Sophos waarschuwt voor phishingmail over iPhone 5

· Gonny van der Zwaag

tumblr-postVaste lezers van iPhoneclub weten natuurlijk, dat Apple de iPhone 5 nog niet heeft aangekondigd en dat er ook geen technische details bekend zijn. Maar ben je iemand die gemakkelijk in nepmailtjes trapt, dan loop je risico om te worden gefopt. Beveigingsbedrijf Sophos waarschuwt voor een phishingmail die momenteel circuleert. Daarin wordt beweerd dat Apple en blogdienst Tumblr de handen ineen hebben geslagen om iedereen een gratis iPhone 5 te geven. Ook vermeldt het mailtje enkele technische specificaties: 4G-ondersteuning, een verbeterde batterijduur en een beter scherm met 3D-functies. Ook zou je straks FaceTime via het 3G-netwerk kunnen gebruiken.

De bewering dat alle gebruikers een iPhone 5 krijgen, moet bij een gewone sterveling al reden zijn om af te haken. Apple organiseert nooit promotieacties met externe partijen en het weggeven van een nog onaangekondigd product slaat nergens op:

We are happy to announce that Tumblr and Apple have joined together in a promotion to giveaway FREE iPhone 5’s to each one of our users!

Als je je gegevens achterlaat, kom je er al snel achter dat de iPhone 5 lang op zich kan laten wachten. Klik je de actie weg, dan proberen de datadieven je nog over te halen met een iPhone-winactie waarvan er duizenden op internet te vinden zijn. Ook daarbij gaat het om maar één ding: zoveel mogelijk persoonlijke gegevens verzamelen.

Eerder waarschuwde Sophos al voor iPhone 5 winacties op Facebook en iPhone 5G-spamberichten waarmee malware voor Windows werd verspreid. Het is ook zeker niet de eerste keer dat phishers zich op Apple-gebruikers richten.

tumblr-scam

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.