Opinie: Waarom de iPhone geen USB-C-aansluiting heeft (en liever ook niet moet krijgen)

Gaat Apple voor de iPhone ooit overstappen op USB-C, de nieuwe standaardpoort voor Android-toestellen? Die kans is nog steeds niet zo groot.

HTC kondigde vorige week nieuwe toestellen aan. In navolging van Apple besloten ze ook de koptelefoonaansluiting te schrappen. Maar wat ons vooral opviel was de forse USB-C-aansluiting op deze nieuwe toestellen, die bedoeld is voor het aansluiten van oplaadkabels en oordopjes. Dat riep bij ons meteen de vraag op: hoe staat het er eigenlijk voor bij Apple? Waarom heeft de iPhone nog geen USB-C-aansluiting en moeten we dat eigenlijk wel willen?


HTC USB-C-aansluiting op HTC U Ultra.

Bijna een jaar geleden schreven we ook al dat de iPhone voorlopig geen USB-C-poort zal krijgen. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er heel wat veranderd. Apple is bij de MacBook Pro volledig overgestapt op USB-C-poorten, Samsung is ondertussen ook overstag (met de Galaxy Note 7) en er zijn steeds meer smartphonefabrikanten die voor USB-C-only kiezen, waarbij je voor het aansluiten van oordopjes bent aangewezen op USB-C (of Bluetooth).

In 2012 was er nog geen USB-C

Waarom Apple ooit gekozen heeft voor de Lightning-aansluiting is makkelijk te beantwoorden: toen de iPhone 5 in 2012 op de markt kwam bestond USB-C nog niet. De specificaties voor USB-C werden pas twee jaar later vastgelegd. Het zou de ontwikkeling van de iPhone jaren hebben vertraagd als Apple had moeten wachten op het USB Implementers Forum.

Daarnaast speelt mee dat Apple met Lightning veel meer controle heeft over de accessoires die je kunt aansluiten, dankzij in eigen beheer ontwikkelde chips. Apple had natuurlijk kunnen kiezen voor mini-USB of micro-USB, maar ontwikkelde zelf iets. Achteraf is het maar goed dat Apple niet is overgestapt op een USB-variant uit die tijd, want het zou maar een tijdelijke oplossing zijn geweest. Steeds meer Android-toestelmakers stappen nu over naar de nieuwere variant USB-C. Met Lightning ontwikkelde Apple een aansluiting waar ze jarenlang mee vooruit kunnen, zonder afhankelijk te zijn van externe partijen.

De enige partij die Apple nog dwars kan zitten is de Europese Commissie. Die wil vanaf 2017 (dit jaar dus) een universele aansluiting voor telefoons invoeren. In 2009 schaarde Apple zich al achter een dergelijk voorstel, maar besluitvorming ging zo langzaam dat de destijds gekozen oplossing (micro-USB) inmiddels alweer achterhaald is. Bovendien was lange tijd onduidelijk of fabrikanten de aansluiting zelf moeten aanpassen, of een adapter mogen meeleveren.

Volgende iPhone met USB-C? Nou nee…
De kans is niet zo groot dat Apple bij de iPhone vrijwillig overstapt naar USB-C, tenzij ze daartoe worden gedwongen. De Lightning-aansluiting die ze zelf hebben ontwikkeld is symmetrisch, digitaal, aanpasbaar aan nieuwe standaarden en klein genoeg om heel dunne iPhones te maken. USB-C-aansluitingen zijn fysiek groter, zoals bij de HTC-smartphones te zien is. Apple kan Lightning aanpassen voor nieuwe functies, zonder op het USB Implementers Forum te hoeven wachten. Apple heeft 10 jaar met de 30-pins adapter gedaan en kan nog makkelijk tot 2022 door met de Lightning-aansluiting. Misschien wel langer, als ze niet door wetgeving worden gedwongen om iets anders te doen.

Dat Apple bij de MacBooks heeft gekozen voor USB-C wil niet zeggen dat het ook de standaard wordt op de iPhone. Bij MacBooks spelen heel andere overwegingen. Er is bijvoorbeeld ruimte voor 4 poorten, die fysiek ook iets groter mogen zijn. Apple werkte mee aan het ontwikkelen van USB-C en ze zouden ook kunnen meewerken aan een kleinere variant van USB-C voor mobiele apparaten, maar het blijft voor Apple voorlopig aantrekkelijker om vast te houden aan Lightning. Lightning is zo gangbaar geworden, ook voor externe fabrikanten van accessoires, dat Apple’s keuze eigenlijk voor niemand problemen oplevert.

Bekijk ook

Waarom de iPhone voorlopig geen USB-C-poort krijgt

USB-C heeft veel voordelen, maar Apple zal het voorlopig niet gebruiken in de iPhone. In dit artikel lees je waarom.

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.