Mastodon is een snelgroeiend alternatief voor Twitter

Mastodon is een nieuw Twitter-alternatief, dat de afgelopen tijd snel groeit. Met aparte tijdlijnen probeert Mastodon de controle weer bij gebruikers te leggen.

Er wordt veel geklaagd over Twitter. Het eens zo gezellige sociale netwerk gaat gebukt onder pesters, trollen en narcisten. Mastodon is volgens velen een goed alternatief, dat als een gek groeit. Maar zoiets hebben we wel eens vaker gehoord. Ello, Dropon, Peach en App.net hebben het ook niet gehaald. Wat maakt Mastodon anders?


Mastodon screens

Mastodon als Twitter-alternatief

Twitter is een slangenkuil, Facebook minacht je privacy, Snapchat is te hip. Geen wonder dat veel mensen op zoek zijn naar iets nieuws. Het is alleen lastig om het gros van je vrienden over te halen naar een nieuw, experimenteel sociaal netwerk. Toch lukt het Mastodon als nieuwkomer om spectaculair te groeien. Het is een open source-variant van Twitter dat op vrijwel dezelfde manier werkt. Je stuurt berichtjes de wereld in die op de tijdlijn van anderen verschijnen. Jij volgt de mensen die je interessant vindt en kunt reageren op de berichten van anderen. Omdat de dienst in Europa is gevestigd (Duitsland) heb je niet te maken met het veranderende privacyklimaat in de VS.

Eigen tijdlijn in Mastodon

In Mastodon kun je je eigen tijdlijn maken en juist dat onderscheidt de dienst van commerciëlere diensten zoals Twitter en Facebook. Die bedrijven bepalen immers steeds vaker wat er op jouw tijdlijn staat, met aanbevolen tweets, gesponsorde berichten en ‘dingen die je hebt gemist’. Bij Mastodon hebben de gebruikers de touwtjes zelf in handen. Er is een hoofdtijdlijn die alle tijdlijnen verzamelt en te vinden is op mastodon.social. Zo’n tijdlijn heet bij Mastodon een instance. Iedereen kan een eigen Mastodon-instance starten.

Mastodon-app

Mastodon wordt gemaakt door de 24-jarige Duitser Eugen Rochko, die was uitgekeken op Twitter. Hij bedacht daarom een gratis open source-alternatief. Het is decentraal, zodat je niet het risico loopt dat één bedrijf bepaalt hoe jouw tijdlijn eruit ziet. Je kiest een server die je vertrouwt en doet mee. Per bericht kun je de privacy-instellingen aanpassen. Natuurlijk is er ook gedacht aan tools om te blokkeren en te muten en is er een open API (programmeerinterface) voor apps en diensten die erop willen inhaken. Er is al een iPhone-app voor Mastodon gemaakt met de naam Amaroq for Mastodon. De apps Albatross en 11t zijn nog in ontwikkeling.

Mastodon groeit als een gek

In twee dagen groeide Mastodon met 73 procent naar meer dan 40.000 gebruikers. Rochko heeft de inschrijvingen dan ook dichtgezet, totdat het netwerk weer wat stabieler is. De bedenker wil geen advertenties of investeringen, maar hoopt met donaties uit de community te kunnen groeien. Het benodigde geld van 800 dollar per maand is al bereikt, al kun je je afvragen of dat op korte termijn genoeg is. Rochko wil er zelf misschien niet zoveel aan verdienen, maar hij zal dan wel alles zelf moeten doen. Voor het inhuren van personeel is geen geld. Gelukkig hoeft Rochko geen hoge rekeningen van clouddiensten te verwachten, omdat alles op decentrale servers gebeurt.

Mastodon logo

Voor Mastodon geldt een karakterlimiet van 500 tekens, dus veel ruimer dan de 140 van Twitter. Ook kun je een deel van je bericht verbergen achter een klik, zodat je veel meer tekst kwijt kunt. Leuk is dat je een eigen groep kunt vormen binnen Mastodon. Je zit dus niet zoals bij Twitter met de hele wereld te kletsen. Elke instance heeft eigen gebruikers en een eigen tijdlijn, zodat je ook met gelijkgestemden kunt praten zonder dat intolerante figuren zich ermee bemoeien. De eigenaar bepaalt wie toegang krijgt. Je kunt een instance koppelen aan andere instances, zodat je ook berichten uit andere tijdlijnen te zien krijgt. Via mastodon.social zie je alles.

Aanmelden bij Mastodon

Wil je meedoen? Op deze pagina zie je de instances die nog inschrijvingen toestaan. Onderin de lijst staat de enige Nederlandse instance tot nu toe (mastodon.zenger.nl), maar die is momenteel gesloten voor nieuwe aanmeldingen. Het maakt eigenlijk niet uit bij welke instance je je aanmeldt, maar kies niet een .fr of .de instance als je de Franse of Duitse taal nauwelijks machtig bent.

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.