Nieuwe Siri-bug op iPhone 6s ontdekt: anderen krijgen toegang tot foto’s en contacten (update)

In iOS 9.3.1 zit een vervelende bug, waardoor mensen op een iPhone 6s (Plus) toegang kunnen krijgen tot jouw foto's en contacten.

Siri-golven

Er is een nieuwe bug gevonden die te maken heeft met Siri. Deze keer zou het toegangsscherm van de iPhone 6s te omzeilen zijn, waardoor kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot je foto’s en contacten. Het probleem zou zich alleen voordoen bij toestellen met Engelstalige Siri. Nederlandse en Vlaamse gebruikers lopen daardoor weinig risico.

Update 6 april: Apple heeft de bug opgelost.

Apple lost Siri-bug op

Update 6 april: Apple heeft laten weten dat ze het probleem in hun servers hebben opgelost, zonder dat je een update hoeft te installeren. Er is nu een pincode of Touch ID-actie nodig om Twitter te kunnen doorzoeken. iCulture heeft vastgesteld dat het probleem nu inderdaad is opgelost.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel.

Siri-bugs zijn vaak nep

Bij beveiligingslekken met Siri zijn we altijd wat achterdochtig. Bij de meeste ‘Siri-beveiligingslekken‘ worden mensen namelijk gefopt door hun eigen vinger. Zodra je de homeknop aanraakt om Siri te starten, ontgrendel je namelijk ongemerkt je toestel via Touch ID. Het is daarom belangrijk om dit soort bugs altijd te testen met een niet-geregistreerde vinger, bijvoorbeeld een pink.

Bekijk ook

Heeft Siri een beveiliginglek? Nee, het is je eigen vinger!

Siri lijkt zomaar toegang te geven tot allerlei functies, zonder de pincode op je iPhone in te voeren. Maar er blijkt sprake van een foutje: je eigen vinger houdt je voor de gek.

iPhone 6s bug met Siri

Bij nieuw ontdekte fout lijkt het om een echte bug te gaan. Het werkt alleen met een iPhone 6s of iPhone 6s Plus, omdat er gebruik wordt gemaakt van 3D Touch. Hiervoor moet iOS 9.3.1 geïnstalleerd zijn.

In onderstaande stappen lees je hoe je de bug kunt testen.

  1. Zet Siri op Engels.
  2. Vergrendel de iPhone 6s (Plus).
  3. Open Siri door met een niet-geregistreerde vinger op de homeknop te drukken en zeg ‘Search Twitter’.
  4. Siri vraagt wat je wilt zoeken. Geef hierop het antwoord ‘at-sign yahoo dot com’ of een andere populaire e-maildienst. Het doel is om een tweet te vinden waarin een geldig e-mailadres voorkomt.
  5. Zodra de zoekresultaten in beeld komen tik je op een tweet met een geldig e-mailadres.
  6. Druk met 3D Touch op het e-mailadres om het contextmenu zichtbaar te maken.
  7. Tik op Create New Contact > add photo om de foto’s op het apparaat te kunnen zien. Je kunt ook op ‘Add to Existing Contact’ drukken om de contacten op het toestel te bekijken.

Siri-iPad-Pro

Zo kun je jezelf beschermen
Je kunt jezelf beschermen door Siri geen toegang te geven tot foto’s. Dit zorgt ervoor dat mensen niet bovenstaande optie kunnen gebruiken om een nieuw contact te maken.

  1. Ga naar Instellingen > Privacy > Foto’s.
  2. Schakel Siri uit.

Hiermee hebben mensen geen toegang meer tot je foto’s. Helaas kunnen ze nog wel je contacten zien. Je kunt dit uitschakelen door Siri op het lockscreen uit te schakelen.

  1. Ga naar Instellingen > Touch ID en toegangscode.
  2. Onder het kopje Toegang bij vergrendeling zet je de schakelaar bij Siri uit.

Deze maatregel is iets ingrijpender, omdat je helemaal geen Siri meer vanaf het vergrendelscherm kunt gebruiken.

Bugs in iOS 9.3

Apple heeft in iOS 9.3.1 diverse bugs opgelost die in iOS 9.3 waren opgetreden. Zo werd onder andere het probleem met linkjes openen opgelost. Helaas brengt iOS 9.3.1 dus weer nieuwe problemen met zich mee.

Bekijk ook

Diverse bugs in iOS 9.3: heb jij er last van?

iOS 9.3 brengt diverse bugs met zich mee, zoals te verwachten was bij zo'n grote update. In dit artikel verzamelen we de belangrijkste bugs en problemen, zoals gemeld door iCulture-lezers.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 06 april: Apple heeft de Siri-bug opgelost. We hebben het artikel bijgewerkt en omschreven wat de oplossing inhoudt.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.