Sinds iOS 4.3 altijd wachtwoord vereist bij in app-aankopen

· Gonny van der Zwaag

smurfs villageSinds de lancering van de Smurfen-game voor de iPhone staan in app-aankopen in een kwaad daglicht. Smurfberries hebben ouders al handenvol geld gekost, omdat bleek dat kinderen wel heel makkelijk op de koopknop drukten. Met ingang van iOS 4.3 is dat veranderd: bij in app-aankopen moet je voortaan altijd een wachtwoord invoeren. Het probleem trad op omdat je na het kopen van een app (waarbij je je wachtwoord invoert) een tijdsperiode van 15 minuten hebt om nog meer aankopen te doen.

Kinderen bleken die 15 minuten te gebruiken om zoveel mogelijk smurfberries te kopen. Spelletjes als Smurfs’ Village en Tap Zoo staan daarom ook hoog in de lijst van applicaties die het meeste geld opleveren. Dat leidde al tot protesten van ouders en toezichthoudende instanties.

Het probleem was vooral groot bij de Smurfen-game omdat het om grote bedragen gaat: voor een wagon met smurfberries moet je €79,99 betalen. Apple heeft nu laten weten dat iOS 4.3 vereist dat je altijd een wachtwoord invoert voor in app-aankopen, ook wanneer je recent nog een aankoop hebt gedaan. Ouders konden via de instellingen voor ouderlijk toezicht al veel langer op de iPhone aangeven dat in app-aankopen niet waren toegestaan, maar dat bleek niet voldoende. Veel ouders wisten niet dat de instelling bestond of schakelden deze niet in. Vanaf nu is het afgelopen met de ongewild gekochte smurfberries, want woordvoerster Trudy Muller van Apple geeft aan:

With iOS 4.3, in addition to a password being required to purchase an app on the App Store, a reentry of your password is now required when making an in-app purchase.

Het enige probleem is nu nog dat ouders hun wachtwoord laten rondslingeren of aan hun kinderen geven.

Via: Washington Post

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.