Nieuwe EU-wet zorgt dat je Netflix kunt kijken in alle Europese landen

Netflix en andere videodiensten moeten vanuit andere EU-landen toegankelijk zijn, vindt de EU. Het wetsvoorstel is al goedgekeurd door de lidstaten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Consumenten moeten in staat zijn om diensten zoals Netflix en Canal+ in alle Europese landen te kijken. Dat staat in een wetsvoorstel waar de leden van de Europese Unie vrijdag mee hebben ingestemd. Het gaat in feite om twee maatregelen. Ten eerste wil de EU dat je op vakantie gewoon kunt kijken naar de Netflix-content waar je thuis voor betaald hebt. De tweede maatregel is dat je vanuit Nederland naar Netflix-content uit alle andere Europese landen kunt kijken en dus niet vastzit aan het lokale aanbod.


Netflix-app op iPad

De Europese Commissie (EC) heeft afgelopen december een nieuwe wet ingediend, waarmee grenzen voor online diensten moeten verdwijnen binnen Europa. Het geldt voor alle 28 lidstaten. De landen zelf zijn afgelopen vrijdag akkoord gegaan. Nu moeten alleen de ministers nog goedkeuring geven en als alles volgens planning verloopt, gebeurt dat op 26 mei.

Netflix kijken op vakantie

De wet verplicht aanbieders zoals Netflix, Sky TV Now, Canal Plus, Pro Sieben en andere streaming videodiensten om hun content overal beschikbaar te stellen aan klanten. Nu is het nog zo, dat je bepaalde diensten niet kunt gebruiken, als je bijvoorbeeld een paar dagen op vakantie gaat binnen de EU. Dat is onterecht vinden de politici, want je hebt er wel gewoon voor betaald. Ben je een maand op vakantie, dan heb je niets aan je abonnement. Workarounds zoals het gebruik van een VPN zijn eigenlijk niet toegestaan.

Het gaat overigens over een ‘tijdelijk’ verblijf in het buitenland. Hoe dit verder wordt ingevuld, moet nog blijken maar het is in ieder geval niet zo dat Nederlanders die permanent in Spanje wonen, ook aanspraak kunnen maken op de nieuwe wetgeving.

Toegang tot Netflix-content van andere landen

Verder wil de EU dat Europeanen toegang krijgen tot Netflix-content van andere Europese landen. Zo zou je bijvoorbeeld als Nederlander kunnen kijken naar Netflix-content uit Frankrijk, als daar een tv-serie wordt uitgezonden die je interesseert.

De EU heeft ervoor gezorgd dat er vrij verkeer van personen en goederen tussen de lidstaten is, maar voor digitale diensten geldt dat nog niet. Zodra je de grens over gaat, werken bepaalde diensten niet meer of moet je extra betalen. De maatregel past dan ook in de lijn van andere maatregelen, zoals het opheffen van roamingkosten.

Nog geen open grenzen voor digitale diensten

De aanbieders van films en tv-shows staan niet te springen om met de nieuwe wetgeving aan de slag te gaan. Zij zijn bang dat producenten en filmstudio’s meer geld zullen vragen, omdat de content in meer landen te zien is. Tegelijk hebben ze minder geld over voor goede series, omdat de exclusiviteit niet is gegarandeerd. Een voorbeeld: als Videoland de exclusieve Nederlandse rechten op een tv-serie heeft gekocht, is die exclusiviteit niets meer waard als blijkt dat Nederlanders de serie net zo makkelijk via de Duitse Netflix kunnen kijken.

Het huidige licentiemodel moet worden aangepast, maar de rechthebbenden handhaven liever de huidige indeling in regio’s. Daarbij kunnen ze in elk afzonderlijk land geld vragen voor de uitzendrechten van een film of serie. De producenten zijn bang dat het financieren van films en tv-series moeilijker wordt. Eén mogelijke oplossing is dat je meer gaat betalen voor content die je in het buitenland kijkt, maar dan ontstaat een nieuw roamingmodel. En daar zit de EU nou ook niet op te wachten.

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.