Safari 10 beta vrijgegeven voor ontwikkelaars met Yosemite en El Capitan

Apple heeft Safari 10 vrijgegeven voor ontwikkelaars die OS X Yosemite of El Capitan gebruiken. Zo kunnen ze alvast gaan testen, zonder dat ze Sierra hoeven te installeren.

Apple heeft de betaversie van Safari 10 beschikbaar gesteld. Daarmee kunnen ontwikkelaars met El Capitan en Yosemite de nieuwe browser testen, zonder dat ze het hele besturingssysteem van de Mac hoeven te updaten. Ontwikkelaars met macOS Sierra konden al eerder met Safari 10 aan de slag.


Safari macOS Sierra

Safari 10 beta

Als je Safari 10 op de oudere versies van OS X installeert heb je niet de beschikking over alle functies. Apple Pay en Picture-in-picture zijn alleen beschikbaar voor mensen die macOS Sierra hebben geïnstalleerd. Ook zijn er functies die je wel in El Capitan vindt, maar niet in Yosemite, zoals de suggesties voor Spotlight.

Gebruik je OS X El Capitan, dan biedt Safari 10 je:

  • Ontwikkelen van Safari-appextensies
  • Spotlight-suggesties tijdens het zoeken

Zowel OS X Yosemite als OS X El Capitan bieden je onder andere:

  • Safari-extensies
  • Nieuwe zijbalk voor bookmarks
  • Heropenen van recent gesloten tabbladen
  • Website-afhankelijke zoom
  • Verbeterde autofill voor contactgegevens
  • Verbeteringen in de reader
  • Debugging met de Web Inspector

Je downloadt Safari 10 via het Apple Developer Center, waar je geregistreerd moet staan als ontwikkelaar.

Flash uitgeschakeld in Safari 10

Safari 10 schakelt Flash uit

Safari 10 komt in het najaar beschikbaar voor iedereen, zowel voor gebruikers van macOS Sierra als voor gebruikers van Yosemite en El Capitan. Bijzonder aan Safari 10 is dat Adobe Flash, Silverlight en andere plug-ins standaard staan uitgeschakeld en alleen gebruikt kunnen worden als je er toestemming voor geeft. Safari 10 probeert zoveel mogelijk gebruik te maken van HTML5-websites. Door plug-ins zoals Flash uit te schakelen hoopt Apple op een betere performance, betere batterijduur en verbeterde beveiliging. Vooral Flash werd de afgelopen tijd nogal eens door kwetsbaarheden getroffen.

Bekijk ook

Safari 10 schakelt Flash, Java, Silverlight standaard uit

Safari 10, onderdeel van macOS Sierra, zal plug-ins zoals Java, Flash, Silverlight en QuickTime standaard uitschakelen. Je moet bewust toestemming geven om ze te activeren.

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 juni 2016 om 23:19
Onderwerp
Categorie
Mac en macOS

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.