Reacties voor: Nest-thermostaat nu in Nederland te koop

De Nest-thermostaat en rookmelder zijn vanaf 25 september in Nederland te koop bij 90 winkels en via energiebedrijf Essent. Wie snel is kan de thermostaat gratis laten installeren.
Lees het complete artikel → Nest-thermostaat nu in Nederland te koop
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 27 reacties

  1. Is deze Nest ook geschikt voor een 2-draads systeem?

  2. De prijs valt me mee. Jammer dat de gratis installatie meer 1 week is. Ik heb net de iPhone 6 gekocht 😉
    Wat me ook bevalt is dat de Nest draadloos communiceert met de ketel (via de heatlink). We hebben de thermostaat nu op een vreemde plaats hangen, bovendien ben ik dan niet meer afhankelijk dat draadje dat door het hele huis loopt. Zeker het overwegen waard.

  3. Heb nu ongeveer een jaar een (amerikaanse) nest in gebruik. Ideaal! Heerlijk dat als je een avondje gaat bankhangen, je voor je vertrekt op werk vast de verwarming aan kan zetten.

  4. Begrijp ik het goed dat de Nest niet op batterijen werkt? Dat zou vervelend zijn, want ik denk dat de meeste huishoudens geen stopcontact naast hun thermostaat hebben. Maar zo’n standaard zou uitkomst bieden.

  5. Ehhhh geen opentherm ondersteuning maar gewoon aan uit !!!????? Zou toch schandalig zijn kost gewoon meer energie.

    Kan iemand mij dit uitleggen ??

  6. Vraag me steeds af hoelang het duurt voor je ‘m “terug verdiend” heb

  7. @Peterfrans: Als je de 2 draadjes bedoelt die nu uit de muur bij je thermostaat komen, dan ja! Die verbind je met je Nest Heatlink.

    Origineel geplaatst door Bart
    Begrijp ik het goed dat de Nest niet op batterijen werkt? Dat zou vervelend zijn, want ik denk dat de meeste huishoudens geen stopcontact naast hun thermostaat hebben. Maar zo’n standaard zou uitkomst bieden.

    De Nest wordt gevoed door de meegeleverde Heatlink. Die stuurt een 12 Volts signaal naar de Nest, waardoor deze zijn voeding krijgt. Daarnaast is er ook een batterij aanwezig in de Nest. Extra stroom bij de Nest is dus niet nodig. Simpelweg verbinden met de draadjes.

  8. Werkt dit ook bij een kamerthermostaat met stadsverwarming?

  9. Het systeem ziet er goed uit, maar waar iedereen aan voorbij gaat is dat deze systemen niet per kamer de temperatuur kan regelen. Vooral als er mensen in huis zijn die graag altijd het raam open hebben, gedurende de dag of gedurende de nacht. Als ik ‘s avonds laat thuiskom, bijvoorbeeld bij een koude nacht, dan zou het prettig zijn als het in mijn slaapkamer even lekker op temperatuur is en niet m’n hele huis op 21 graden hoeft te draaien. Misschien schets ik het niet duidelijk genoeg voor iedereen, maar dan is volgens mij het systeem pas echt slim. Ik zie de toegevoegde waarde op dit moment niet helemaal. Maar zoals bij elk goed marketingplan, zullen de slimme thermostaatknoppen voor CV installaties wel als luxe uitbreiding op de markt komen. Ik wacht nog even!

  10. En hoe zit het voor België. Krijgen wij ook een gratis installateur over de vloer?

  11. Ik vind het erg veel geld voor een aan/uit thermostaat.
    De enige ‘bijzonderheid’ is voor mij de bewegingssensor.
    Ik denk dat er voor minder geld veel interessanter thermostaten op de markt zijn (b.v. Toon van Eneco) met veeel meer mogelijkheden en met Opentherm.

  12. @dennis: de Nest thermostaat vervangt de huidige kamer thermostaat. Wat jij wilt kan je wel regelen, maar dan heb je geen kamer thermostaat meer nodig. Ipv daarvan moet je elke radiator uitrusten met een thermostaatknop. En moet evt je ketel uitgerust / aangepast worden hiervoor (dat ie niet blijft stoken als bv de inkomende watertemperatuur boven een bepaalde waarde °C is)

  13. ligt het nu aan mij of is al die demotica schreeuwend duur?

  14. Wij hebben de Nest nu ongeveer 2,5 jaar hangen in huis en hij bevalt uitstekend! Voor en na is lastig vergelijken omdat er natuurlijk allerlei factoren meespelen, maar als ik grofweg kijk dan is de energierekening zo’n 10 euro per maand minder geworden, door een beter schema, auto-away en doordat je gestimuleerd wordt af en toe de temperatuur een graadje lager te zetten. En dat is in een vrij nieuw goed geisoleerd huis, als het slecht geisoleerd is is de potentiele winst een stuk groter.

    Bij ons zit hij op een 2-draads stadsverwarming systeem, in eerste instantie problemen omdat hij teveel stroom vroeg en de klep daarbij dicht viel, vervolgens weerstandje geplaatst volgens dit schema en dat werkte perfect.

  15. Nefit heeft het dan duidelijk beter voor elkaar en nog goedkoper ook.
    Nefit Easy werkt vlekkeloos.

  16. Origineel geplaatst door Peter

    Ehhhh geen opentherm ondersteuning maar gewoon aan uit !!!????? Zou toch schandalig zijn kost gewoon meer energie.

    Kan iemand mij dit uitleggen ??

    Ik (en vele anderen) die Nest de afgelopen dagen hebben gesproken, hebben daar uitvoerig naar gevraagd. Het ligt een beetje aan de situatie waarin je zit: als je bijvoorbeeld op stadsverwarming bent aangesloten (zoals een vriend van me, die de Nest al thuis heeft hangen), werkt het al via een aan/uit-systeem. Een duidelijk antwoord op de vraag hoeveel verspild wordt omdat de Nest geen OpenTherm ondersteunt, heb ik nog niet gekregen. Maar wat ze wel hebben gedaan is per land enkele honderden testcases bestudeerd, om te weten hoe de aansluiting het best kan worden gedaan en te weten welke verwarmingssystemen mensen hebben. Daar is voor Nederland een besparingspercentage van 13 tot 29 procent uit gekomen. Dus als je van het meest negatieve uitgaat, bespaar je ‘maar’ 13% op je energierekening.

    Origineel geplaatst door Cloverfield

    ligt het nu aan mij of is al die demotica schreeuwend duur?

    Domotica zit meer technologie in, dus het is logisch dat zo’n slimme rookmelder met 6 sensoren en draadloze functies meer kost dan een plastic ding van Gamma. Dus elke keer als je het woord ‘slim’ ziet, denk ‘duur’.

    @Kevin:

    Origineel geplaatst door Kevin

    En hoe zit het voor België. Krijgen wij ook een gratis installateur over de vloer?

    Ja, in België geldt dat ook (zie nest.com/be/nl/). In België is de Nest te koop via Media Markt, Coolblue, FNAC, Google Play en Van Marcke, totaal ruim 100 winkels. Installatieafspraken zijn er met Dauvister, Solutions 30, S3S en TPF. Bij energieleverancier Lampiris kun je de Nest met €60 korting kopen.

    Origineel geplaatst door Nicky

    Werkt dit ook bij een kamerthermostaat met stadsverwarming?

    Jazeker, lees het artikel. Staat een heel rijtje in van ondersteunde systemen (waaronder stadsverwarming).

    Origineel geplaatst door @rno

    Vraag me steeds af hoelang het duurt voor je ‘m “terug verdiend” heb

    Dat ligt dus aan jouw systeem. Voor de Nederlandse markt hebben ze berekend dat er €1.152 per jaar aan verwarming wordt besteed, dus 13 tot 29% besparing komt neer op €150 tot €334 per jaar. In het meest ongunstige geval heb je de Nest in nog geen twee jaar terugverdiend. Ding ziet eruit alsof hij wel 10 jaar meegaat (fysiek zal hij veel langer meegaan, maar over tien jaar zijn er vast alweer andere systemen). Totaal dus zo’n 1500 tot 3340 euro besparing.

  17. @Peter: maar dan bedienbaar per kamer op de iPhone…zoals het eigenlijk nu ook met m’n Philips Hue het geval is.

  18. Mooie introductie actie!
    De Nest stond al lang op mijn wishlist, maar nu met gratis installatie natuurlijk wel een topdeal! Daar begin ik liever niet zelf aan.

    Ik heb er eentje besteld..

  19. Origineel geplaatst door damys4
    Nefit heeft het dan duidelijk beter voor elkaar en nog goedkoper ook.
    Nefit Easy werkt vlekkeloos.

    Helemaal mee eens.

  20. Thermostaat? Oh ja, dat apparaatje dat al 10 jaar naast mijn kamerdeur hangt en ik werkelijk nooit naar hoef om te kijken. 1x instellen en klaar. Veel plezier allemaal met het monitoren van je kamertemperatuur….Wat heel goed is aan Nest is hun marketing afdeling. Ze doen je geloven dat je thermostaat echt aan innovatie toe was.

    Een elektrische deken van Nest, dat zou handig zijn. Of een broodbakmachine. Een oven lijkt me ook fijn (voorverwarmd als je thuis bent).

  21. Net een Nest gekocht.
    Dan naar de gratis installatie pagina.
    “Heb je je thermostaat al gekocht?
    Geef de onderstaande informatie op om je te registreren voor gratis installatie. We brengen je dan in contact met de juiste installateur.”
    Dan vul ik bij woonplaats Den Haag…en op de volgende pagina staat
    “Helaas.
    Er zijn geen Nest Pro-installateurs in uw regio.”
    Dat kan toch niet waar zijn? “Geweldige” introductie/actie van Nest!!!

  22. Net Nest Rook detector gekocht. Geïnstalleerd, verbonden met wifi en getest. Works Fine and looks great

  23. Origineel geplaatst door Flieps
    Thermostaat? Oh ja, dat apparaatje dat al 10 jaar naast mijn kamerdeur hangt en ik werkelijk nooit naar hoef om te kijken. 1x instellen en klaar. Veel plezier allemaal met het monitoren van je kamertemperatuur….Wat heel goed is aan Nest is hun marketing afdeling. Ze doen je geloven dat je thermostaat echt aan innovatie toe was.

    Een elektrische deken van Nest, dat zou handig zijn. Of een broodbakmachine. Een oven lijkt me ook fijn (voorverwarmd als je thuis bent).

    Ja, je hebt helemaal gelijk natuurlijk! Net zoals autos, mobiele telefoons, computers: ook allemaal nog niets in veranderd de laatse 10 jaar. En ook dit is maar een detail:

    ‘Dat ligt dus aan jouw systeem. Voor de Nederlandse markt hebben ze berekend dat er €1.152 per jaar aan verwarming wordt besteed, dus 13 tot 29% besparing komt neer op €150 tot €334 per jaar. In het meest ongunstige geval heb je de Nest in nog geen twee jaar terugverdiend. Ding ziet eruit alsof hij wel 10 jaar meegaat (fysiek zal hij veel langer meegaan, maar over tien jaar zijn er vast alweer andere systemen). Totaal dus zo’n 1500 tot 3340 euro besparing.’

  24. Mensen de Toon® van Eneco heeft alles wat je zou wensen in een thermostaat! Opentherm, Aan/Uit, domotica in de vorm van slimme stekkers, en inzicht in je gas en elektraverbruik, alles te bedienen met de app!, Nest is van Google….je weet wel….dat bedrijf dat AL je data verzameld, zometeen dus ook je stookgedrag!

  25. Ik blijf het echt een grof schandaal vinden dat hij geen opentherm ondersteund ! Dit zou gewoon niet mogen dit. Is echt volks verlakkerij ….. Opentherm ketels zijn er om energie te besparen komt Nest met zijn marketing Machine en Feenstra die zich laat misbruiken ! Echt iets voor Tros radar oid….. En Google maar mee kijken en lachen om al die mensen die er weer intrappen. Ik kan er echt niet bij en ben echt boos !

  26. Ik ben het helemaal niet eens dat Opentherm en ondersteuning voor modulatie een groot gemis is… Alles hangt van de situatie af.
    Modulatie is goed als je de verwarming lange tijd per dag aan hebt staan, bv. als je een hele dag of namiddag thuis bent zodat het huis of appartement opgewarmd wordt en achteraf met een minimum aan verbruik, al dan niet afhankelijk van de buitentemperatuur, met een lage watertemperatuur warm gehouden wordt.
    Zit je echter in mijn situatie, waar ik ‘s ochtends hooguit een uurtje verwarming wil, naar het werk vertrek, overdag 15graden afgesteld hebt, en ‘s avonds ook slechts een 2-tal uurtjes verwarming nodig hebt, is een aan-uit beter.
    Door modulatie, en zeker in combinatie met een buitensensor, kan het opwarmen heel lang duren (lage watertemperatuur). Het gevolg is dat je ketel staat te draaien zonder dat je ooit de gewenste temperatuur bereikt, zeker in het tussenseizoen of met een kwakkelwinter zoals vorig jaar (met buitensensor). De thermostaat beslist dan plots dat 40graden watertemperatuur genoeg is om je huis van 17 naar 21 graden te brengen wanneer je ‘s ochtends om 6h15 opstaat. Niet dus…

    Met een aan-uit regel je de watertemperatuur op de ketel. Je behoudt natuurlijk wel de modulatie van de ketel zelf (om het water op temperatuur te houden). Ik heb nu m’n watertemp op 70graden staan. Nest heeft ‘geleerd’ dat er 20 minuten nodig zijn om de temperatuur van 18 naar 21 te brengen, en schakelt dus netjes 20 minuten voor het ingestelde uur in zodat op het ingestelde uur de gewenste temp bereikt is. Naar mate de herfst/winter vordert, zal Nest zich verder aanpassen (rekening houdend met de buitentemperatuur die hij krijgt van weerstations) en telkens wat vroeger (of later) inschakelen.

    Het voordeel in mijn geval is dat de ketel slechts korte tijd op vol vermogen draait, om daarna te moduleren, ipv. uren te draaien op een laag vermogen om pas tegen als ik het huis verlaat de gewenste temperatuur te verkrijgen.
    Een modulerende thermostaat heeft het ook moeilijk met plotse temperatuursverlaging/verhoging.
    Je hebt een modulerende thermostaat in de woonplaats, afgesteld op 21graden. Je beslist de ramen te lappen, en door het openen van de ramen zakt de temperatuur plots naar 15graden. De thermostaat zal zo zuinig mogelijk proberen de temperatuur terug op peil te krijgen, door te gaan moduleren. Het kan dan behoorlijk lang duren alvorens de binnentemperatuur terug 21 is.

    Iedereen zweert bij Opentherm en modulerende ketels. Deze bewijzen echter enkel hun nut in recente, goed geisoleerde, lage-emissie woningen zonder plotse temperatuursveranderingen. Voor oudere huizen/appartementen en mensen die af en toe eens een raam of een deur open gooien is een aan-uit gewoon zuiniger en comfortabeler.

  27. @patrick: dank je voor deze uitleg.
    Had dit artikel bewaard zodat ik de reacties nog eens terug kan lezen. Mijn situatie is hetzelfde als bij jou, hoef nu geen moduleerde module aan te schaffen voor mijn ketel.
    Thermostaat komt nu hoger op m’n lijstje

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.