Patent: iPhone met fysiek touchscreen-toetsenbord

· Bastiaan Vroegop

HapticsEen nieuw patent van Apple beschrijft hoe bijvoorbeeld een iPhone gebruik kan maken van haptics om een scherm tastbaarder te maken. Hierdoor zou een knop hoger dan de rest van het scherm komen te staan, zodat je kunt aanvoelen waar hij zich bevindt. De technologie kwam in het verleden al vaker in Apple-patenten voorbij, maar is nog steeds niet in de iPhone terug te vinden.

Het nieuwe patent vertelt hoe delen van het iPhone-scherm omhoog of omlaag worden bewogen, om daadwerkelijke knoppen te creëren. Een elastische laag over het scherm zou ervoor zorgen dat het display meebuigt.

We schreven in 2008 voor het eerst over haptics, maar toen ging het vooral over vibraties bij het aanraken van het toetsenbord. Dit is een truc die Android-smartphones al langer gebruiken. Latere geruchten spraken over een uitgebreidere methode: zo zouden elektronen in het scherm je het gevoel geven dat je een bepaalde textuur aanraakt. Vlak voordat de nieuwe iPad werd geïntroduceerd ging nog het verhaal de ronde dat deze hiervan gebruik zou maken, maar dat bleek toch niet het geval te zijn.

Ht patent dat de technologie beschrijft werd in 2010 al bij het Amerikaanse patentbureau ingediend. Onlangs publiceerde het bureau het patent voor het eerst. Hoewel de technologie interessant lijkt, hoeft de patentaanvraag niet te betekenen dat we snel een iPhone met haptics kunnen verwachten: sommige patenten worden ver van tevoren aangevraagd, op momenten dat er nog wordt geëxperimenteerd met de technologie.

Via Patently Apple.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.