Politie wil ingebouwde blokkering voor smartphonegebruik in de auto

Volgens de Nationale Politie moeten auto's standaard uitgerust worden met smartphoneblokkering voor chatten en mailen. Hierdoor zou het aantal verkeersdoden teruggedrongen moeten worden.

Bellen in de auto
Er is de laatste tijd een flinke discussie gaande over smartphonegebruik in de auto. Zo deed minister Schultz vorig jaar al onderzoek naar een automodus voor smartphones, maar volgens Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie moet dit nog veel verder gaan. Tegenover Radio 1 zegt Van Hasselt dat elke auto uitgerust moet worden met apparatuur dat ervoor zorgt dat je in de auto niet kunt chatten of mailen. Volgens hem is dit de enige manier om het aantal verkeersdoden als gevolg van onder andere smartphonegebruik terug te dringen.

Blokkering voor chatten en mailen in de auto

Het aantal verkeersdoden is volgens de laatste meting gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor. Dit komt volgens Van Hasselt onder andere doordat automobilisten zich steeds slechter gedragen. Hij noemt de handhaving zoals dat nu gedaan wordt, niet meer genoeg. Er zouden daardoor strengere maatregelen genomen moeten worden. “Je moet hun gedrag aan de voorkant beïnvloeden”, aldus Van Hasselt. Hij roept de politiek op om hier stappen voor te ondernemen. Tegenover De Telegraaf noemt Van Hasselt nog meer technische middelen om het aantal verkeersdoden terug te dringen, zoals een snelheidsbegrenzer en een alcoholslot. Ook smartphoneblokkering voor mail en chatten hoort hier dus bij.

Bekijk ook

Minister Schultz wil verbod op smartphone bedienen in auto

Minister Schultz wil het bedienen van smartphones in de auto verbieden. Nu is alleen het vasthouden van telefoons verboden.

In De Telegraaf noemt landelijk verkeersofficier Achilles Damen het plan interessant. “Alle technische hulpmiddelen die het veiliger kunnen maken en die helpen het aantal slachtoffers terug te dringen, vind ik de moeite waard. Mits er juridisch geen haken en ogen aan zitten, ben ik voorstander.” Er is echter geen omschrijving gegeven hoe zo’n blokkade van smartphonegebruik er technisch uit moet zien.

Minister Schultz opperde eerder al een soortgelijke oplossing, zodat bepaalde apps tijdens het rijden geblokkeerd worden. Ze gaf aan de technische middelen te gaan onderzoeken, maar voorlopig lijkt daar dus nog geen antwoord op. Vorig jaar mengde ook Veilig Verkeer Nederland zich in de discussie. De VVN vindt dat fabrikanten een app op hun smartphone moeten meeleveren, zodat je veiliger de weg op gaat. Apple heeft wel al zijn eigen CarPlay-modus, waarmee alleen standaard functies van de smartphone beschikbaar zijn. De andere apps worden echter niet geblokkeerd.

Bekijk ook

VVN wil verplichte veilig rijden-app op elke smartphone

Veilig Verkeer Nederland wil dat op elke smartphone in Nederland een verplichte veilig rijden-app aanwezig is, die standaard is ingeschakeld. De app voorkomt dat je je smartphone gebruikt tijdens het rijden.

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.