MedApp geeft meer grip op je medicijngebruik

MedApp brengt jou dichter bij je apotheek. De app vertelt je namelijk wanneer je je medicatie moet innemen en laat je bijsluiters lezen, maar laat je ook herhaalrecepten naar de apotheek versturen.

MedApp is een app waarmee je kunt zien of je bepaalde medicatie mag slikken in combinatie met andere medicijnen. De app heeft sinds de start een flinke groei doorgemaakt en heeft nu ook een speciale epilepsiefunctie.


MedApp dossier MedApp dossier

MedApp: Alle informatie over je medicatie in één app

MedApp: medicijngebruik in de gaten houden

MedApp is ontwikkelt door Pit Janssen, apotheker bij PharmIT. Met zijn app wil hij patiënten en apothekers aan elkaar verbinden. Tijdens zijn stage kreeg hij van veel patiënten de vraag waarom er nog geen goede app was om de eigen medicatie in de gaten te houden. Janssen zag direct een gat in de markt en stapte met informaticus Edwin Herkens naar PharmIT in Eindhoven om zijn idee te realiseren.

“Voor apothekers en patiënten zijn er nog maar weinig apps. Bovendien zijn die niet gebruikersvriendelijk en meestal slecht in elkaar gezet. Dat kan anders, dachten we al snel”, vertelt Janssen tegenover Farma Magazine. “In 2014 hebben we een paar honderd euro gestopt in de ontwikkeling van een demo van de app Medicijnalarm. Deze demo kreeg veel aandacht en dat leidde weer tot veel mails van ziekenhuisapothekers en patiënten. Kennelijk is er een doelgroep die we hiermee kunnen bereiken. Als we nu al zoveel reacties krijgen, dan gaan we het doen, dachten we.”

En dat initiatief heeft wat opgeleverd: inmiddels is de app ongeveer 20 duizend keer gedownload.

Hou zelf medicatiegebruik in de gaten

In de app kun je met de camera van je iPhone een medicijnverpakking scannen, en zo zien of je deze medicatie kunt slikken in combinatie met andere pillen. Ook kun je dankzij een herhaalfunctie direct medicijnen bestellen bij je eigen apotheek en een pdf laten maken met alle informatie, zodat je deze kunt doorsturen naar bijvoorbeeld mantelzorgers. Prettig is dat je een seintje krijgt als je medicatie bijna op is, zodat je nieuwe kunt bestellen bij de apotheek. Ook is het mogelijk om zelf een dagboek bij te houden.

Door de app te gebruiken kun je zelf je medicijngebruik in de gaten houden, maar ook een wekker zetten om je medicatie in te nemen. Ook staat er informatie over prijzen in en kun je bijsluiters bekijken. Vrijwel alles wat je nodig hebt als je medicatie gebruikt dus. “Door mensen grip te geven op medicatiegebruik kunnen we therapie verbeteren, maken we de zorg persoonlijker en besparen we ook nog een hoop geld en ellende”, aldus Janssen.

MedApp medicatie herinneringenMedApp medicatie

Over privacy is ook nagedacht: alle persoonlijke informatie staat alleen op je iPhone en wordt niet met anderen gedeeld. Bovendien moet je zelf toestemming geven voor alle informatie die wordt opgeslagen.

Epilepsiemodule

Niet alleen IT’ers en apotheker Janssen werken aan de app, er komt ook veel input van patiënten, zorgverleners en mantelzorgers. Deze feedback zorgde ervoor dat het systeem veel uitgebreider is geworden dan dat Janssen origineel van plan was.

Eén van de nieuwere features is in samenwerking met het Epilepsiefonds gemaakt. Hiermee kunnen patiënten zelf hun aanvallen bijhouden. Niet alleen noteer wanneer je een aanval had, maar ook wat voor soort aanval en hoe zwaar deze was. Daarnaast kun je zelf aangeven welke zaken er vermoedelijk een rol bij speelden, denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid of stress. Ook worden patiënten op de hoogte gehouden wanneer de medicatie ingenomen moet worden en kunnen ze hun dossier en aanvalsoverzicht delen met zorgverleners.

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 juni 2016 om 12:30
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.