Safari in iOS 10 speelt gif-afbeeldingen en video’s zonder geluid automatisch af

Safari in iOS 10 gaat straks anders om met videocontent. Gifs als videobestand worden automatisch afgespeeld en ook andere video's beginnen zonder actie van de gebruiker met afspelen, mits ze geen geluid bevatten.

Split View in Safari in iOS 10.
Safari in iOS 10 gaat straks anders om met video en bewegend beeldmateriaal dan in iOS 9 het geval is. Terwijl er in veel gevallen nog een actie vereist is, gaat dat in iOS 10 veranderen. Gifs (in welk formaat dan ook) worden straks automatisch afgespeeld en ook video’s waar geen audio bij zit worden afgespeeld zonder dat de gebruiker iets hoeft aan te tikken. De veranderingen werden aangekondigd via het WebKit-blog door software engineer Jer Noble.

Video’s en gifs spelen automatisch af in iOS 10

Gifs worden vaak als video-element op een website geplaatst, omdat dit minder bandbreedte vereist en minder stroom verbruikt. Het nadeel hiervan is dat dit soort gifs in iOS 9 niet automatisch afgespeeld worden, waardoor je als gebruiker eerst op afspelen moet tikken. De gif wordt dan vaak schermvullend weergegeven, wat in veel gevallen niet heel praktisch is.

In iOS 10 gaat dat veranderen, omdat alle video-elementen in Safari automatisch afgespeeld worden. Dat geldt dus ook voor dit soort gif-bestanden, waardoor je niet meer apart op afspelen hoeft te tikken.

Safari in iOS 9 met een gif in een tweet. Gif in een tweet afspelen in Safari in iOS 9.
In iOS 9 moet je tweemaal tikken om een video af te spelen.

Onder andere Twitter en Imgur maken gebruik van dit soort gif-afbeeldingen. Als je nu met iOS 9 in Safari bijvoorbeeld een Tweet met gif bekijkt, dan moet je eerst op afspelen drukken. Daarna verschijnt de standaard video-interface waar je opnieuw op afspelen moet tikken (zie afbeeldingen hierboven). De gif wordt dan op het volledige scherm afgespeeld met de interface die je bij een gewone video in iOS gewend bent. In de huidige beta van iOS 10 zit het automatisch afspelen van gifs nog niet verwerkt, maar uiteindelijk komt dit dus wel beschikbaar.

Het automatisch afspelen van content geldt ook voor video’s zonder audiotrack. Denk bijvoorbeeld aan advertenties in banners waar geen audio bij zit. Ook andere soorten video’s zonder geluid worden in iOS 10 automatisch afgespeeld, maar alleen als deze zichtbaar in beeld zijn. De video moet volledig in beeld zijn, want anders wordt deze weer gepauzeerd. Bovendien worden sommige websites momenteel niet goed afgebeeld, omdat deze veel videobeelden bevatten. Doordat er in iOS 10 geen actie van de gebruiker meer vereist is, worden ook deze websites weer goed weergegeven.

Bekijk ook

Beschikbaarheid en publieke beta's iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10

Apple kondigde tijdens de WWDC van 2016 allerlei nieuwe versies van iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10 aan. In dit artikel een overzicht van alle beta's die zijn verschenen.

Dit nieuwe beleid van WebKit in Safari in iOS 10 komt later dit jaar beschikbaar zodra de update voor het grote publiek verschijnt. Momenteel wordt de derde beta van iOS 10 door ontwikkelaars getest, terwijl de publieke betatesters druk zijn met de tweede versie.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.