Dit zijn de beste alternatieven voor de Pebble smartwatch

Zoek je een alternatief voor je Pebble-smartwatch? Wij hebben een paar goede smartwatches op een rijtje gezet, die niet te duur zijn en ook slimme functies bieden.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Pebble bestaat niet meer sinds het werd overgenomen door Fitbit. Was je van plan om nog een Pebble aan te schaffen of loopt jouw Pebble op z’n laatste benen, dan is het misschien beter om uit te kijken naar een alternatief. Gelukkig is er genoeg keuze.


Huidige eigenaren van een Pebble-smartwatch hebben in ieder geval de zekerheid dat hun Pebble in 2017 zal blijven werken. Wie momenteel op zoek is naar een smartwatch zal een vervangend product moeten vinden. In dit artikel geven we een aantal suggesties.

Dit ga je missen: de Pebble-community

Misschien heb je ‘m nog wel liggen: de originele Pebble. Het plastic horloge was niet mooi, had een monochroom scherm en vrij weinig functies. Voor het ontvangen van notificaties was de Pebble wel heel erg handig. Als je je iPhone met Bluetooth koppelde kreeg je waarschuwingen van diverse apps. Je moest dan nog wel je iPhone erbij pakken om bijvoorbeeld te kunnen reageren op een whatsappje. Het bijzondere van de Pebble was wel de community: mensen waren trots op hun Kickstarter-editie van de Pebble, waarmee ze konden laten zien dat ze er al vroeg bij waren. Ontwikkelaars maakten apps die de Pebble nog meer functionaliteit gaven. En er waren wijzerplaten, waarmee je je Pebble een eigen gezicht kon geven. Helaas is dat allemaal afgelopen nu Pebble gaat stoppen. De apps verdwijnen, maar ook de fanatieke community van Pebble-fans. Zoek je een soortgelijk enthousiasme, dan is dat eigenlijk alleen bij de Apple Watch te vinden, ook al is de gebruikersgroep veel groter waardoor het het gevoel van ‘onder elkaar’ zijn een beetje ontbreekt. Bij Android Wear, Fitbit en andere soorten en merken smartwatches hebben we iets soortgelijks ook niet kunnen vinden. Jammer eigenlijk, maar zo gaan dingen nu eenmaal.

Maar we dwalen af. Zoek je niet de gezelligheid van een community, maar gewoon een goede smartwatch voor weinig geld, dan hebben we de beste opties voor je op een rijtje gezet.

#1 Fitbit Surge
De Fitbit Surge is het sporthorloge van Fitbit met presidentiële goedkeuring, het is de fitnesstracker die Obama draagt. Deze smartwatch wint geen schoonheidsprijs, maar de batterij gaat wel zeven dagen mee. Verder heeft het horloge GPS-tracking, houdt continu je hartslag bij en telt hoeveel trappen je op- en afloopt. Het horloge kan ook je slaap bijhouden en je wakker maken met een trilsignaal. Apps installeren zoals op de Apple Watch is er niet bij.

De Fitbit Surge kost ongeveer €200 euro bij CoolBlue.

Obama met een Fitbit Surge in Comedians in Cars Getting Coffee
Obama met zijn Fitbit Surge in Comedians in Cars Getting Coffee

#2 Fitbit Blaze
Het net iets stijlvollere zusje van de Surge. De Blaze doet bijna hetzelfde als de Surge, maar oogt wat beter door het stijlvolle stalen frame. De Fitbit Blaze is makkelijk uit het frame te halen waardoor je na de training bijvoorbeeld snel kunt wisselen naar een leren horlogeband. De Blaze heeft een batterijduur van 5 dagen, dus voor dat stijlvollere uiterlijk moet je wel twee dagen batterijduur opgeven.

Rond Fitbit Blaze kost zo’n €180 euro bij Bol.com.

Fitbit-Blaze

Let op: Fitbit en iOS
De Fitbit-trackers werken samen met de Fitbit-app, die alle gezondheidsinformatie verzamelt. Maar er is één groot nadeel voor iOS-gebruikers: Fitbit weigert om de producten geschikt te maken voor Apple’s HealthKit. Je zult dus gebruik maken van apps zoals SyncSolver, zodat de data van de Fitbit wel opgeslagen wordt in de Gezondheid-app. Fitbit werkt wel samen met
IFTTT, zodat je je activiteiten bijvoorbeeld dagelijks in een Google-spreadsheet kunt zetten.

Fitbit-app

#3 Fossil Q
De bekende horlogemaker Fossil heeft in 2016 tientallen smartwatches uitgebracht, voornamelijk voor bekende merken zoals Michael Kors. Onder eigen naam brengen ze de Fossil Q uit, een horloge met een stappenteller, kleurendisplay en een stijlvol ontwerp.

De smartwatch heeft een batterijduur van 24 uur en werkt op Android Wear. In theorie werkt het samen met de iPhone en er is ook een Android Wear-app te vinden in de App Store, maar je hebt relatief weinig mogelijkheden. Je kunt eventueel ook de eigen app van Fossil gebruiken. Android Wear werkt (uiteraard) ook niet samen met Apple’s HealthKit. Bij de app van Fossil Q is het gelukkig beter gesteld: deze kan de informatie synchroniseren met Apple’s HealthKit, Google Fit, Jawbone Up en zelfs Under Armour Record.

Fossil Q smartwatch

Verder heeft Fossil ook een ‘Fossil Q Hybrid’ lijn. Deze horloges zien er normaal uit, op een slimme complicatie na. Die speciale teller heeft een doel als stappenteller, notificatie melder en alarm.

Voor Android Wear zijn inmiddels ook heel wat apps en wijzerplaten ontwikkeld, maar Google heeft inmiddels Android Wear 2.0 aangekondigd, dat volgend jaar op de markt komt. Gelukkig krijgen de Fossil Q Marshal, Water en Founder een update naar Android Wear 2.0, maar zoals altijd bij Android kan het wel zo zijn dat je er even op moet wachten.

De verschillende modellen van Fossil Q kosten tussen de €200 en €270 euro bij CoolBlue.

#4 Apple Watch Series 1
OK, we snappen dat je een Pebble wilde omdat die zo betaalbaar is. De Apple Watch ligt qua prijsklasse ver boven je budget, dus we gaan je niet adviseren om een Apple Watch Series 2 te nemen.

Apple Watch Series 1.

Nu hebben we even de prijzen zitten vergelijken, maar het blijkt dat je voor de eerste generatie Apple Watch Sport vaak toch nog €310 kwijt bent. Vandaar dat we een beter idee hebben: neem de Apple Watch Series 1 (vanaf €339 in de Apple Store). Je hebt dan een Apple Watch met een gloednieuwe, snelle processor en mist ten opzichte van het duurdere model alleen de GPS en de iets betere waterbestendigheid. Maar zoals iedereen weet: ook met de eerdere Apple Watch kon je gewoon douchen en in het water vallen, zolang je er maar niet langdurig mee gaat diepzeeduiken.

Het mooie van de Apple Watch is dat je er net als bij de Pebble veel apps op kunt installeren en dat je een kleurenscherm hebt. Nadeel is echter dat je wel dagelijks zult moeten opladen.

De Apple Watch Series 1 is vanaf €339 in de Apple Store verkrijgbaar.

#5 Huawei Watch
Baal je dat de meeste smartwatches een vierkant scherm hebben en dat ze van plastic zijn gemaakt, dan is de Huawei Watch misschien een optie. Dit Android Wear-horloge is net als de Pebble Steel gemaakt van metaal en heeft een ronde horlogekast die doet denken aan een traditioneel horloge. Het mooie van deze horloges is dat je – in tegenstelling tot de Apple Watch – elk type horlogebandje kunt gebruiken, dus ook luxe lederen bandjes van je favoriete fabrikant. Het scherm is gemaakt van saffierglas en je kunt kiezen uit lederen of metalen bandjes. Voor dames is er een speciale Huawei Watch Ladies. En ook goed om te weten: deze horloges krijgen een update naar Android Wear 2.0.

Huawei Watch

Mocht je wat verder willen rondneuzen in het Android Wear-universum: ook de Moto 360 (tweede generatie), Moto 360 Sport, LG Watch Urbane, LG G Watch R, Polar M600 en Asus ZenWatch 2 en 3 krijgen een update naar Android Wear 2.0. Het grote probleem is natuurlijk dat het met iOS lang niet zo goed samenwerkt dan met Android, omdat Apple niet alles toestaat.

Als je dan bedenkt dat je voor de Huawei Watch bijna 300 euro kwijt bent, is het misschien toch te overwegen om maar voor een Apple Watch te kiezen.

De Huawei Watch Classic kost €299 bij Bol.com.

#6 Vector Luna Smartwatch
Op verzoek van lezers (zie reacties) hebben we de Vector Luna toegevoegd, al zul je wel wat meer moeite moeten doen om dit horloge in handen te krijgen. De bekende Nederlandse winkelketens verkopen dit horloge niet. Wel kun je de Vector Luna regelmatig aantreffen bij dagaanbiedingen. In november bespraken we de Vector Luna in iCulture Deals (vanaf €199,95) en in december was het horloge nogmaals in de aanbieding. Eventueel kun je terecht bij Amazon.

Een smartwatch die 30 dagen mee gaat? De Vector Luna Smartwatch belooft dat met een stijlvol horloge. De smartwatch heeft een zwart-wit scherm en geeft contextuele notificaties van de telefoon door. De smartwatch heeft geen touchscreen, maar knoppen om door de menu’s te gaan. De knoppen van de Vector hebben dezelfde layout als die van Pebble-horloges en de Vector lijkt dan ook een perfecte vervanging voor de Pebble Time Round, maar dan met een nog langere batterijduur.

De Vector Luna werkt met de Gezondheid-app van Apple en via de bijbehorende app kun je aangeven welke apps er op de smartwatch moeten verschijnen. Vector heeft verschillende modellen die in prijs variëren van €199,95 tot €550 euro.

#7 Garmin Vivomove
Garmin heeft heel wat (sport)horloges in het assortiment, maar ze zijn te sportief of te duur om een goed alternatief voor de Pebble te zijn. De Garmin Vivomove is echter anders: als je hiermee voor de dag komt gaan mensen je niet meteen vragen of je later op de dag nog een triathlon moet doen. De batterij gaat een jaar mee. De Garmin Vivomove doet denken aan de Withings Activité, een soortgelijk analoog horloge dat lang meegaat en waarvan je niet zou vermoeden dat er een fitnesstracker in zit. De Activité is alweer wat langer op de markt, waardoor we die niet echt aanraden.

De Vivomove van Garmin is wat nieuwer en is in verschillende varianten te krijgen, die in prijs variëren van 170 tot 300 euro. Je hoeft er slechts één CR2025-knoopcelbatterij in te stoppen om een jaar lang data uit te wisselen met je smartphone via Bluetooth Low Energy. Via de Garmin Connect-app lees je de metingen, zoals dagelijkse stappen, slaaptijd en afstand. Ga je hardlopen, dan kun je ook het aantal stappen en de snelheid laten berekenen. Op de wijzerplaat zie je meteen het aantal stappen en de mate van (in)activiteit. Met verwisselbare horlogebandjes pas je de Garmin Vivomove aan je kledingstijl aan.

De Garmin Vivomove heeft helaas geen scherm met apps. Wil je dat wel, dan zul je toch bij de sporthorloges van Garmin moeten kijken. De Garmin Forerunner-modellen zijn vaak van kunststof gemaakt, terwijl de iets luxere Garmin fenix-horloges waarschijnlijk buiten je budget vallen (vanaf €500).

De Garmin Vivomove is bij de meeste Nederlandse winkels moeilijk verkrijgbaar, maar je kunt wel rechtstreeks bij Garmin bestellen. Hij kost rond de €170 dus in dezelfde prijsklasse als Pebble.

#8 Ticwatch
Heb je na alle perikelen nog steeds niet het vertrouwen in Kickstarter-projecten verloren, dan is Ticwatch jouw horloge. Net als Pebble is Ticwatch ontstaan op Kickstarter en net als Pebble haalden ze meer dan 2 miljoen dollar op. De Ticwatch is van Chinese makelij en kost $199. Voor dat geld krijg je een compacte, ronde smartwatch van metaal. Er zit een 400 x 400 OLED-schermpje in, een hartslagmeter, GPS-sensor en een gebruikersinterface dat lijkt op Tizen (want Chinees). De vlinder op de wijzerplaat is waarschijnlijk afgekeken bij Apple.

Ticwatch

Het Kickstarter-project is inmiddels afgelopen, maar je kunt als laatkomer wel eentje aanschaffen via de website van de makers. Het goedkoopste model met sportbandje kost $199, het luxere model met metalen kast en lederen bandje ligt voor $249 in de schappen. Met de zogenaamde Tickle-strip kun je het horloge bedienen zonder het scherm te bedekken met je vingers.

Het werkt samen met iOS en Android. Als je een Pebble gewend bent is het wel even wennen aan de batterijduur van slechts één dag.

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.