Retina Display: wat is het?

(Laatst bijgewerkt: ) · Robin van t Slot

overview-retinadisplayHet beeldscherm van de iPhone heeft nog steeds hetzelfde beeldformaat (3.5″), maar een resolutie van 960 x 640 pixels. Hoe heeft Apple dit voor elkaar gekregen? Dit komt door wat Steve Jobs een Retina Display noemt. Deze technologie zorgt ervoor dat er 4x zoveel pixels op het beeldscherm van de iPhone 4 kunnen worden weergegeven dan op die van de iPhone 3GS. Dit zou gelijk moeten staan aan de kwaliteit van een gedrukte pagina.

Retina staat voor netvlies, wat dus ook in het menselijk oog zit. Een oog kan van 25 – 30 cm niet meer dan 300 pixels per inch onderscheiden. Op de iPhone zitten er dus meer pixels per inch op het beeldscherm dan een oog kan onderscheiden. Verder heeft het beeldscherm een contrastratio van 800:1, wat 4x beter is dan de 3GS. Met contrastratio’s moet je altijd maar zien wat er van waar is, maar dit is voor een telefoon uitzonderlijk. Immers, hoe hoger de contrastratio, des te zwarter ‘zwart’ en des te witter ‘wit’ weergegeven wordt. De iPhone 4 gebruikt IPS (in-plane switching) technologie voor geweldige kleuren en een grotere kijkhoek, aldus Apple. Ook zou deze technologie minder van de batterij vergen.

Volgens Steve Jobs zijn er op dit moment geen OLED-beeldschermen in omloop die zo’n goede resolutie en beeldkwaliteit als de iPhone 4 hebben. Het beeldscherm heeft 78% van het aantal pixels dat op een iPad zit. Ter vergelijking: de iPhone 4 heeft een diagonaal van 3,5 inch en de iPad een diagonaal van 9,7 inch. Ook zorgt iOS4 ervoor dat apps automatisch worden omgezet naar deze hoge resolutie. Developers hoeven hier zelf niets voor te doen.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Robin van 't Slot (1987) is een student aan de Hanzehogeschool in Groningen. Zijn interesse voor alles wat met electronica te maken heeft werd al jong gewekt door, jawel, de eerste mobiele spelcomputer: de Game Boy. Urenlang was hij er zoet mee, totdat hij eindelijk een mobiele telefoon van zijn ouders mocht kopen. Na weken bollen te hebben gepeld voor een boer ergens op de Veluwe, had hij eindelijk dé telefoon van dat moment in zijn handen. De Nokia 3310. Hier is het fundament gelegd voor de gadgetfreak die hij vandaag de dag is. Hierdoor volgt hij vanzelfsprekend alle ontwikkelingen rond Apple en de iPhone op de voet.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.