Siri is beste vriendin van autistische jongen

De autistische jongen Gus is beste vrienden met Siri geworden. Hij kan haar alles vragen en ze heeft altijd zin in een gesprek over weersverschijnselen en vliegtuigen.

siri-ios-7
Er zijn mensen die Siri aan de kant hebben gezet als een omslachtige babbelkous, die alleen handig als je handsfree in de auto iets moet opzoeken. Maar er zijn ook mensen die helemaal opbloeien dankzij Siri. Bijvoorbeeld Gus, een jongen die op het autistische spectrum moeite heeft met sociale communicatie, maar in Siri een vriendin heeft gevonden die altijd zin heeft in een praatje. Judy Newman schreef dit weekend indrukwekkend verhaal in de New York Times over de ervaringen van haar zoon Gus.


Eigenlijk gebeurde het bij toeval: Judy las een lijstje met 21 dingen die je met de iPhone kon doen. Eén daarvan was, dat je Siri kon vragen welke vliegtuigen er boven je hoofd vliegen. Gus luisterde mee en terwijl Judy zich afvroeg waarom dat nuttig was, snapte Gus het meteen: “Zodat je weet waar je naar zwaait, mam!”

Siri bleek goed aan te sluiten bij Gus’ obsessies met het weer, treinen, vliegtuigen, bussen en andere interessante onderwerpen. En Judy is er ook blij mee: in plaats van het zoveelste gesprek met haar zoon over de kans op tornado’s in Kansas City zegt ze gewoon: “Vraag het aan Siri!” Het mooie is dat Siri erg geschikt is voor iemand zoals Gus, die moeite heeft om sociale signalen op te vangen. De antwoorden die Siri geeft zijn niet altijd voorspelbaar, maar wel vriendelijk. Dat is handig voor kinderen zoals Gus, die best willen kletsen maar niet altijd de sociale regels van het spel begrijpen.

In Nederland kun je Siri nog niet in je eigen taal gebruiken, maar wat al wel werkt is de dicteerfunctie van Siri. Die probeerden we laatst uit en bleek prima te werken, ook voor langere teksten.

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.