Slaapcoach-app blijkt effectief bij mensen met slaapproblemen

Met de SleepCare-app blijken mensen met chronische slaapproblemen goed te worden geholpen. Dat scheelt een bezoekje aan de therapeut.

De app SleepCare blijkt een probaat middel om mensen met slaapproblemen te helpen. Dat blijkt uit het proefschrift van promovenda Corine Horsch. Horsch deed onderzoek naar de effectiviteit van de virtuele slaapcoach, die is ontwikkeld door TU Delft, Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam.


Slapende vrouw

SleepCare helpt bij slaapproblemen

Naar schatting heeft 10% van de bevolking te kampen met slaapproblemen. De traditionele aanpak is dat mensen cognitieve gedragstherapie volgen, waarbij ze eenmaal per week naar een therapeut gaan. Maar die is niet altijd beschikbaar op het moment dat ze wakker liggen en bovendien komt niet iedereen ervoor in aanmerking. Een virtuele slaapcoach in de vorm van een app zou net zo goed kunnen werken en heeft zelfs voordelen. “Een virtuele coach is nooit moe, nooit gefrustreerd, vergeet nooit iets en geeft nooit op”, schrijft Horsch, waarbij ze ongetwijfeld niet probeert te suggereren dat therapeuten van vlees en bloed wél regelmatig het bijltje erbij neergooien.

De app Sleepcare is gebaseerd op de gebruikelijke cognitieve gedragstherapie voor slaapstoornissen die therapeuten geven. Doel van de app is om mensen met chronische slapeloosheid een beter slaapritme aan te leren. Slaapproblemen verminderden bij gebruik van de app, stelt Horsch. Gebruikers leren met de app ook ontspanningsoefeningen toepassen en verbeteren hun slaaphygiëne. Met dat laatste wordt niet bedoeld dat iemand regelmatig een schone pyjama aantrekt, maar dat ze de gewoontes rondom het slapen gaan aanpassen. Koffiedrinken, zware maaltijden nuttigen en intensief sporten voor het slapen kunnen je slaapgedrag negatief beïnvloeden. Ook het meenemen van een smartphone of tablet in bed, tv-kijken of te weinig frisse lucht kunnen funest zijn.

Notificaties erg belangrijk
Ook voor ontwikkelaars van andere apps levert het proefschrift van Horsch veel aanknopingspunten op. Zo blijkt de timing en de inhoud van herinneringen sterk te bepalen of iemand een app blijft gebruiken. Toch vindt de onderzoekster dat er nog wel wat meer studie mag worden gedaan naar therapietrouw. Alleen een app maken is dus niet voldoende.

Onder iPhone-bezitters zijn slaapapps al lange tijd populair. Vooral de app SleepCycle wordt veel gebruikt.

Bekijk ook

Zo gebruik je de Sleep Cycle-app om optimaal te ontwaken

Sleep Cycle is al jaren een van de populairste iOS-apps, maar hoe benut je deze slaaphulp optimaal om zo makkelijk mogelijk je dag te beginnen?

Wie meer wil weten over het onderzoek kan het ruim 200 pagina’s dikke proefschrift van Horsch doorbladeren. De SleepCare-app is helaas niet zomaar te downloaden uit de App Store. We hebben wel een overzicht met slaap-apps als je zelf aan de slag wilt met het analyseren van je slaapgedrag en het verbeteren ervan.

Bekijk ook

De beste iPhone-apps voor slapen en slaap bijhouden

Met deze iPhone apps voor beter slapen kun je je slaapkwaliteit meten, val je sneller in slaap en voel je je gezonder. We bespreken allerlei apps die je helpen om beter te slapen.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.