Wat koopt Apple met de overname van Beats Electronics?

Apple heeft de overname van Beats Electronics bevestigd. Maar wat koopt Apple precies? We keken naar het bedrijf, de producten en de oprichters.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

beats-geel
Het hing al enkele weken in de lucht, maar nu heeft Apple de overname van Beats Electronics dan ook zelf aangekondigd. Beats Electronics is natuurlijk vooral bekend vanwege de kenmerkende koptelefoons, die volgens critici te prijzig zijn. Maar wat koopt Apple eigenlijk precies? Een goed moment om eens te kijken naar de geschiedenis van het bedrijf, de producten die verkocht worden en de achtergrond van de beide oprichters, Dr. Dre en Jimmy Iovine, die dankzij hun jarenlange ervaring hun sporen in de entertainmentindustrie ruimschoots verdiend hebben.

Wat is Beats Electronics?

BeatsBeats Electronics is in 2006 opgericht door platenbaas Jimmy Iovine en de bekende rapartiest en producer Dr. Dre, die eigenlijk André Romelle Young heet. Dr. Dre en Iovine waren niet tevreden over de koptelefoons die destijds verkrijgbaar waren. Ze wilden een nieuw soort koptelefoon op de markt brengen waarmee consumenten dezelfde muzikale beleving ervaren als de artiesten en producers in professionele opnamestudio’s. Een ambitieuze doelstelling. De naam van boegbeeld Dr. Dre werd aan de koptelefoons verbonden en dat zorgde ervoor dat een nieuw statussymbool was geboren: Beats by Dr. Dre. Vergelijkbaar met de witte oordopjes van de iPod, die je ook al snel na de introductie van de eerste iPod op elke straathoek tegenkwam.

Jimmy Iovine over de missie van Beats Electronics:

“De missie die Dre en ik voor Beats gesteld hebben was om eersteklas audio te introduceren bij een generatie die nog nooit de emotie van muziek gehoord hadden zoals die bedoeld was door de artiesten omdat er ondermaatse oorknoppen en pc’s werden gebruikt”

Lees ook:

Niet alleen koptelefoons
Beats by Dr Dre Urbeats oordopjesInmiddels verkoopt Beats zes verschillende koptelefoons in prijscategorieën variërend van 170 tot 300 euro, verschillende in-ear oordopjes en draagbare speakers, die ook in de Apple Stores verkocht worden. Naast personal audio, werkt Beats ook samen met andere fabrikanten. Laptopmaker HP integreerde speakers onder de noemer BeatsAudio in zijn Envy-lijn laptops en smartphonefabrikant HTC deed hetzelfde met speciale software en leverde Beats-oordopjes bij zijn toestellen. Ook wordt er samengewerkt met autofabrikanten Chrysler en Dodge voor Beats-audiosystemen. Vooral bij de koptelefoons ligt de nadruk op de bass. Het accessoire heeft inmiddels een grote schare fans verworven, maar is ook zeker niet bij iedereen even geliefd. Mede vanwege de tegenvallende geluidskwaliteit, menen critici. Interessant detail is dat het ontwerp van de Beats-producten door een extern ontwerpbureau wordt gedaan, opgericht door voormalig Apple-medewerkers.

Een belangrijke reden voor het succes van Beats wordt toegeschreven aan de marketing: de koptelefoons doken op in vele videoclips van hip-hopartiesten en ook pop-artiesten werden er graag mee gezien. Tot 2012 was Beats Electronics voor het merendeel in handen van de Taiwanese smartphonefabrikant HTC, die het aandeel daarna geleidelijk terugbracht naar nul. Vanaf 2008 lag de productie van de accessoires in handen van het Amerikaanse Monster Cable. Sinds 2012 fabriceert Beats Electronics haar producten helemaal zelf.

Beats Music
Begin 2014 werd de streaming-muziekdienst Beats Music gelanceerd, vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. Die biedt, net als Spotify, toegang tot zo’n 20 miljoen muzieknummers. In tegenstelling tot Spotify en Apple’s iTunes Radio, kiest Beats Music ervoor om gebruikers geen reclame aan te bieden; men werkt samen met verschillende telecomproviders in de Verenigde Staten die de dienst in combinatie met een abonnement aanbieden. Beats Music komt voort uit de van oorsprong Amerikaanse streaming-muziekdienst MOG, die daarnaast alleen in Australië beschikbaar is. MOG is begonnen als sociaal netwerk en blognetwerk met als thema muziek. In 2012 kocht Beats Electronics de streaming-muziekdienst van MOG voor een bedrag tussen de 14 en 16 miljoen dollar en maakte bekend dat de dienst zijn deuren zou sluiten. Aanvankelijk in april, later uitgesteld naar eind mei dit jaar. Beats Music heeft apps voor iOS, Android, Windows Phone en werkt ook in de browser. Volgens Bloomberg had de dienst op 20 maart 2014 al een half miljoen betalende abonnees in de Verenigde Staten.

Beats Music

Groot marktaandeel
Beats Electronics is een privaat bedrijf en niet beursgenoteerd en is daardoor niet verplicht om omzet- en verkoopcijfers bekend te maken. Officiële cijfers zijn er dan ook niet. Volgens bronnen van Fast Company lag het bedrijf vorig jaar juli (recentere cijfers zijn er niet) op koers om een omzet van 1,4 miljard dollar te behalen. Sindsdien zouden er zo’n 15 tot 20 miljoen exemplaren zijn verkocht, waaronder koptelefoons en speakers. Afgelopen jaar bleek uit gegevens van marktonderzoeker NPD al dat de koptelefoonfabrikant in de Verenigde Staten een marktaandeel van meer dan 60 procent heeft onder koptelefoons in de prijscategorie boven de 100 dollar. In 2012 bezat Beats Electronics “51 procent van de markt in hoofdtelefoons, die naar schatting 1 miljard dollar waard is”, zo valt te lezen op de Nederlandse site van Beats.

Wie zijn Dr. Dre en Jimmy Iovine?

beats-iovine-dr-dreAndré Romelle Young, bij iedereen beter bekend onder zijn artiestennaam Dr. Dre, is de oprichter en huidig CEO van Beats Electronics en zijn eigen platenlabel Aftermath Entertainment. Naast zijn eigen werk als hip-hopartiest heeft Dr. Dre een belangrijke rol gespeeld in de carrières van vele andere artiesten uit de hip-hop scene, zoals Snoop Dogg, Eminem en 50 Cent, voor wie hij ook vele albums produceerde. Hij wordt gezien als een sleutelfiguur die verantwoordelijk is voor de populariteit van West Coast G-funk, een bepaalde stroming in de hip-hop die zich kenmerkt door synthesizers en een trage maar heftige beat. Ook speelde hij rollen in films als The Wash en Training Day. In 2014 werd Dr. Dre door Forbes Magazine nog uitgeroepen tot de op twee na rijkste persoon uit de hip-hop scene met een nettovermogen van 550 miljoen dollar.

jimmy-iovine-vierkantJimmy Iovine is mede-oprichter van Beats Electronics en voorzitter van platenmaatschappij Interscope Geffen A&M, waar grote artiesten als Maroon 5, Lana Del Rey en Lady Gaga bij aangesloten zijn. Hij begon zijn carrière als schoonmaker bij een opnamestudio. Sinds zijn latere rol als technicus, en later producer, is hij betrokken geweest bij de productie van meer dan 250 albums, variërend van John Lennon en Bruce Springsteen tot U2 en de Dire Straits. Ook was hij mede-producent van 8 Mile, de met een Academy Award bekroonde film over het leven van een jonge blanke rapper vertolkt door Eminem. Van 2011 tot 2013 was hij coach bij de talentenjacht American Idol.

Waarom Beats?

Apple zou volgens insiders niet zozeer interesse hebben in de accessoires van Beats en de streaming-muziekdienst, maar zijn zinnen vooral op de beide oprichters gezet hebben. Iovine wordt gezien als iemand die het klappen van de zweep in de keiharde entertainmentbranche kent en ook de juiste connecties heeft waarmee nieuwe producten een succes kunnen worden. Ze spreken bovendien een jonge en modebewuste doelgroep aan. Veel kenners verwachten dat ze mede daarom zo interessant voor Apple zijn. Apple zou met de beide iconen nieuwe kansen in de muziekindustrie kunnen aanboren – en misschien zelfs nog breder. Zeker nu Apple’s eigen muziekdienst iTunes Radio maar moeilijk van de grond lijkt te komen, de iWatch steeds concreter wordt en Apple’s televisieplannen steeds meer vorm beginnen te krijgen. Apple verkoopt al verschillende producten van Beats in de Apple Store en bovendien zijn de beide iconen ook geen onbekenden voor Apple. Van Iovine is bekend dat hij goed bevriend was met Apple-oprichter Steve Jobs.

Openingsafbeelding: Kārlis Dambrāns (Flickr Creative Commons)

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 mei 2014 om 8:40
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.