Steve Wozniak: ‘iPhone niet de eerste telefoon van Apple, Android wordt leidend’

· Gonny van der Zwaag

wozniakDe iPhone was niet de eerste telefoon van Apple, vertelde Steve Wozniak vandaag. Apple’s medeoprichter was in Nederland om een presentatie te houden voor Meet The Future, een congres over wetenschap en techniek. Wozniak vertelde dat Apple in 2004 samen met een Japans elektronicabedrijf al eerder een smartphone had ontwikkeld, maar dat is nooit op de markt gekomen. Apple hield de lancering tegen omdat de telefoon niet goed genoeg was.

“Het toestel was zijn tijd ver vooruit, maar voldeed net niet aan de eisen. Apple was tevreden, maar wilde iets waarmee het de wereld kon verbazen” zegt Wozniak in een interview. Drie jaar later kondigde Apple de eerste iPhone aan. Uit het verhaal is ook een les te halen, volgens Wozniak. Bedrijven brengen producten op de markt als ze nog niet helemaal klaar zijn. “Bedrijven moeten wachten met het veroveren van een markt totdat ze iets buitengewoon sterks hebben. Zo’n nieuw product zou los van de rest van het concern moeten worden ontwikkeld.” Ontwikkelaars moeten volgens Woz afstappen van de gebaande paden.

Een andere opmerkelijke uitspraak van Wozniak in het interview, is dat hij verwacht dat Android de mobiele wereld zal domineren. Woz vergelijkt Android met Windows: dat domineert de pc-wereld en op een vergelijkbare manier zal Android de telefoonwereld gaan domineren. Toestellen met Android zullen leidend zijn, denkt Wozniak.

“De iPhone is ook niet geschikt voor iedereen. Android biedt een veel breder assortiment aan onder het motto: voor ieder wat wils.” Maar er zullen daarbij wel problemen optreden, waardoor de kwaliteit en tevredenheid van de gebruiker in gevaar komt. De iPhone kan zich onderscheiden door betere kwaliteit te bieden. “De iPhone heeft heel weinig zwakke punten. Echte klachten en problemen zijn er niet. Als het gaat om kwaliteit, is de iPhone wel leidend. Apple heeft richting aangegeven voor de hele wereld, maar Android-telefoons hebben meer mogelijkheden” zegt de mede-oprichter van Apple.

Wozniak hield tijdens het congres Meet The Future een presentatie, waarin hij vertelde over zijn vroege jaren als engineer, het feit dat je ook buiten de school om enorm veel leert en dat je inspiratiebronnen niet altijd mensen, maar ook boeken kunnen zijn. Wat je nodig hebt om succesvol te worden (de beste willen zijn) en dat het hebben van geld juist een hindernis kunt zijn om echt innovatief te zijn. Je hebt geluk nodig en een op elkaar ingespeeld team, zoals Steve Wozniak en Steve Jobs waren.

Woz wierp tijdens zijn presentatie ook een blik vooruit, door te vertellen over stemherkenning, touch-technologie en wearable computing. Na afloop werd de eerste Nederlandse Wozzie Award uitgereikt aan HAN-student Rick Schuurman. Zijn inzending was het meest vernieuwend: EcoTuk, een manier om tuktuks milieuvriendelijker te laten rijden.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.