Deze 11 verwachtingen kwamen niet uit op WWDC 2016

Apple heeft tijdens WWDC 2016 veel nieuwe functies aangekondigd, maar er waren ook dingen die Apple niet genoemd heeft. Wij hebben er 11 op een rijtje gezet.

iOS 10 functies

Apple’s aankondigingen op WWDC 2016 waren nauwelijks bij te houden: als je een minuut niet oplette, had je alweer een paar cruciale details gemist. Toch waren er ook een hoop verwachtingen en geruchten voorafgaand aan het evenement, die uiteindelijk niet zijn uitgekomen. Wij hebben er 11 op een rijtje gezet.

Dit jaar meer verrassingen op WWDC

Opvallend aan de WWDC van dit jaar, is dat de geruchten minder vaak klopten dan in voorgaande jaren. Heeft Apple de zaakjes intern beter voor elkaar? Of zijn de mensen die de beste scoops leveren hun scherpte kwijt? Het maakte het kijken van de keynote in ieder geval een stuk interessanter.

iMessage voor Android

#1 iMessage voor Android

Apple besteedde een gigantische hoeveelheid tijd aan stickers en animaties in de Berichten-app van iOS 10. Maar er werd geen iMessage-app voor Android aangekondigd. Ook na de keynote zijn er nog steeds geen aanwijzingen dat Apple het daadwerkelijk gaat doen. Het is mogelijk dat Apple gedurende de zomermaanden stilletjes de app alsnog uitbrengt, maar die kans lijkt ons klein: het gerucht was afkomstig van een website zonder noemenswaardig trackrecord.

Eigenlijk zou het ook niet in het belang zijn van Apple om een iMessage-app voor Android uit te brengen. Apple zou er geen extra iPhones door verkopen en het zou Android-gebruikers juist een reden geven om hun huidige toestel te blijven gebruiken.

Apps verwijderen in iOS 10

#2 Geen alternatieve standaardapps

OK, het is mogelijk om de standaardapps in iOS 10 te wissen (of eigenlijk te verbergen). Vervelend is dat het nog steeds niet mogelijk is om apps van derden als de nieuwe standaardapp in te stellen, bijvoorbeeld Airmail als alternatief voor de Mail-app. Overigens geldt het verwijderen van apps lang niet voor alle apps. Zo kun je Safari niet onzichtbaar maken wissen.

Bekijk ook

Apps worden in iOS 10 niet gewist, maar alleen verborgen

Het verwijderen van apps in iOS 10 werkt anders dan gedacht: de apps worden niet echt gewist, maar worden alleen verborgen gemaakt.

Siri in macOS Sierra

#3 Alles draait om Siri

Er werden weliswaar nieuwe Siri-functies aangekondigd (zoals Siri op de Mac), maar de verwachting dat Siri tijdens het hele evenement centraal zou staan, werd niet waargemaakt. Ook zullen concurrenten zoals Google en Amazon niet erg zenuwachtig zijn geworden. Apple liet met de aankondigingen niet zien dat ze de toekomst van kunstmatige intelligentie in handen hebben. Er kwamen alleen wat nieuwe functies bij, die elders vaak al bestaan. Siri werd niet spectaculair intelligenter.

Amazon Echo in woonkamer

#4 Slimme speaker voor thuis

Misschien wel het meest boeiende gerucht voorafgaand aan de WWDC, was dat Apple een slimme speaker zou gaan onthullen. We moesten daarbij denken aan iets soortgelijks als de Amazon Echo. Iedereen die zich de afgelopen dagen in de Amazon Echo heeft verdiept, kan die kennis weer uit z’n geheugen wissen. Er werd op WWDC geen hardware aangekondigd, ook geen Siri-speaker. We zullen het voorlopig met onze iPads, iPhones, Apple Watches en Macs moeten doen.

iMessage in iOS 10.

#5 App Store-abonnementen

Voorafgaand aan de WWDC-presentatie informeerde Apple de media over komende veranderingen in de App Store: in plaats van een eenmalig bedrag ga je straks een maandelijks bedrag betalen voor sommige apps. Net zoals je nu al bij Netflix en Spotify gewend bent. Dat Apple het gaat invoeren, is een feit. Phil Schiller heeft het immers officieel aangekondigd en het staat ook uitgelegd op de ontwikkelaarspagina’s van Apple. Maar tijdens de WWDC-presentatie leek het hele onderwerp niet te bestaan. Sterker nog, we hebben Schiller niet eens op het podium gezien. Omdat er nog veel onduidelijk is over de abonnementen, hadden we graag wat meer info gezien.

Bekijk ook

App Store krijgt nieuw abonnementenmodel en zoekadvertenties voor apps

Er komen grote veranderingen aan voor de App Store: een nieuw abonnementenmodel, gesponsorde zoekresultaten en een nieuwe verdeling van inkomsten.

MacBook Pro concept OLED-balk op tafel

#6 Hardware

Geen nieuwe MacBooks, geen nieuwe iPads… eigenlijk ging voorafgaand aan de WWDC al het gerucht dat het een software-only evenement zou worden. Dat is logisch voor een ontwikkelaarsevenement, maar toch heeft Apple WWDC ook wel eens aangegrepen om nieuwe hardware aan te kondigen. iCulture-lezers hoopten massaal op nieuwe Macs (zoals die MacBook Pro met OLED-strip), maar het kwam er niet van.

Bekijk ook

iCulture-lezers kijken het meest uit naar nieuwe Macs op WWDC 2016

Naar welke aankondigingen van WWDC kijkt de iCulture-lezer het meeste uit? Uit onze poll in het voorspellingenartikel blijken nieuwe Macs het meest populair. Op een tweede plaatst staat de Nederlandse uitrol van Apple Pay.

Concept van iOS 10 met donker thema in Contacten-app.

#7 Dark Mode voor iOS 10

Misschien komt het er ooit nog van, maar een Dark Mode voor iOS 10 werd niet aangekondigd, ondanks het mooie concept op de foto hierboven. Sommige mensen zien in de beta van iOS 10 alsnog aanwijzingen dat Apple een Dark Mode gaat invoeren, al vinden wij de bewijzen wat mager. Zo is de Klok-app voortaan in zwart uitgevoerd, zoals je kunt zien in onze (geactualiseerde) tip over het gebruik van de iPhone als wekker.

Bekijk ook

Siri wil iOS niet zwartmaken, maar lijkt wel donkere modus te verklappen

Siri verklapt mogelijk nog een nieuwe functie: een donkere stand in iOS 10. Siri lijkt de instelling om iOS in het donker weer te geven wel te herkennen, maar helaas niet in te kunnen schakelen.

#8 Apple Music in zwart-wit

Apple Music is nog maar een jaar oud, maar was nu al dringend aan een redesign toe. Gebruikers vonden het rommelig en onoverzichtelijk. Het nieuwe design kwam er, maar het werd niet volledig zwart-wit. Toch is er op het nieuwe design ook alweer kritiek: het gebruikte lettertype is veel te groot.

Bekijk ook

'Apple Music krijgt zwart-witte interface, grote albumhoezen en songteksten'

Er zijn meer details bekend over de Apple Music-restyling. De app wordt zwart-wit, met grote albumhoezen en er komen songteksten bij.

#9 Vernieuwde iTunes

Een iTunes-redesign kwam er ook niet van. Wel gaf Apple allerlei andere apps een nieuw uiterlijk, zoals Apple Music, Apple News en Gezondheid. Nou is een nieuw uiterlijk ook niet direct waar mensen op zitten te wachten, maar er is al wel jarenlang kritiek dat iTunes op de desktop te veel is volgepropt. Apple zou bepaalde functies los moeten trekken. Dat deden ze niet.

#10 Apple Pay-betalingen via iMessage

Het is vanaf macOS Sierra mogelijk om betalingen via Apple Pay te doen op websites. Maar er ging ook een gerucht dat je binnenkort 1-op-1 betalingen in iMessage zou kunnen doen, zoals bij veel Aziatische chatapps al mogelijk is. Apple kondigde het zelf niet aan, maar kondigde tot vele verrassing wel aan dat iMessage open gaat voor apps van derden. Misschien dat je uiteindelijk dan toch betalingen kan doen. Niet via Apple Pay, maar via een betaaldienst van een andere app.

iOS 10 Siri opengesteld voor derden, bijv. taxirit boeken

#11 Siri opengesteld voor apps van derden

Apple zou Siri gaan openstellen voor externe ontwikkelaars, zo bleek uit de geruchten. Maar de ondersteuning is nog erg beperkt. De nieuwe SiriKit ondersteunt maar 6 verschillende diensten: betalingen, foto’s zoeken, workouts, taxiritten boeken, berichtendiensten en audio/videobellen. Dat betekent dan diensten zoals Spotify geen gebruik ervan kunnen maken.

Miste jij nog meer aankondigingen die je had willen zien? iCulture-lezer Robin heeft een flinke lijst gemaakt van alle opties die hij graag had willen zien, zoals betere ondersteuning van URL-schemes en de mogelijkheid om je favoriete Wi-Fi-netwerk te selecteren. Weet jij nog meer? Dan horen we ze graag in de reacties!

Bekijk ook

Achter de schermen: vernieuwingen in iOS 10 die Apple niet liet zien

Naast de tien functies die Apple voor iOS 10 heeft aangekondigd, zitten er nog veel meer niet-genoemde functies in iOS 10. Wij hebben 40 leuke, geheime of minder bekende functies van iOS 10 uitgekozen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 juni 2016 om 13:39
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.