan

  51. Geweldig idee. Zeer goeie manier van informatievoorziening. De meeste reacties op dit forum zijn negatief omdat er niet wordt gekeken naar de mogelijkheden maar naar de beperkingen. Denken jullie nou echt dat apple een patent aanvraagt voor beperkingen. Sjonnies….

  52. @nick: Let wel dat de producent zelf die infrarood-apparaten op dient te hangen/neer te zetten.
    Stel dat een band wil dat er wel gefilmd wordt, wordt dat gewoon niet neergezet. Makkelijk zat!

  53. Heb t gehad met Apple. In Juli maar een HTC halen. Alle vrijheid, en laten we eerlijk wezen, de app store van Apple zit alleen nog maar vol met bullshit apps.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.