‘Sorry, dat verstond ik niet. Kwaliteit van microfoons houdt vooruitgang van Siri tegen’

Heeft Siri vaak moeite om jou te verstaan? Los van de kwaliteit van Siri zelf, speelt ook de prestatie van de microfoon een belangrijke rol. De microfoon in smartphones is de laatste jaren qua kwaliteit niet veel verbeterd, constateren analisten.

Siri kan handig zijn om taken op je iPhone uit te voeren zonder het touchscreen te hoeven gebruiken en met de Hé, Siri-functie kun je zelfs volledig handsfree je iPhone bedienen. Los van de intelligentie van Siri speelt ook de kwaliteit van de microfoons een rol. Maar juist op dat gebied is er nog meer dan genoeg ruimte voor progressie, zo blijkt uit de woorden van enkele analisten.

Siri iOS

‘Microfoons sinds iPhone 5 nagenoeg niet meer verbeterd’

Is het jou wel eens gebeurd dat Siri je niet goed verstaat of dat de Hé, Siri-commando niet goed werkt? Dan is dit niet per se de schuld van de slimme assistent, maar meer het feit dat de microfoons de afgelopen jaren qua technologie niet vooruit gegaan zijn. Hierdoor kan ruis bijvoorbeeld niet goed gefilterd worden, waardoor Siri problemen heeft om je te verstaan. Dit geldt niet alleen voor Apple’s slimme assistent, maar ook voor die van Google en Microsoft. Terwijl veel onderdelen van smartphones de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn, denk bijvoorbeeld aan de camera’s, loopt de microfoon nog altijd wat achter. Een analist van onderzoeksbedrijf IHS Markit geeft zelfs aan dat de kwaliteit van de microfoon sinds de iPhone 5 in 2012 niet veel verbeterd is.

Bekijk ook

Zo gebruik je Siri handsfree (sinds iOS 17 ook zonder Hey in sommige talen)

Gebruik 'Hé Siri' om de digitale assistent op de iPhone en iPad te activeren, zonder je handen te gebruiken. In deze tip lees je hoe Siri handsfree werkt en hoe je het inschakelt. En sinds iOS 17 kun je in het Engels de assistent ook activeren door alleen 'Siri' te zeggen.

Bedrijven als Apple denken echter wel veel meer na over de kwaliteit van microfoons dan een aantal jaar geleden. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in de hoeveelheid microfoons. De eerste iPhone had slechts één microfoon, terwijl dit bij de iPhone 6s opgelopen is tot vier exemplaren. Apple wil vooral dat stemmen beter herkend kunnen worden bij veel omgevingsgeluid. Ook de afstand is belangrijk voor een functie als Hé, Siri. Hoe verder de afstand waarop Siri je kunt verstaan, hoe bruikbaarder zo’n handsfree functie is. Het verbeteren van de microfoons biedt in ieder geval genoeg uitdaging, melden de analisten. Niet alleen op het gebied van hardware, maar ook wat betreft software.

Siri steeds belangrijker

Hoewel de kwaliteit van microfoons dus niet echt verbeterd is, speelt Siri juist een steeds belangrijkere rol. Siri is vanaf dit najaar beschikbaar in nagenoeg alle Apple-apparaten: iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en een Mac met macOS Sierra. Ook wordt Siri met ingang van iOS 10 opengesteld voor bepaalde type apps, waardoor Siri veel meer mogelijkheden krijgt en daardoor ook in meer gevallen gebruikt kan worden.

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe Siri-functies in iOS 10

Siri krijgt in iOS 10 veel meer functies, maar toch zijn er nog genoeg beperkingen. In dit artikel leiden we je langs alle functies en de activiteiten die ontwikkelaars moeten doen om het werkend te krijgen.

Het blijft nog even afwachten of Apple de microfoons in de iPhone 7 heeft kunnen verbeteren. De afgelopen tijd zijn in geruchten voornamelijk de camera en andere interne onderdelen voorbij gekomen, terwijl over flink verbeterde microfoons nog niet gesproken is. De iPhone 7 wordt mogelijk op 7 september aangekondigd, wanneer Apple een iPhone-evenement organiseert.

Bekijk ook

Dit zijn onze verwachtingen voor vanavond: iPhone 7, Apple Watch 2 en meer

Het nieuwe iPhone-evenement van september staat alweer bijna voor de deur. Wat kun je allemaal van Apple verwachten tijdens het september-event? iPhone 7, Apple Watch 2 en iOS 10: er is genoeg om naar uit te kijken. Hier lees je al onze verwachtingen.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.