Weer iets veiliger: standaard 6-cijferige pincode in iOS 9

Moeite met het onthouden van je vier-cijferige inlogcode? Maak dan je borst maar nat voor iOS 9, die er de mogelijkheid voor twee extra cijfers aan toevoegt.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS-9-Wachtwoord-header
Is je grijze massa goed getraind? We hopen van wel, want met iOS 9 hoopt Apple dat je een 6-cijferige pincode instelt. Dit kost wat meer moeite voor jou als gebruiker, maar levert het ook betere beveiliging op? En kom je er nog onderuit, door vast te blijven houden aan je 4-cijferige pincode? Dat lees je in dit artikel.

6-cijferige pincode: niet voor iedereen

Als je een nieuwe iPhone koopt waar iOS 9 op staat, of je een iDevice herstelt met iOS 9 vraagt Apple je om een 6-cijferige pincode in te voeren. Dat gebeurt alleen op de iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad Air 2 en iPad mini 3. Al deze apparaten zijn voorzien van een Touch ID-vingerafdrukscanner. Dat maakt meteen ook duidelijk dat je nauwelijks last zult hebben van die twee extra cijfers. Als je de vingerafdrukscanner gebruikt, hoef je de pincode nog maar zelden in te voeren. Apple benadrukt zelf op de webpagina over vernieuwingen in iOS 9 “dat je het amper door hebt.”

Bekijk ook

Touch ID: alles over de vingerafdrukscanner in iPhone, iPad en MacBook

Touch ID is de vingerafdrukscanner die je in de iPhone, iPad en sommige MacBooks vindt. Het wordt gebruikt om je toestel te ontgrendelen en toestemming te geven voor aankopen en dergelijke. Hier lees je hoe het werkt.

pincode ios 9 met 6 cijfers

Van tienduizend naar een miljoen mogelijkheden

Het toevoegen van twee extra cijfers betekent dat het aantal mogelijke combinaties explosief toeneemt, wat het lastiger maakt om je iPhone of iPad te kraken. Met een 6-cijferige pincode zijn er immers een miljoen combinaties mogelijk (000000 tot en met 999999), terwijl je met een 4-cijferige pincode ‘slechts’ tienduizend combinaties kunt samenstellen (van 0000 tot en met 9999).

Zescijferige pincode niet verplicht

Het is trouwens niet verplicht om een pincode van 6 cijfers te gebruiken. Als je naar de instellingen van iOS 9 gaat, heb je nog steeds de mogelijkheid om een pincode van 4 cijfers te kiezen. Ook kun je kiezen voor een cijfercombinatie van een zelfgekozen lengte (bijvoorbeeld 5 of 8 cijfers) en een alfanumeriek wachtwoord met een combinatie van cijfers, letters en karakters. Voorheen was zo’n wachtwoord ook al mogelijk.

iOS-9-iCulture-Wachtwoord iOS-9-Wachtwoord-iCulture

Dit langere wachtwoord moet het in ieder geval lastiger maken voor mensen in je directe omgeving om je iPhone of iPad stiekem te ontgrendelen. Als je je vingerafdruk gebruikt merk je er zelfs niets van. De volgende vraag is natuurlijk of hackers geen manier vinden om de pincode in zijn geheel te omzeilen, wat al eerder is gebeurd.

Hoe kies je een goede 6-cijferige pincode?

Een pincode is alleen maar veilig als anderen het niet zomaar kunnen raden. Veel mensen hebben al een favoriete 4-cijferige pincode, maar bij een 6-cijferige pincode zul je iets nieuws moeten verzinnen.

Slechte 6-cijferige pincodes zijn:

  • Geboortedata van jezelf of naaste familie: Ben je op 15 oktober 1983 geboren, dan zou je 151083 als pincode kunnen gebruiken, maar dat is een slecht idee. De geboortedatum van jezelf, partner of kinderen is gemakkelijk te achterhalen, zelfs door buitenstaanders die jou niet goed kennen. Die informatie staat in CV’s op internet, op kopietjes van rijbewijzen en identiteitskaarten die allerlei instanties hebben gemaakt en het is zelfs vrij gemakkelijk op Facebook te vinden. Bij een gezin van vier personen hoef je als kwaadwillende maar 4 combinaties te proberen. Niet doen dus.
  • Postcodes en huisnummers: Woon je op het adres 1012KL op huisnummer 75, dan zou je 101275 als pincode kunnen instellen. Lekker makkelijk! Maar ook heel simpel te raden.
  • Extreem moeilijke pincodes: Bij 4-cijferige pincodes blijkt 8068 de minst gebruikte pincode. Die is nog gemakkelijk te onthouden, maar wat dacht je van 763829? Als je geen ezelsbruggetje hebt om de pincode later te achterhalen, heb je er niets aan.

Goede 6-cijferige pincodes zijn:

  • Verjaardagen van semi-bekende mensen: Kies een bekende persoon die niet zo voor de hand ligt. Ben je enorme fan van Marilyn Monroe en is je hele huis volgeplakt met posters van de filmster, dan gebruik je haar geboortedatum liever niet. Kies liever een persoon die gemakkelijk te onthouden is maar geen superster-status heeft, zoals Angela Merkel. Haar geboortedatum 17 juli 1954 levert de pincode 170754 op. Weet je je pincode niet meer, dan is even googlen voldoende om het te achterhalen.
  • Postcode en huisnummer van een bekend adres: De eerder genoemde postcode- en huisnummercombinatie 101275 is van iCulture HQ in Amsterdam. Zo zijn er nog veel meer bekende adressen, die gemakkelijk op te zoeken zijn, als het moet. Boekenliefhebbers kiezen de postcode van hun favoriete boekhandel, bierliefhebbers het favoriete café of het hoofdkantoor van Heineken. Het maakt niet uit welk adres het is, als je het zelf maar gemakkelijk kunt onthouden.
  • Niet zo voor de hand liggende herhalingen: Wil je een ‘mooie’ pincode die makkelijk te onthouden is, dan kun je ook voor herhalingen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan 850085, waarbij je alleen maar het cijfer 85 hoeft te onthouden. Of maak een palindroom, zoals 730037 waarbij je de nullen nog kunt vervangen door een ander getal.

Heb jij nog meer goede tips voor slimme wachtwoorden en pincodes? Dan horen we die graag in de reacties!

Meer pincode-artikelen op iCulture

We hebben nog meer artikelen over het instellen van je pincode:

Meer iOS 9 uitgelicht
Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.