Veel oude audio- en video-accessoires werken niet met iPhone 5 (update)

(Laatst bijgewerkt: ) · Bastiaan Vroegop

Lightning-connector iPhone 5Veel van je oude audio- en video-accessoires die gebruikmaken van de 30-pins connector voor de iPhone zullen niet werken met de iPhone 5, zelfs niet als je de onlangs aangekondigde adapter koopt. In de online Apple Store staat namelijk aangegeven dat video out- en iPod out-functies niet door de adapter worden ondersteund. Daarnaast staat op de specificatiepagina van de iPhone 5 vermeld dat je alleen video op een ander scherm kunt laten zien met behulp van AirPlay.

Nieuwe iPhone 5-accessoires zouden in theorie wel zonder AirPlay muziek kunnen afspelen. Op de onderkant van de iPhone 5 zit een 3,5mm-audiopoort, waar je bijvoorbeeld een koptelefoon op kunt aansluiten. Een speakerdock zou van deze poort gebruik kunnen maken. Audio-accessoires voor eerdere iPhones die de geluidspoort al in plaats van de 30-pins connector gebruikten, zouden ook met de iPhone 5 kunnen werken.

De beperkingen zijn waarschijnlijk te wijten aan de nieuwe lightning-dockconnector in de iPhone 5. Deze is 80 procent kleiner dan de 30-pins connector die tot nu toe in de iPhone werd gebruikt en verstuurt enkel digitale signalen. Eerder vreesden verschillende accessoiremakers al dat hun docks en andere hulpmiddelen zelfs niet met een bijbehorende adapter werken. Bedrijven zouden zich daarom meer willen richten op het gebruik van AirPlay, omdat de kans groot is dat Apple hier nog lang gebruik van zal maken.

14 september Apple heeft inmiddels bekendgemaakt dat de 30-pins adapter het wel mogelijk maakt om analoog geluid door te geven van de iPhone 5 naar een oud accessoire. Iets dat zonder adapter ook mogelijk is met nieuwe accessoires. Alleen iPod out werkt niet, een functie waardoor je de afgespeelde muziek kunt besturen met knoppen op bijvoorbeeld een autoradio. Wel is het nog steeds mogelijk om muziek af te spelen op een autoradio waar je de iPhone 5 met een usb-kabel op aansluit.

De nieuwe Lightning-adapter is niet in staat om video te tonen, maar Apple zegt te werken aan twee nieuwe adapters waarmee je video op de iPhone 5 via een HDMI- of VGA-aansluiting kunt laten zien.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.