Waarom de afgeronde knoppen van iOS 5 prettiger zijn

· Gonny van der Zwaag

afgeronde-knoppenHet is misschien een kwestie van smaak: sommige mensen vinden de ronde instellingsknoppen van iOS 5 mooier, anderen vinden het een onnodige ‘verbetering’. Toch valt er wetenschappelijk te bewijzen dat de ronde knoppen tóch prettiger voor onze ogen zijn. Ze zijn namelijk makkelijker te verwerken door onze hersenen. Het menselijk oog blijkt namelijk cirkels makkelijker te herkennen dan vierkante en rechthoekige vlakken.

Ook is het zo dat afgeronde hoeken de focus richten op de binnenkant. Moet je binnenkort een presentatie houden, dan is het daarom aan te raden om je belangrijkste argumenten in een cirkel te zetten. Ook kun je verbindingslijntjes in een schema het best afgeronde hoeken geven. Rechthoekige vlakken richten de aandacht juist op de buitenkant.

Of ze mooier zijn of niet, is nog steeds een kwestie van smaak. Maar probeer het eens uit bij onderstaande afbeeldingen: moet je bij de rechthoekige knoppen langer nadenken om te ‘snappen’ of de knoppen aan of uit staan? Volgens de theorie zou dat wel het geval moeten zijn. Heb je toch een rechthoekig vlak nodig, dan kun je het beste een vlak met afgeronde hoeken maken.

iosround

Via: Gizmodo

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.